Śledzie z marynowanymi grzybami

przez Malwina
Śledzie z grzybkami i jajkiem
Śledzie z marynowanymi grzybami
Kilka tygodni przez świętami Bożego Narodzenia Pela, autorka blogu Moja kuchnia na diecie, podesłała mi ciekawy przepis na śledzie. Znalazła go w jednym z numerów pisma „Dobre Rady” z lat 90. Troszkę zmieniłam proporcje podstawowej receptury, dodatkowo sos wzbogaciłam o dodatek musztardy i w ten sposób powstał przepis, który dziś Wam prezentuję.

Śledzie z marynowanymi grzybami okazały się prawdziwym hitem. Ze świątecznego stołu zniknęły w dosłownie kilka chwil. Od razu zaznaczam, że niestety ich wygląd nie zachwyca. W końcu to śledzie z kilkoma dodatkami w sosie śmietanowo-majonezowym. Zrobienie im zdjęcia nie było zadaniem najłatwiejszym, dlatego na potrzeby fotografii zaprezentowałam je w troszkę inny sposób. Myślę jednak, że po pierwszym kęsie takich śledzików nie będziecie się przejmować ich wyglądem.

Śledzie z grzybami marynowanymi
ŚLEDZIE Z MARYNOWANYMI GRZYBAMI 

Składniki:

  • 5-6 filetów śledziowych, solonych (500 g)
  • 4-5 czubatych łyżkek majonezu (przy tym przepisie szczególnie dobrze sprawdza się Kielecki, ja bazuję na domowym majonezie na żółtku)
  • 4-5 czubatych łyżkek kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 większy ogórek konserwowy
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • około 10 grzybków marynowanych (prawdziwków lub podgrzybków)
Przygotowanie:
Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy, by pozbyć się nadmiaru soli. Czas moczenia będzie uzależniony od użytych śledzi i naszych osobistych preferencji. Najlepiej sprawdzić po np. godzinie, czy stopień wymoczenia nam odpowiada. Ja najczęściej moczę śledzie przez 1-2 godziny. W trakcie moczenia warto wymienić wodę. 
Filety osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w mniejsze kawałki. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Ogórka, ostudzone i obrane jajka oraz grzybki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sosu majonezowego. Śledzie zalewamy sosem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Śledzie z grzybkami podajemy z dodatkiem pieczywa.

Polecam inne przepisy na śledzie:

 Śledzie z pieczarkami
Śledzie z pieczarkami
 Śledzie w oleju
Śledzie w oleju
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie
Śledzie z ogórkiem konserwowym
Śledzie z pieczarkami
Śledzie z rodzynkami i cebulą
Śledzie z rodzynkami

Czas przygotowania (bez czasu moczenia śledzi): 15 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Anna Pastuszka 12/01/2015 - 8:53 pm

Jak ten śledzik pięknie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
JustInka 14/01/2015 - 12:43 pm

A wiesz, to chyba serio starawy przepis, bo kiedyś był gościem na stole u moim rodziców, a od jakiegoś czasu już nie. Trzeba im przypomnieć.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/01/2015 - 11:49 am

Śledziki…mmm…dawno nie robiłam w sosiku tatarskim.

Odpowiedz
Avrea 15/12/2017 - 10:49 am

a czy mozna dać pieczarki marynowane bo innych nie posiadam ?

Odpowiedz
Malwina 15/12/2017 - 1:15 pm

Jasne 🙂

Odpowiedz
Avrea 15/12/2017 - 1:39 pm

wypróbuję zatem 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies