Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

przez Malwina
schab słodko kwaśny
 
Dzień dobry, 
 
Dziś częstuję Was iście ekspresowym przepisem na smaczny i aromatyczny obiad. To wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z kolorową papryką i dużą ilością sezamu. Niewiele składników i naprawdę super efekt. Jeśli lubicie azjatyckie smaki, to z pewnością dość częśto będziecie wracać do tego przepisu.  
 
schab w sosie azjatyckim

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

1 porcja ma 336 kcal (31 B, 10 W, 18 T) – cały przepis przygotowany na 10 g oleju

Składniki (na 2 porcje)

  • 300 g schabu lub polędwiczki wieprzowej
  • 1 cebula, posiekana w piórka
  • 1 czerwona papryka pokrojona w podłużne paski
  • 1 żółta papryka pokrojona w podłużne paski
  • Kawałek posiekanej papryczki chili (ilość w zależności od preferencji i mocy papryczki)
  • Sos: 6 łyżek wody, 2 łyżki sosu sojowego, 2 płaskie łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej, 2 płaskie łyżki miodu, sok wyciśnięty z 1 soczystej limonki
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszane z 1 łyżką zimnej wody
  • 3 łyżeczki nasion sezamu, podprażonych na suchej patelni 
  • Do podania: ugotowany ryż
  • Posiekana dymka do posypania
  • Olej do smażenia
 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w plastry grubości o koło centymetra, a następnie w podłużne paski.  
  2. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając przez około 4 minuty, aż mięso przestanie być surowe w środku. Mięso nie może puścić soków, bo zamiast smażyć, zacznie się dusić, przez co może wyjść gumowate. Usmażone mięso przekładamy na talerz. 
  3. Do woka wrzucamy cebulę, paprykę słodką i chili. Smażymy na dużym ogniu przez około 4-5 minut, cały czas mieszając. 
  4. Do papryki dokładamy mięso. Składniki sosu mieszamy, wlewamy do woka. Mąkę mieszamy z wodą i również dodajmy do potrawy. Dokładnie mieszamy, wsypujemy sezam. Gotujemy przez 1-2 minuty do zgęstnienia. 
  5. Wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym podajemy z dodatkiem ryżu, obficie posypaną posiekaną dymką. 

 

30 komentarzy
0

Podobne posty:

30 komentarzy

Fuchsia 03/05/2011 - 5:32 pm

Lubię ekspresowe, ale smaczne obiady, szczególnie w azjatyckim stylu. Bardzo apetycznie!

Odpowiedz
Izka 03/05/2011 - 5:32 pm

coś takiego za mną chodzi… tym bardziej dziś by sie przydało, gdy zimno i wietrznie. Surówka z ogórkiem też bardzo mi pasuje.

Odpowiedz
Trzcinowisko 03/05/2011 - 5:38 pm

Świetna surówka…dodałabym trochę sezamu i jest "moja":)

Odpowiedz
bastamb 03/05/2011 - 5:38 pm

Świetna surówka….wieprzowinka jak dla mnie z ryżem…pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
Kuchnia ... 03/05/2011 - 5:48 pm

pięknie się komponuje 😉

Odpowiedz
Magda 03/05/2011 - 6:11 pm

U mnie dziś była podobna uczta 😉 Pyszności, wiadomo 🙂

Odpowiedz
basiaP 03/05/2011 - 6:36 pm

faktycznie, proste i szybkie;)

Odpowiedz
EVE 03/05/2011 - 6:42 pm

Malwi, to propozycja idealna dla nas 😀 i to chilli :)))
ech… do nas właśnie ten biały puch dotarł 🙁

Odpowiedz
Escapade Gourmande 03/05/2011 - 6:55 pm

Mmm..lubię wieprzowinę po azjatycku. Ale najbardziej podoba mi się ta niezwykle oryginalna surówka z ogórka. Świetna!!

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 03/05/2011 - 7:06 pm

Malwino jak dawno u Ciebie nie byłam. A tu takie zmiany…
Danie jak zwykle ekstra 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Beti 03/05/2011 - 7:41 pm

zaciekawiła mnie bardzo surówka, mam apetyt na ogórki 🙂

Odpowiedz
nat. 03/05/2011 - 10:09 pm

Przepiękne zdjęcia, a tak przyrządzone mięsko wygląda naprawdę apetycznie 🙂

I śliczne kolory w sałatce 😉

Odpowiedz
slyvvia 04/05/2011 - 5:28 am

Świetne. Nie przepadam za wieprzowiną, ale w takiej wersji chętnie bym zjadła 🙂

Odpowiedz
żenia 04/05/2011 - 5:47 am

Ależ smakowicie dziś u Ciebie:) Lubię takie ekspresowe obiady, ekspresowe ale i efektowne!
Pozdrawiam i przesyłam trochę słońca:)

Odpowiedz
ka.wo 04/05/2011 - 5:49 am

Pyszny obiad 🙂 Bardzo lubię takie smaki i ta sałatka bardzo fajna – zawsze trudno coś dobrać do chińszczyzny. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Maggie 04/05/2011 - 9:26 am

Surowka jest super, a i wieprzowinka niczego sobie. Takie lekkie dania kojarza mi sie z poczatkiem lata 🙂

Odpowiedz
shy 04/05/2011 - 10:19 am

wieprzowina super, ale ta ostra sałatka kusi mnie jeszcze bardziej :] pozdrawiam

Odpowiedz
Ania 04/05/2011 - 10:20 am

Pysznie. Ja akurat bardzo lubię wieprzowinkę:)

Odpowiedz
Barbara 04/05/2011 - 2:00 pm

Wprawdzie nie jestem fanką mięsa, ale na taki obiad bym się skusiła 😉

Odpowiedz
bryssska 04/05/2011 - 3:00 pm

ale bym chętnie wszamała takie cudeńko

Odpowiedz
Mary 04/05/2011 - 3:32 pm

This is a lovely meal. I really like pork and you've prepared it nicely. This is my first visit to your site and I've spent some time browsing through your earlier posts. I really like the food and recipes you feature here and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings…Mary

Odpowiedz
Paula 04/05/2011 - 4:05 pm

prażone ziarenka sezamu… bajka 🙂

Odpowiedz
Ola 04/05/2011 - 4:43 pm

masło możesz zrobić bez maselnicy – w słoiku. po prostu wlewasz śmietanę, zakręcasz słoik i trzęsiesz aż masło oddzieli się od maślanki 🙂 a krowy – w Opolskiem Ci ich dostatek, tylko trzeba zapuścić się w wioski, także może ten doktorat to nie jest taki zły pomysł :>
a taką wieprzowinkę bym wciągnęła, tym bardziej, że już słyszę uszyma duszy mojej jak mi chrupie w ustach z tą papryczką, chrrrrrup, chrrrrrup 🙂 buziaki! :*

Odpowiedz
Malwina 04/05/2011 - 5:05 pm

no widzisz ale najpierw potrzebna mi Oluś ta łaciata pasąca się na zielonej trawce krówka;) i wtedy będzie i śmietana, i masło i serek..mmm…aż się rozmarzyłam ;)a tę łeptowinkę polecam, dziś robię ją znowu;) buziak kochana;*

Odpowiedz
Gosia 05/05/2011 - 6:44 am

Ta chinska surowka wyglada pysznie, z checia wyprobuje przepis 🙂

Odpowiedz
Moja Kawiarenka 05/05/2011 - 8:26 am

Sadzę, że skuszę się na ten przepis, ale schab zastąpię wyluzowanymi żeberkami.

Odpowiedz
najsmaczniejsze.pl 05/05/2011 - 10:29 am

ale tu pysznie i tak wiosennie 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 06/05/2011 - 8:14 pm

Óóó… ładnie się wszystko prezentuje.. i te cudowne kolorki..

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
wedelka 16/08/2011 - 9:44 am

Wieprzowinę przygotowałam ostatnio na obiad. Danie smaczne, aczkolwiek mnie nie powaliło na kolana 🙂 Dziękuję za inspirację i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 16/08/2011 - 9:50 am

@Wedelko- miło mi, że wykorzystałaś przepis. Może faktycznie jak pisałaś, ta sezamowa surówka z ogórkiem nie wpasowała się tu zbytnio.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies