Surówka z ogórków kiszonych i cebuli |
W ubiegłym tygodniu pisałam Wam o surówkach, które najczęściej przygotowuje moja Mama. Dziś kilka słów o surówce, której absolutnie nie znoszę i nie tknę, mianowicie o surówce z ogórków kiszonych i cebuli. Wiem, że wiele osób bardzo ją lubi i przygotowuje dość często, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Nic jednak nie poradzę na to, że kiszonych ogórków po prostu nie lubię. Na cześć małosolnych mogłabym piać peany, kiszone natomiast mogłyby dla mnie nie istnieć.
Surówkę z kiszonych ogórków robię najczęściej dla Połówka jako dodatek do zrazów lub bitek. Dodaję do niej łagodniejszą w smaku cebulę czerwoną, ale równie dobrze sprawdzi się także zwykła cebula. To oczywiście kwestia osobistych preferencji.
A Wy, lubicie tę surówkę, czy może tak jak ja, nie przepadacie za nią?
SURÓWKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW I CEBULI
Składniki:
- 6 średniej wielkości ogórków kiszonych
- 1 czerwona cebulka
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- cukier do smaku
- olej lub oliwa ev
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Całość przyprawiamy cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i kropimy olejem lub oliwą. Delikatnie mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę cukru do smaku. Surówkę z kiszonego ogórka podajemy jako dodatek do dań obiadowych. Szczególnie dobrze komponuje się ze zrazami.
Wypróbuj również przepis na surówkę z ogórków małosolnych:
Surówka z małosolnych ogórków |
Czas przygotowania: 5 minut.
18 komentarzy
Ja tę surówkę akurat lubię,a mój Mąż wręcz uwielbia. Była to jedyna surówką, którą od czasu do czasu przygotowywał dla niego ojciec. To chyba jest własnie taka męska surówka 🙂
tak samo robię 🙂 Czasami daję szalotkę zamiast cebuli. Bardzo nam smakuje
A ja tej surówki też nie lubię ale z innych powodów – ta cebula mi nie pasuje do ogórka ni huhu. Zawsze wyżeram tylko ogórki 🙂
Uwielbiam taką surówkę, z tym, że ja kroję ogórki w kosteczkę …. pozdrawionka
Bardzo lubię zimowe surówki. Mają wiele uroku i zupełnie odmieniają obiad.
Ja uwielbiam ta surówke.
Ogórki kiszone pochłaniam w ogromnych ilosciach.
http://wegeewka.blogspot.com/
Dla mnie taka surówka to deska ratunku, kiedy nie ma co podać do obiadu. Czasem jeszcze dodaję paprykę ze słoika.
Uwilbiam kiszone ogoirki, w przeciwienstwie do kiszonej kapusty, ktorej nie znosze. Nie widze jednak sensu, zeby dodawac do kiszonych ogorkow cebule i dlatego takiej surowki nie jadam, wole zjesc ogorki saute.
Nie znałam tej surówki wcześniej. Dziś zrobiłam pierwszy raz i okazało się ze mama mojego narzeczonego taką robiła i był bardzo zadowolony 🙂 Ja zresztą też bo ogórki uwielbiam w każdej postaci 🙂
Skoro nie lubisz kiszonych ogorkow, to pewnie nie pomozesz mi 🙂 ale zapytam z ciekawosci, moze znasz przepis albo Twoj mama. Za czasow studiow jadlam w bufecie cudowna salatke z kiszonych ogorkow z cebulka, taka zamarynowa w occie, z dodatkiem czerwonej papryki. I nie wiem jak sie zabrac za zrobienie jej, kupowalam kilkaktornie gotowe, ale nie byly juz takie dobre.
A ja robię surówkę tak, jak nauczyła mnie moja Babcia. Ogórki kwaszone ścieram na tarce, dodaję drobno pokrojoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Do tego oliwa z oliwek. Wymieszać. I to jest pyszne!
Pyszna taka suroweczka.
Pyszna I zdrowa! Uwielbiam..
ja ścieram na tarce ogórki i cebulkę na grubych oczkach dodaję do całości łyżkę majonezu i łyżeczkę musztardy i jest pycha
Można dodać utarte na grubej tarce, twarde jabłko. Oczywiście ogórki też mogą być utarte.
Też lubiè ogórki kiszone oczywiście swojaczki,cebulkę,może być jabłuszko,lubię posypać koperkiem,właśnie robię.
Nie wiesz co tracisz.
Ojej, dziś dostałam ja w knajpce karuzel bielański. Nie chciałam rzodkwi na śmietanie (za tłusto), miałam dostac na jogurcie a otrzymałam zamieniik totalny. Chcesz schudnąć to masz: cukier. wrr. Dla mnie to zgroza, nie mogę pojąc po co słodzić kiszonego ogórka, pokrzywiła mi się buzia i nogi w butach. Tragedia. Przykro mi, ale jeszcze się burzę na myśl o tym.