Bento Prep 6/2020

przez Malwina
lunchboxy do szkoły

Dzień dobry,

Pora na kolejny Bento Prep. Dla przypomnienia ten prep możecie obejrzeć krok po kroku na Instagramie @makebentonotwar (jest podpięty w wyróżnionej relacji Bento Prep 4-6). Dania do każdego prepu dobieram tak, aby były smaczne także kolejnego dnia i dobrze się przechowywały. Zachęcam do przetestowania przepisów, sprawdzą się zarówno jako posiłki jedzone w domu, jak i te do pudełek.

lunchbox do pracy

Co tym razem przygotowaliśmy?

sernik an zimno przepis

Śniadanie

Sernik na zimno z sosem malinowym

1 porcja ma 306 kcal (42 B, 16 W, 8 T)

Składniki (na 3 porcje):

  • 500 g twarogu półtłustego
  • Ziarenka z połowy laski wanilii
  • 100 g jogurtu naturalnego 2%
  • Skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 40 g dobrej jakości odżywki białkowej o smaku waniliowym (można pominąć i dosłodzić sernik cukrem, miodem, erytrolem)
  • 3 łyżki erytrolu lub więcej do smaku
  • 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy + 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 szklanki malin + 2 łyżki erytrolu + łyżka chia

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg blendujemy z wanilią, jogurtem, skórką pomarańczy, odżywką i erytrolem.
  2. Sok mieszamy z żelatyną i podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia. Nie wolno doprowadzić do zagotowania soku!
  3. Sok studzimy, wlewamy do sera i blendujemy do połączenia. Sernik przekładamy do 3 małych słoiczków lub szklanek i odkładamy do lodówki do stężenia.
  4. W garnku umieszczamy maliny, 2 łyżki wody i erytrol. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż maliny się rozpadną. Wsypujemy chia, mieszamy. Mus studzimy i przekładamy na serniczki. Dodatkowo udekorowałam je kokosem i czekoladą.

Przechowywanie: W lodówce przez 2-3 dni. Serniczki najlepiej przechowywać w zamkniętych słoiczkach, aby nie przeszły innymi zapachami.

buraczana zupa krem

Obiad

Zupa krem z buraka

1 porcja ma 173 kcal (4 B, 18 W, 4 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 500 g pieczonych lub gotowanych buraków (polecam szczególnie te pieczone)
  • Około 600 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 1 cytryna
  • Do smaku: erytrol, sól i pieprz
  • Do posypania: za’atar, natka pietruszki, opcjonalnie kilka kulek ciecierzycy

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty.
  2. Dodajemy pokrojone buraki, przesmażamy. Wlewamy bulion, gotujemy przez około 5 minut. Zupę dokładnie blendujemy.
  3. Do zupy wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy ją sporą ilością soku z cytryny (nie żałujemy cytryny), odrobiną erytrolu, solą i pieprzem.

Przechowywanie: Do 3 dni w lodówce w zamkniętym słoiku.

ciasto bananowe przepis

Deser

Proste ciasto bananowe

Mieliśmy mocno dojrzałe banany, więc postanowiliśmy przerobić je na ciasto. Wykorzystaliśmy przepis z pierwszej książki – „Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento”. Jest to dokładnie przepis na babeczki bananowe z truskawkami i makiem (Bento #11, s. 122). Zamiast świeżych owoców wykorzystaliśmy zapas mrożonych. Ciasto upiekliśmy w dwóch szklanych pojemnikach z IKEA. Piekliśmy przez około 25 minut do suchego patyczka.

lunchbox na każdy dzień
wieprzowina w sosie słodko kwaśnym

Kolacja

Schab w sosie słodko-kwaśnym

(przekierowanie do przepisu nastąpi po kliknięciu w powyższą nazwę przepisu)

Na wierzch dodaliśmy edamame, które fajnie ożywiło kolorystycznie całe danie. Oczywiście nie musicie go dodawać. Schab w sosie słodko-kwaśnym podaliśmy z miksem ziaren. Danie było już jedzone w domu. Podgrzewamy je w piekarniku pod silikonową pokrywką. Więcej o tym jak wygląda u nas przechowywanie i z czego korzystamy, przeczytacie tutaj.

Przechowywanie jedzenia
1 komentarz
1

Podobne posty:

1 komentarz

Zuza 30/05/2020 - 10:30 am

krem z buraka <3

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies