Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na domową shawarmę, począwszy od tej z wykorzystaniem domowej przyprawy poprzez kilka innych wersji, np. z dodatkiem bakłażana i pestek granatu. Każdy z tych przepisów jest naprawdę wart uwagi. Tym razem przygotowałam dla Was shawarmę w marynacie z dodatkiem jogurtu naturalnego. Myślę, że większość użytych przeze mnie składników odnajdziecie w Waszych kuchniach.
SHAWARMA DROBIOWA W MARYNACIE Z JOGURTU
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 500 g piersi z kurczaka (pokrojonych w podłużne paski)
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki suszonego imbiru
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- sok z połowy cytryny
- do podania: chlebki pita, dip z tahini
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Kolejno wsypujemy mieszankę przypraw, ponownie mieszamy. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na całą noc do lodówki. Przed smażeniem należy ocieplić mięso przez około 20 minut w temperaturze pokojowej. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, smażymy na patelni z obu stron, aż ładnie się zrumieni. Ja swoją shawarmę przygotowałam na patelni grillowej. Jako dodatek podałam dip jogurtowy z pastą tahini.
Czas przygotowania: 15 minut.
5 komentarzy
Oo jadłabym :>
wygląda smacznie:)
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Moje chłopaki uwielbiają shawarme, oczywiście muszą mieć do tego furę frytek. Cóż, jeżeli wszystko przygotuję im sama, to na pewno będzie zdrowiej 🙂
Wygląda niezwykle apetycznie. Dawno nie robiłam. Może teraz wypróbuję Twój przepis 🙂