Bułki maślane

przez Malwina

Maślane bułeczki przepis

Te maślane bułeczki z dodatkiem rodzynków rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują z dodatkiem masła i domowej konfitury. Są proste w przygotowaniu i nie powinny przysporzyć Wam problemów. Z podanego przepisu przygotowujecie 6 dużych bułeczek. Jeśli jednak macie w domu grono łasuchów, to od razu upieczcie je z podwójnej porcji. Naprawdę warto.

Bułki maślane przepis

BUŁKI MAŚLANE
Śniadanie Mistrzów #129


Składniki (na 6 większych lub 8-10 małych bułeczek):
[przepis własny]

  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 60 g miękkiego lub roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 żółtko
  • 50-100 g rodzynek
  • do posmarowania: żółtko roztrzepane z odrobiną wody
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy pół łyżki cukru, kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy i ostawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy pozostały cukier (2,5 łyżki) i rodzynki, mieszamy. Kolejno dodajemy miękkie masło, spienione drożdże, żółtko i pozostałe mleko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je lekko mąką. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowujemy (uderzamy w nie dłonią, pozbywając się nadmiaru powietrza), dzielimy na 6 części i z każdej formujemy okrągłą bułkę. Ciasto możecie podzielić też na 8-10 części i formować malutkie bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut do napuszenia. Bułki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

Bułeczki maślane przepis

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.
10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

gotowaniena102 23/02/2014 - 8:50 am

Uwielbiam takie domowe, drożdżowe wypieki! Jeszcze lekko ciepłe i z masłem najlepsze 😉

Odpowiedz
Justyna Żak 23/02/2014 - 8:57 am

świetne bułeczki i jeszcze na śniadanie taki ciepłe mmm rozpusta:d

Odpowiedz
Karmel-itka. 23/02/2014 - 9:09 am

rewelacja. zacząć dzień śniadanie z takimi wspaniałymi bułkami -coś cudownego!

Odpowiedz
Magda C. 23/02/2014 - 9:15 am

Cudeńka 🙂 Do tego serek, dżem… mniam!

Odpowiedz
Angie 23/02/2014 - 11:18 am

Jak ładnie rumiane!: )

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 23/02/2014 - 4:54 pm

Uwielbiam takie bułeczki! Cudeńka Ci wyszły 😉

Odpowiedz
JustInka 24/02/2014 - 12:06 pm

Uwielbiam bułeczki maślane! Jeżeli je upiekę, jest duża szansa, że sama wszystkie zjem 🙂 Śliczne!

Odpowiedz
Marzena 24/02/2014 - 12:08 pm

Oj, przydałyby się teraz w pracy…;-)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 05/03/2014 - 10:51 am

Musza być pyszne …. uwielbiam takie słodkawe pieczywo:) buziaki

Odpowiedz
Malina Bo 23/04/2016 - 7:12 pm

wlasnie szamam. pyszne, jedyne co zmieie nastepnym razem to dodam odrobine soli. juz wiem, ze nastepnym razem zrobie z podwojnej porcji bo moje lumpy lubia takie pieczywko.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies