Dzień dobry,
Dziś częstuję Was iście ekspresowym przepisem na smaczny i aromatyczny obiad. To wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z kolorową papryką i dużą ilością sezamu. Niewiele składników i naprawdę super efekt. Jeśli lubicie azjatyckie smaki, to z pewnością dość częśto będziecie wracać do tego przepisu.
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
1 porcja ma 336 kcal (31 B, 10 W, 18 T) – cały przepis przygotowany na 10 g olejuSkładniki (na 2 porcje)
- 300 g schabu lub polędwiczki wieprzowej
- 1 cebula, posiekana w piórka
- 1 czerwona papryka pokrojona w podłużne paski
- 1 żółta papryka pokrojona w podłużne paski
- Kawałek posiekanej papryczki chili (ilość w zależności od preferencji i mocy papryczki)
- Sos: 6 łyżek wody, 2 łyżki sosu sojowego, 2 płaskie łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej, 2 płaskie łyżki miodu, sok wyciśnięty z 1 soczystej limonki
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszane z 1 łyżką zimnej wody
- 3 łyżeczki nasion sezamu, podprażonych na suchej patelni
- Do podania: ugotowany ryż
- Posiekana dymka do posypania
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w plastry grubości o koło centymetra, a następnie w podłużne paski.
- W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając przez około 4 minuty, aż mięso przestanie być surowe w środku. Mięso nie może puścić soków, bo zamiast smażyć, zacznie się dusić, przez co może wyjść gumowate. Usmażone mięso przekładamy na talerz.
- Do woka wrzucamy cebulę, paprykę słodką i chili. Smażymy na dużym ogniu przez około 4-5 minut, cały czas mieszając.
- Do papryki dokładamy mięso. Składniki sosu mieszamy, wlewamy do woka. Mąkę mieszamy z wodą i również dodajmy do potrawy. Dokładnie mieszamy, wsypujemy sezam. Gotujemy przez 1-2 minuty do zgęstnienia.
- Wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym podajemy z dodatkiem ryżu, obficie posypaną posiekaną dymką.
30 komentarzy
Lubię ekspresowe, ale smaczne obiady, szczególnie w azjatyckim stylu. Bardzo apetycznie!
coś takiego za mną chodzi… tym bardziej dziś by sie przydało, gdy zimno i wietrznie. Surówka z ogórkiem też bardzo mi pasuje.
Świetna surówka…dodałabym trochę sezamu i jest "moja":)
Świetna surówka….wieprzowinka jak dla mnie z ryżem…pozdrawiam Malwinko…
pięknie się komponuje 😉
U mnie dziś była podobna uczta 😉 Pyszności, wiadomo 🙂
faktycznie, proste i szybkie;)
Malwi, to propozycja idealna dla nas 😀 i to chilli :)))
ech… do nas właśnie ten biały puch dotarł 🙁
Mmm..lubię wieprzowinę po azjatycku. Ale najbardziej podoba mi się ta niezwykle oryginalna surówka z ogórka. Świetna!!
Malwino jak dawno u Ciebie nie byłam. A tu takie zmiany…
Danie jak zwykle ekstra 🙂 Pozdrawiam
zaciekawiła mnie bardzo surówka, mam apetyt na ogórki 🙂
Przepiękne zdjęcia, a tak przyrządzone mięsko wygląda naprawdę apetycznie 🙂
I śliczne kolory w sałatce 😉
Świetne. Nie przepadam za wieprzowiną, ale w takiej wersji chętnie bym zjadła 🙂
Ależ smakowicie dziś u Ciebie:) Lubię takie ekspresowe obiady, ekspresowe ale i efektowne!
Pozdrawiam i przesyłam trochę słońca:)
Pyszny obiad 🙂 Bardzo lubię takie smaki i ta sałatka bardzo fajna – zawsze trudno coś dobrać do chińszczyzny. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Surowka jest super, a i wieprzowinka niczego sobie. Takie lekkie dania kojarza mi sie z poczatkiem lata 🙂
wieprzowina super, ale ta ostra sałatka kusi mnie jeszcze bardziej :] pozdrawiam
Pysznie. Ja akurat bardzo lubię wieprzowinkę:)
Wprawdzie nie jestem fanką mięsa, ale na taki obiad bym się skusiła 😉
ale bym chętnie wszamała takie cudeńko
This is a lovely meal. I really like pork and you've prepared it nicely. This is my first visit to your site and I've spent some time browsing through your earlier posts. I really like the food and recipes you feature here and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings…Mary
prażone ziarenka sezamu… bajka 🙂
masło możesz zrobić bez maselnicy – w słoiku. po prostu wlewasz śmietanę, zakręcasz słoik i trzęsiesz aż masło oddzieli się od maślanki 🙂 a krowy – w Opolskiem Ci ich dostatek, tylko trzeba zapuścić się w wioski, także może ten doktorat to nie jest taki zły pomysł :>
a taką wieprzowinkę bym wciągnęła, tym bardziej, że już słyszę uszyma duszy mojej jak mi chrupie w ustach z tą papryczką, chrrrrrup, chrrrrrup 🙂 buziaki! :*
no widzisz ale najpierw potrzebna mi Oluś ta łaciata pasąca się na zielonej trawce krówka;) i wtedy będzie i śmietana, i masło i serek..mmm…aż się rozmarzyłam ;)a tę łeptowinkę polecam, dziś robię ją znowu;) buziak kochana;*
Ta chinska surowka wyglada pysznie, z checia wyprobuje przepis 🙂
Sadzę, że skuszę się na ten przepis, ale schab zastąpię wyluzowanymi żeberkami.
ale tu pysznie i tak wiosennie 🙂
Óóó… ładnie się wszystko prezentuje.. i te cudowne kolorki..
http://www.przysmakiewy.pl
Wieprzowinę przygotowałam ostatnio na obiad. Danie smaczne, aczkolwiek mnie nie powaliło na kolana 🙂 Dziękuję za inspirację i pozdrawiam 🙂
@Wedelko- miło mi, że wykorzystałaś przepis. Może faktycznie jak pisałaś, ta sezamowa surówka z ogórkiem nie wpasowała się tu zbytnio.