Surówka z ogórków małosolnych i młodej cebulki

przez Malwina
Surówka z małosolnych do obiadu
Surówka z ogórków małosolnych i młodej cebulki
Surówka z ogórków małosolnych to jeden z moich ulubionych obiadowych dodatków, który przygotowuję stosunkowo często w okresie letnim. Jak Wam kiedyś wspominałam, za ogórkami kiszonymi nie przepadam, jednak małosolne kocham miłością wielką. Robię z nich jeszcze jedną fajną surówkę z dodatkiem kiszonej kapusty, być może uda mi się pokazać Wam ją jeszcze w sierpniu. A wypadałoby, biorąc pod uwagę to, że kilka dni temu pierwszy raz ukisiłam sobie kilogram młodej kapusty. Wyszła pyszna! Jeśli jesteście zainteresowani, to podzielę się z Wami przepisem na nią. A dziś zapraszam na prostą surówkę. 

Surówka z ogórków małosolnych przepis

SURÓWKA Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH


Składniki:

  • 4 duże ogórki małosolne
  • 1 większa młoda cebula ze szczypiorem
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 1 łyżka oleju, np. rzepakowego tłoczonego na zimno
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w plastry. Cebulkę kroimy na cztery części, a następnie siekamy w cienkie plasterki. Szczypior drobno kroimy. W miseczce umieszczamy ogórki, cebulę, szczypior, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, polewamy olejem. Do surówki można dodać niewielką ilość cukru do smaku (ja zazwyczaj do małosolnych nie dodaję).

Surówka z małosolnych przepis
Surówka z ogórków małosolnych i młodej cebulki

Czas przygotowania: 5 minut.

11 komentarzy
1

Podobne posty:

11 komentarzy

Kinga 06/08/2015 - 9:00 am

Świetny pomysł!

Odpowiedz
*Nataleczka* 06/08/2015 - 10:56 am

Też taką robię i dodaję kukurydzę konserwową i czerwoną cebulę.

Odpowiedz
jeff 06/08/2015 - 11:33 am

kiedyś podobną, także z dodatkiem kukurydzy, zrobiłam z mamą do niedzielnego obiadu. było to chyba z rok temu, było to takie wyjście awaryjne 🙂 dziękuję za przypomnienie! zwłaszcza, że sezon na małosolne w pełni 🙂

Odpowiedz
FitHealthyLife 06/08/2015 - 3:11 pm

Bardzo lubię takie ogórki 🙂

Odpowiedz
Magda C. 07/08/2015 - 4:05 pm

Fajna surówka 🙂

Odpowiedz
an 10/08/2015 - 11:19 am

poproszę przepis na młodą kiszoną;)tą surówkę też zrobię. ale najpierw 1szy raz małosolne..dzięki za przepisy:)Tyle od Ciebie gotuję..;) Zawsze jakiś pomysł podrzucisz, jak pomysły się kończą. A to przecież tyle pracy przy tym, żeby sie z nami tym podzielić.uczysz nas.mnie napewno.

Odpowiedz
Malwina 10/08/2015 - 11:21 am

An, dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że moje przepisy są przydatne i coraz więcej osób z nich korzysta 🙂 Przepis na kapustę kiszoną pojawi się na blogu jutro wieczorem.

Odpowiedz
Anonimowy 20/06/2016 - 6:43 pm

Ekstra!

Odpowiedz
Patrycja 21/07/2017 - 10:50 am

Moja mama zawsze taką przygotowywała!

Odpowiedz
Jj 06/08/2020 - 2:49 pm

Szybko i smacznie

Odpowiedz
Jj 09/08/2020 - 8:23 pm

Super szybka surówka

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies