Pieczenie w szklanych pojemnikach

przez Malwina

Dzień dobry,

Bentowanie i gotowanie jest o wiele przyjemniejsze, gdy na koniec naszej pracy nie maluje nam się obraz stosu brudnych naczyń w zlewie. Warto część potraw przygotować bezpośrednio w pudełku na wynos i tu idealnie sprawdzają się szklane pojemniki z IKEA, które mogą być używane także w piekarniku.

Bento Tip #5 Upiecz od razu w pojemniku na wynos

Szklane pojemniki z IKEA idealnie sprawdzają się jako naczynka do zapiekania. Bardzo często w nich piekę, a później zabieram w nich jedzenie na wynos. Wystarczy tylko ostudzić zawartość naczynia i zamknąć je przy pomocy pokrywki z tworzywa sztucznego. To spora oszczędność czasu, a i samego zmywania mamy mniej 🙂 W pojemnikach piekę owsianki, crumble, naleśniki itp.

W temacie naczyń do zapiekania – jeśli chcecie, aby służyły Wam możliwie jak najdłużej, musicie dbać o to, aby za każdym razem były dokładnie domyte, w przeciwnym razie szybko zaczną przywierać. Spore znaczenie ma tu także jakość użytego szkła.

UWAGA: Pamiętajcie, że nie wszystkie szklane pojemniki mogą być poddawane działaniu wysokich temperatur. Właściwe oznaczenie powinniście znaleźć na opakowaniu lub stronie producenta.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Zuza 17/06/2020 - 1:01 pm

uwielbiam te pojemniki z ikei 🙂

Odpowiedz
Kornelia 18/06/2020 - 1:17 pm

Wow, nie wiedziałam, że można je wykorzystać jako forma do pieczenia :O

Odpowiedz
Iwona 20/06/2020 - 4:12 pm

Do takiego pojemnika kupuję w sklepie schab (choć mam starszą wersję, nie ikea 365+ tylko coś na F w nazwie – Forbata?), w tym pojemniku marynuję, piekę i przechowuję w lodówce. Pieczony schab jest świetnym zamiennikiem wędlin, w których jest pełno dziwnych dodatków, a dla domowników, którzy nie potrafią żyć bez codziennej porcji mięsa (no mam takich) jest też daniem obiadowym.

Odpowiedz
Malwina 21/06/2020 - 12:28 pm

Idealnie <3 U nas od czasu korony niestety jest problem z zakupem mięsa do własnego pojemnika 🙁

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies