Śledzie z marynowanymi grzybami |
Kilka tygodni przez świętami Bożego Narodzenia Pela, autorka blogu Moja kuchnia na diecie, podesłała mi ciekawy przepis na śledzie. Znalazła go w jednym z numerów pisma „Dobre Rady” z lat 90. Troszkę zmieniłam proporcje podstawowej receptury, dodatkowo sos wzbogaciłam o dodatek musztardy i w ten sposób powstał przepis, który dziś Wam prezentuję.
Śledzie z marynowanymi grzybami okazały się prawdziwym hitem. Ze świątecznego stołu zniknęły w dosłownie kilka chwil. Od razu zaznaczam, że niestety ich wygląd nie zachwyca. W końcu to śledzie z kilkoma dodatkami w sosie śmietanowo-majonezowym. Zrobienie im zdjęcia nie było zadaniem najłatwiejszym, dlatego na potrzeby fotografii zaprezentowałam je w troszkę inny sposób. Myślę jednak, że po pierwszym kęsie takich śledzików nie będziecie się przejmować ich wyglądem.
ŚLEDZIE Z MARYNOWANYMI GRZYBAMI
Składniki:
- 5-6 filetów śledziowych, solonych (500 g)
- 4-5 czubatych łyżkek majonezu (przy tym przepisie szczególnie dobrze sprawdza się Kielecki, ja bazuję na domowym majonezie na żółtku)
- 4-5 czubatych łyżkek kwaśnej śmietany
- 1-2 łyżeczki musztardy
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 większy ogórek konserwowy
- 2 jajka, ugotowane na twardo
- około 10 grzybków marynowanych (prawdziwków lub podgrzybków)
Przygotowanie:
Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy, by pozbyć się nadmiaru soli. Czas moczenia będzie uzależniony od użytych śledzi i naszych osobistych preferencji. Najlepiej sprawdzić po np. godzinie, czy stopień wymoczenia nam odpowiada. Ja najczęściej moczę śledzie przez 1-2 godziny. W trakcie moczenia warto wymienić wodę.
Filety osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w mniejsze kawałki. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Ogórka, ostudzone i obrane jajka oraz grzybki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sosu majonezowego. Śledzie zalewamy sosem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Śledzie z grzybkami podajemy z dodatkiem pieczywa.
Polecam inne przepisy na śledzie:
Śledzie z pieczarkami |
Śledzie w oleju |
Śledzie w śmietanie |
Śledzie z pieczarkami |
Śledzie z rodzynkami |
Czas przygotowania (bez czasu moczenia śledzi): 15 minut.
6 komentarzy
Jak ten śledzik pięknie się prezentuje 🙂
A wiesz, to chyba serio starawy przepis, bo kiedyś był gościem na stole u moim rodziców, a od jakiegoś czasu już nie. Trzeba im przypomnieć.
Śledziki…mmm…dawno nie robiłam w sosiku tatarskim.
a czy mozna dać pieczarki marynowane bo innych nie posiadam ?
Jasne 🙂
wypróbuję zatem 😀