Marokańskie klopsiki z cytrynowym kuskusem

przez Malwina

W dalszym ciągu pozostajemy w klimatach kuchni marokańskiej. Tym razem po raz kolejny propozycja na wykorzystanie mielonej wołowiny. Lekkie danie w postaci klopsików podanych z cytrynową kaszką kuskus oraz sałatką na bazie świeżego szpinaku. Niestety o tej porze roku szpinak nie zachwyca już tak bardzo swoim smakiem, dlatego z coraz większym wytęsknieniem czekam na wiosnę. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię.

KLOPSIKI MAROKAŃSKIE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 mała czerwona cebulka, obrana i drobno posiekana
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka harissy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. mąka do obtoczenia
Mięso łączymy z czosnkiem, cebulką, natką pietruszki, dodajemy harissę, pozostałe przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny. Z mięsa formujemy małe klopsiki, obtaczamy je w mące i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu około 10 minut. Klopsiki podałam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, oliwy i cytryny. 
CYTRYNOWY KUSKUS Z ZIOŁAMI
Składniki:
[przepis własny]
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanej świeżej mięty
  • skórka otarta z cytryny
  • 1-2 łyżki masła 
  • sól
Kaszę wsypujemy do miseczki, solimy, zalewamy wrzątkiem (około 1 cm ponad poziom kaszy). Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5-10 minut do napęcznienia. Kaszę także możemy zalać gorącym wywarem warzywnym- wówczas już jej nie solimy. Spulchniamy ją widelcem, dodajemy do niej masło i dokładnie mieszamy. Dokładamy zioła i otartą skórkę z cytryny. 

SAŁATKA ZE SZPINAKU I MIGDAŁÓW

Składniki:

  • dwie garście liści świeżego szpinaku
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • sos- 2 łyżki oliwy, łyżka soku z pomarańczy, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, sól, świeżo zmielony pieprz
Liście szpinaku myjemy, osuszamy. Płatki migdałów rumienimy na suchej patelni. Przygotowujemy sos dokładnie łącząc wszystkie składniki. Szpinak polewamy sosem i posypujemy płatkami migdałów.

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE
12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Maggie 03/02/2012 - 5:48 pm

Wszystko mi sie tu podoba! I pikantne klopsiki, i zielona szpinakowa salatka z chrupiacymi migdalami (a ja lubie, jak mi cos chrupie), i kuskus z cytrynowa nuta… Moge sie do ciebie wprosic na obiad? 🙂

Odpowiedz
Magda 03/02/2012 - 5:55 pm

Mielone połączone z egzotycznymi przyprawami smakują nawet mojej Babci!
Sama często łączę kuskus w cytryną i ziołami. Pysznie sprawdza się jako dodatek do mięs i ryb.

Odpowiedz
kabamaiga 03/02/2012 - 6:10 pm

Szczególnie podoba mi się ten kuskus

Odpowiedz
Karmel-itka. 03/02/2012 - 8:21 pm

śliczne zdjęcia, pyszne danie ;]
kuskus najwspanialszy! jeju, ten cytrusowy mnie bardzo nęci.

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 03/02/2012 - 8:28 pm

Pyszny zestaw obiadowy, cytrusowy kuskus, klopsiki i pyszna sałatka 🙂

Odpowiedz
Majana 03/02/2012 - 8:32 pm

Masz fajne pomysły na klopsiki:)

Odpowiedz
małgo 03/02/2012 - 9:38 pm

micha kuskusu dla mnie!

Odpowiedz
Aciri 04/02/2012 - 11:34 am

Takie klopsiki u mnie w domu bardzo by się spodobały:)

Odpowiedz
Kasia 04/02/2012 - 12:18 pm

no no jak kusi 😛 zgadzam się z dziewczynami z burczy mi w brzuchu, świetny zestaw 🙂

Odpowiedz
Dominiq81 04/02/2012 - 12:35 pm

Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 05/02/2012 - 6:27 pm

Ciekawe połączenie 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 11/02/2012 - 11:31 am

Nic dodać, nic ująć! Po prostu pyszności:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies