Golonki indycze duszone z młodą kapustą |
Golonka z kapustą to sztampowe danie, które znajdziecie w co drugiej knajpce oferującą dania z kuchni polskiej (lub światowy misz-masz, jak ma to zazwyczaj miejsce w polskich lokalach). Dziś jednak nie będzie przepisu na ogromną wieprzową golonkę z dodatkiem kiszonej kapusty. Zamiast tego na talerzu wylądowały o wiele mniejsze (i mniej tłuste) golonki indycze w towarzystwie młodej kapusty z koperkiem i warzywami. Danie ciekawe, bazujące na sezonowych składnikach, idealne na rodzinny obiad.
Do golonek duszonych z kapustą najlepiej podawać ziemniaki. Mogą być to małe młode ziemniaczki z wody, ziemniaczne puree lub ulubione kluski. Ja postawiłam na popularne kluski śląskie.
GOLONKI INDYCZE DUSZONE Z MŁODĄ KAPUSTĄ
Składniki (na 2 solidne porcje):
- 2 golonki indycze (każda po około 350 g)
- słodka papryka w proszku
- 1 duża cebula, obrana i posiekana w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 1-2 marchewki, obrane, pokrojone w kosteczkę lub cienkie półplasterki
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łodygi selera naciowego, obrane z włókien, drobno posiekane
- 1 szklanka rosołu (u mnie rosół na kurze z kawałkiem wołowiny)
- 500 g młodej kapusty (bez głąba i uszkodzonych liści)
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do przygotowania tej potrawy będzie nam potrzebna duża wysoka patelnia (golonki muszą zmieścić się pod przykryciem na patelni). Nacinamy skórę na golonkach, przyprawiamy golonki solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Na patelni rozgrzewamy olej. Golonki obsmażamy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Przesuwamy je na bok patelni, w puste miejsce dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy rosół, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy patelnię i dusimy mięso na małym ogniu przez około 45-60 minut, aż golonki będą miękkie. Zazwyczaj po upływie trzech kwadransów golonki są gotowe.
Kiedy golonki będą miękkie, dodajemy na patelnię seler, marchewkę i posiekaną kapustę. Mieszamy. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy dalej przez około 15 minut, aż kapusta będzie miękka. W trakcie duszenia kapusty, warto kilka razy ją przemieszać. Wyjmujemy golonki z kapusty i odkładamy na talerz. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy 2-3 łyżeczki mąki i rumienimy przez około 2 minuty, przygotowując jasną zasmażkę. Do zasmażki wlewamy chochelkę płynu z kapusty i zawartość patelni przelewamy do naszej potrawki. Kapustę dokładnie mieszamy, dodajemy koperek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładamy golonki, chwilkę podgrzewamy. Golonki indycze z młodą kapustą podajemy z dodatkiem ziemniaków (gotowanych, tłuczonych, w formie puree) lub klusek, np. klusek śląskich lub kopytek. Ja do golonek indyczych przygotowałam kluski śląskie.
Uwagi:
– Do kapusty można pod koniec gotowania (po przyprawieniu jej) dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany 12 lub 18 %.
Wypróbuj także inne przepisy na golonkę z indyka:
Golonka z indyka w miodzie i musztardzie |
Golonka z indyka pieczona z majerankiem i szałwią |
Golonka indycza pieczona w rękawie |
Golonki indycze duszone z młodą kapustą |
Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.
5 komentarzy
Smacznie 🙂
Apetycznie wyglądająca golonka … Pochłaniam w całości 😉
Przetestowałem – świetne!
Tylko czas duszenie co najmniej o połowę dłuższy od podanego. Sam przepis trafia do zeszytu z "domowym kanononem" 🙂
Dziękuję za niego!
Musiałeś trafić na "oporne" sztuki. U mnie do maks godziny duszenia są już miękkie i odchodzą od kości. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂
Zrobiłem kilka razy – są super! Dziękuję za przepis.
P.S. U mnie też się dusiły sporo dłużej. Warto było czekać