Golonki indycze duszone z młodą kapustą

przez Malwina
Golonki z indyka z młodą kapustą
Golonki indycze duszone z młodą kapustą 
Golonka z kapustą to sztampowe danie, które znajdziecie w co drugiej knajpce oferującą dania z kuchni polskiej (lub światowy misz-masz, jak ma to zazwyczaj miejsce w polskich lokalach). Dziś jednak nie będzie przepisu na ogromną wieprzową golonkę z dodatkiem kiszonej kapusty. Zamiast tego na talerzu wylądowały o wiele mniejsze (i mniej tłuste) golonki indycze w towarzystwie młodej kapusty z koperkiem i warzywami. Danie ciekawe, bazujące na sezonowych składnikach, idealne na rodzinny obiad. 

Do golonek duszonych z kapustą najlepiej podawać ziemniaki. Mogą być to małe młode ziemniaczki z wody, ziemniaczne puree lub ulubione kluski. Ja postawiłam na popularne kluski śląskie
Golonka duszona z kapustą

GOLONKI INDYCZE DUSZONE Z MŁODĄ KAPUSTĄ


Składniki (na 2 solidne porcje):

  • 2 golonki indycze (każda po około 350 g)
  • słodka papryka w proszku
  • 1 duża cebula, obrana i posiekana w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1-2 marchewki, obrane, pokrojone w kosteczkę lub cienkie półplasterki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łodygi selera naciowego, obrane z włókien, drobno posiekane
  • 1 szklanka rosołu (u mnie rosół na kurze z kawałkiem wołowiny)
  • 500 g młodej kapusty (bez głąba i uszkodzonych liści)
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Do przygotowania tej potrawy będzie nam potrzebna duża wysoka patelnia (golonki muszą zmieścić się pod przykryciem na patelni). Nacinamy skórę na golonkach, przyprawiamy golonki solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Na patelni rozgrzewamy olej. Golonki obsmażamy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Przesuwamy je na bok patelni, w puste miejsce dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy rosół, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy patelnię i dusimy mięso na małym ogniu przez około 45-60 minut, aż golonki będą miękkie. Zazwyczaj po upływie trzech kwadransów golonki są gotowe. 
Kiedy golonki będą miękkie, dodajemy na patelnię seler, marchewkę i posiekaną kapustę. Mieszamy. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy dalej przez około 15 minut, aż kapusta będzie miękka. W trakcie duszenia kapusty, warto kilka razy ją przemieszać. Wyjmujemy golonki z kapusty i odkładamy na talerz. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy 2-3 łyżeczki mąki i rumienimy przez około 2 minuty, przygotowując jasną zasmażkę. Do zasmażki wlewamy chochelkę płynu z kapusty i zawartość patelni przelewamy do naszej potrawki. Kapustę dokładnie mieszamy, dodajemy koperek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładamy golonki, chwilkę podgrzewamy. Golonki indycze z młodą kapustą podajemy z dodatkiem ziemniaków (gotowanych, tłuczonych, w formie puree) lub klusek, np. klusek śląskich lub kopytek. Ja do golonek  indyczych przygotowałam kluski śląskie.

Uwagi:

– Do kapusty można pod koniec gotowania (po przyprawieniu jej) dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany 12 lub 18 %.

Wypróbuj także inne przepisy na golonkę z indyka:

Golonka miodowo-musztardowa
Golonka z indyka w miodzie
i musztardzie
Golonka z indyka z majerankiem
Golonka z indyka pieczona
z majerankiem i szałwią
 Golonka z indyka pieczona w rękawie
Golonka indycza pieczona
w rękawie

Golonki z indyka w kapuście

Golonki indycze duszone z młodą kapustą 

Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Kinga 15/07/2015 - 12:47 pm

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Kasia i Beata knifeandspoon 15/07/2015 - 4:12 pm

Apetycznie wyglądająca golonka … Pochłaniam w całości 😉

Odpowiedz
Anonimowy 21/07/2015 - 7:04 pm

Przetestowałem – świetne!

Tylko czas duszenie co najmniej o połowę dłuższy od podanego. Sam przepis trafia do zeszytu z "domowym kanononem" 🙂

Dziękuję za niego!

Odpowiedz
Malwina 21/07/2015 - 7:07 pm

Musiałeś trafić na "oporne" sztuki. U mnie do maks godziny duszenia są już miękkie i odchodzą od kości. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
asiok 22/09/2015 - 9:09 am

Zrobiłem kilka razy – są super! Dziękuję za przepis.

P.S. U mnie też się dusiły sporo dłużej. Warto było czekać

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies