Dzień dobry,
Pora na kolejny Bento Prep. Dla przypomnienia ten prep możecie obejrzeć krok po kroku na Instagramie @makebentonotwar (jest podpięty w wyróżnionej relacji Bento Prep 4-6). Dania do każdego prepu dobieram tak, aby były smaczne także kolejnego dnia i dobrze się przechowywały. Zachęcam do przetestowania przepisów, sprawdzą się zarówno jako posiłki jedzone w domu, jak i te do pudełek.
Co tym razem przygotowaliśmy?
- Sernik na zimno z musem malinowym
- Krem z buraka
- Ciasto bananowe
- Wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym
Śniadanie
Sernik na zimno z sosem malinowym
1 porcja ma 306 kcal (42 B, 16 W, 8 T)
Składniki (na 3 porcje):
- 500 g twarogu półtłustego
- Ziarenka z połowy laski wanilii
- 100 g jogurtu naturalnego 2%
- Skórka otarta z połowy pomarańczy
- 40 g dobrej jakości odżywki białkowej o smaku waniliowym (można pominąć i dosłodzić sernik cukrem, miodem, erytrolem)
- 3 łyżki erytrolu lub więcej do smaku
- 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy + 1,5 łyżeczki żelatyny
- 3/4 szklanki malin + 2 łyżki erytrolu + łyżka chia
Sposób przygotowania:
- Twaróg blendujemy z wanilią, jogurtem, skórką pomarańczy, odżywką i erytrolem.
- Sok mieszamy z żelatyną i podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia. Nie wolno doprowadzić do zagotowania soku!
- Sok studzimy, wlewamy do sera i blendujemy do połączenia. Sernik przekładamy do 3 małych słoiczków lub szklanek i odkładamy do lodówki do stężenia.
- W garnku umieszczamy maliny, 2 łyżki wody i erytrol. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż maliny się rozpadną. Wsypujemy chia, mieszamy. Mus studzimy i przekładamy na serniczki. Dodatkowo udekorowałam je kokosem i czekoladą.
Przechowywanie: W lodówce przez 2-3 dni. Serniczki najlepiej przechowywać w zamkniętych słoiczkach, aby nie przeszły innymi zapachami.
Obiad
Zupa krem z buraka
1 porcja ma 173 kcal (4 B, 18 W, 4 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju
- 500 g pieczonych lub gotowanych buraków (polecam szczególnie te pieczone)
- Około 600 ml bulionu warzywnego
- 50 ml mleka kokosowego
- 1 cytryna
- Do smaku: erytrol, sól i pieprz
- Do posypania: za’atar, natka pietruszki, opcjonalnie kilka kulek ciecierzycy
Sposób przygotowania:
- Szalotkę i czosnek drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty.
- Dodajemy pokrojone buraki, przesmażamy. Wlewamy bulion, gotujemy przez około 5 minut. Zupę dokładnie blendujemy.
- Do zupy wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy ją sporą ilością soku z cytryny (nie żałujemy cytryny), odrobiną erytrolu, solą i pieprzem.
Przechowywanie: Do 3 dni w lodówce w zamkniętym słoiku.
Deser
Proste ciasto bananowe
Mieliśmy mocno dojrzałe banany, więc postanowiliśmy przerobić je na ciasto. Wykorzystaliśmy przepis z pierwszej książki – „Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento”. Jest to dokładnie przepis na babeczki bananowe z truskawkami i makiem (Bento #11, s. 122). Zamiast świeżych owoców wykorzystaliśmy zapas mrożonych. Ciasto upiekliśmy w dwóch szklanych pojemnikach z IKEA. Piekliśmy przez około 25 minut do suchego patyczka.
Kolacja
Schab w sosie słodko-kwaśnym
(przekierowanie do przepisu nastąpi po kliknięciu w powyższą nazwę przepisu)
Na wierzch dodaliśmy edamame, które fajnie ożywiło kolorystycznie całe danie. Oczywiście nie musicie go dodawać. Schab w sosie słodko-kwaśnym podaliśmy z miksem ziaren. Danie było już jedzone w domu. Podgrzewamy je w piekarniku pod silikonową pokrywką. Więcej o tym jak wygląda u nas przechowywanie i z czego korzystamy, przeczytacie tutaj.
1 komentarz
krem z buraka <3