Surówka z ogórków kiszonych i cebuli

przez Malwina
Surówka z ogórków kiszonych do obiadu
Surówka z ogórków kiszonych i cebuli 
W ubiegłym tygodniu pisałam Wam o surówkach, które najczęściej przygotowuje moja Mama. Dziś kilka słów o surówce, której absolutnie nie znoszę i nie tknę, mianowicie o surówce z ogórków kiszonych i cebuli. Wiem, że wiele osób bardzo ją lubi i przygotowuje dość często, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Nic jednak nie poradzę na to, że kiszonych ogórków po prostu nie lubię. Na cześć małosolnych mogłabym piać peany, kiszone natomiast mogłyby dla mnie nie istnieć.
Surówkę z kiszonych ogórków robię najczęściej dla Połówka jako dodatek do zrazów lub bitek. Dodaję do niej łagodniejszą w smaku cebulę czerwoną, ale równie dobrze sprawdzi się także zwykła cebula. To oczywiście kwestia osobistych preferencji.

A Wy, lubicie tę surówkę, czy może tak jak ja, nie przepadacie za nią?
Surówka z ogórka kiszonego i cebuli

SURÓWKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW I CEBULI


Składniki:

  • 6 średniej wielkości ogórków kiszonych
  • 1 czerwona cebulka
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • olej lub oliwa ev

Przygotowanie:

Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Całość przyprawiamy cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i kropimy olejem lub oliwą. Delikatnie mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę cukru do smaku. Surówkę z kiszonego ogórka podajemy jako dodatek do dań obiadowych. Szczególnie dobrze komponuje się ze zrazami.  
Wypróbuj również przepis na surówkę z ogórków małosolnych:
 Surówka z małosolnych
Surówka z małosolnych ogórków

Czas przygotowania: 5 minut.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Zuzanna Ploch 13/01/2015 - 9:00 am

Ja tę surówkę akurat lubię,a mój Mąż wręcz uwielbia. Była to jedyna surówką, którą od czasu do czasu przygotowywał dla niego ojciec. To chyba jest własnie taka męska surówka 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/01/2015 - 9:04 pm

tak samo robię 🙂 Czasami daję szalotkę zamiast cebuli. Bardzo nam smakuje

Odpowiedz
Olka 13/01/2015 - 9:18 pm

A ja tej surówki też nie lubię ale z innych powodów – ta cebula mi nie pasuje do ogórka ni huhu. Zawsze wyżeram tylko ogórki 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 14/01/2015 - 10:06 am

Uwielbiam taką surówkę, z tym, że ja kroję ogórki w kosteczkę …. pozdrawionka

Odpowiedz
JustInka 14/01/2015 - 12:29 pm

Bardzo lubię zimowe surówki. Mają wiele uroku i zupełnie odmieniają obiad.

Odpowiedz
Wege Ewka 15/01/2015 - 11:02 am

Ja uwielbiam ta surówke.
Ogórki kiszone pochłaniam w ogromnych ilosciach.
http://wegeewka.blogspot.com/

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/01/2015 - 11:48 am

Dla mnie taka surówka to deska ratunku, kiedy nie ma co podać do obiadu. Czasem jeszcze dodaję paprykę ze słoika.

Odpowiedz
thiessa 21/01/2015 - 4:47 pm

Uwilbiam kiszone ogoirki, w przeciwienstwie do kiszonej kapusty, ktorej nie znosze. Nie widze jednak sensu, zeby dodawac do kiszonych ogorkow cebule i dlatego takiej surowki nie jadam, wole zjesc ogorki saute.

Odpowiedz
NG 25/01/2015 - 1:28 pm

Nie znałam tej surówki wcześniej. Dziś zrobiłam pierwszy raz i okazało się ze mama mojego narzeczonego taką robiła i był bardzo zadowolony 🙂 Ja zresztą też bo ogórki uwielbiam w każdej postaci 🙂

Odpowiedz
olenita 27/01/2015 - 3:09 pm

Skoro nie lubisz kiszonych ogorkow, to pewnie nie pomozesz mi 🙂 ale zapytam z ciekawosci, moze znasz przepis albo Twoj mama. Za czasow studiow jadlam w bufecie cudowna salatke z kiszonych ogorkow z cebulka, taka zamarynowa w occie, z dodatkiem czerwonej papryki. I nie wiem jak sie zabrac za zrobienie jej, kupowalam kilkaktornie gotowe, ale nie byly juz takie dobre.

Odpowiedz
Anonimowy 18/12/2015 - 10:22 pm

A ja robię surówkę tak, jak nauczyła mnie moja Babcia. Ogórki kwaszone ścieram na tarce, dodaję drobno pokrojoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Do tego oliwa z oliwek. Wymieszać. I to jest pyszne!

Odpowiedz
Zuzienka 21/02/2016 - 1:31 pm

Pyszna taka suroweczka.

Odpowiedz
Miniowe Szczescie 08/03/2016 - 2:48 pm

Pyszna I zdrowa! Uwielbiam..

Odpowiedz
Anonimowy 09/09/2016 - 11:59 am

ja ścieram na tarce ogórki i cebulkę na grubych oczkach dodaję do całości łyżkę majonezu i łyżeczkę musztardy i jest pycha

Odpowiedz
kajderm 29/10/2016 - 3:56 pm

Można dodać utarte na grubej tarce, twarde jabłko. Oczywiście ogórki też mogą być utarte.

Odpowiedz
Anonimowy 07/03/2017 - 12:22 pm

Też lubiè ogórki kiszone oczywiście swojaczki,cebulkę,może być jabłuszko,lubię posypać koperkiem,właśnie robię.

Odpowiedz
Anonimowy 16/04/2017 - 12:00 pm

Nie wiesz co tracisz.

Odpowiedz
Nieja Taka 18/04/2018 - 11:58 am

Ojej, dziś dostałam ja w knajpce karuzel bielański. Nie chciałam rzodkwi na śmietanie (za tłusto), miałam dostac na jogurcie a otrzymałam zamieniik totalny. Chcesz schudnąć to masz: cukier. wrr. Dla mnie to zgroza, nie mogę pojąc po co słodzić kiszonego ogórka, pokrzywiła mi się buzia i nogi w butach. Tragedia. Przykro mi, ale jeszcze się burzę na myśl o tym.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies