W dalszym ciągu pozostajemy w klimatach kuchni marokańskiej. Tym razem po raz kolejny propozycja na wykorzystanie mielonej wołowiny. Lekkie danie w postaci klopsików podanych z cytrynową kaszką kuskus oraz sałatką na bazie świeżego szpinaku. Niestety o tej porze roku szpinak nie zachwyca już tak bardzo swoim smakiem, dlatego z coraz większym wytęsknieniem czekam na wiosnę.
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię.
KLOPSIKI MAROKAŃSKIE
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 mała czerwona cebulka, obrana i drobno posiekana
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka harissy
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- ew. mąka do obtoczenia
Mięso łączymy z czosnkiem, cebulką, natką pietruszki, dodajemy harissę, pozostałe przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny. Z mięsa formujemy małe klopsiki, obtaczamy je w mące i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu około 10 minut. Klopsiki podałam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, oliwy i cytryny.
CYTRYNOWY KUSKUS Z ZIOŁAMI
Składniki:
[przepis własny]
[przepis własny]
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanej świeżej mięty
- skórka otarta z cytryny
- 1-2 łyżki masła
- sól
Kaszę wsypujemy do miseczki, solimy, zalewamy wrzątkiem (około 1 cm ponad poziom kaszy). Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5-10 minut do napęcznienia. Kaszę także możemy zalać gorącym wywarem warzywnym- wówczas już jej nie solimy. Spulchniamy ją widelcem, dodajemy do niej masło i dokładnie mieszamy. Dokładamy zioła i otartą skórkę z cytryny.
SAŁATKA ZE SZPINAKU I MIGDAŁÓW
Składniki:
- dwie garście liści świeżego szpinaku
- 2 łyżki płatków migdałów
- sos- 2 łyżki oliwy, łyżka soku z pomarańczy, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, sól, świeżo zmielony pieprz
Liście szpinaku myjemy, osuszamy. Płatki migdałów rumienimy na suchej patelni. Przygotowujemy sos dokładnie łącząc wszystkie składniki. Szpinak polewamy sosem i posypujemy płatkami migdałów.
12 komentarzy
Wszystko mi sie tu podoba! I pikantne klopsiki, i zielona szpinakowa salatka z chrupiacymi migdalami (a ja lubie, jak mi cos chrupie), i kuskus z cytrynowa nuta… Moge sie do ciebie wprosic na obiad? 🙂
Mielone połączone z egzotycznymi przyprawami smakują nawet mojej Babci!
Sama często łączę kuskus w cytryną i ziołami. Pysznie sprawdza się jako dodatek do mięs i ryb.
Szczególnie podoba mi się ten kuskus
śliczne zdjęcia, pyszne danie ;]
kuskus najwspanialszy! jeju, ten cytrusowy mnie bardzo nęci.
Pyszny zestaw obiadowy, cytrusowy kuskus, klopsiki i pyszna sałatka 🙂
Masz fajne pomysły na klopsiki:)
micha kuskusu dla mnie!
Takie klopsiki u mnie w domu bardzo by się spodobały:)
no no jak kusi 😛 zgadzam się z dziewczynami z burczy mi w brzuchu, świetny zestaw 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Ciekawe połączenie 😉
http://www.przysmakiewy.pl
Nic dodać, nic ująć! Po prostu pyszności:)