Naleśniki ryżowe |
Na zakończenie karnawału mam dla Was przepis na pyszne naleśniki ryżowe. Nie bez powodu żegnamy karnawał naleśnikami. W końcu dziś obchodzimy Dzień Naleśnika. W Polsce to święto dopiero od kilku lat zyskuje swoich zwolenników, natomiast w tradycji innych krajów europejskich zakorzeniło się już na stałe. Mam nadzieję, że także w naszym kraju Tłusty Wtorek będzie coraz popularniejszy. W końcu naleśnik to jeden ze smaczniejszych deserów.Naleśniki ryżowe są miłą odmianą od klasycznych naleśników na mące pszennej. Mają troszkę inną strukturę (mimo małej ilość mąki są dość zwarte) i bardzo ciekawy smak. Można je podać na słodko lub z wytrawnymi dodatkami. Świetnie nadają się także do zapiekania.
NALEŚNIKI RYŻOWE
Składniki (na około 5 sztuk):
- 100 g mąki ryżowej
- 250 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżeczki oleju lub stopionego masła
Do podania: ulubione słodkie (np. konfitura, frużelina, sos owocowy lub czekoladowy, jogurt, bita śmietana, owoce, twaróg) lub wytrawne dodatki (np. szpinak, wędzony łosoś i kremowy serek plus świeże zioła)
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę ryżową. Dodajemy mleko, sól, jajka i olej (lub masło), dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Patelnię do naleśników natłuszczamy olejem (przy pomocy silikonowego pędzelka) i nagrzewamy. Chochelką nalewamy porcję ciasta na patelnię i kolistym ruchem rozprowadzamy po jej dnie. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na talerz. Tak samo postępujemy z resztą ciasta naleśnikowego. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasta, należy pamiętać o tym, aby je dokładnie zamieszać (mąka ryżowa szybko opada na dno miski).
Naleśniki ryżowe podajemy ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Ja podałam je z twarogiem wymieszanym z jogurtem i ksylitolem, frużeliną wiśniową oraz świeżymi owocami. Najlepiej smakują jedzone od razu po przygotowaniu.
Uwagi:
– ciasto naleśnikowe możecie wzbogacić o niewielką ilość cukru i ulubiony ekstrakt, np. waniliowy, migdałowy (jeśli mają być jedzone na słodko)
– naleśniki ryżowe fajnie sprawdzają się przy wytrawnych potrawach zapiekanych (np. faszerowane mięsem i warzywami i zapieczone w sosie pomidorowym)
– naleśniki ryżowe najlepiej smakują od razu po przygotowaniu
– za każdym razem przed wylaniem ciasta na patelnię należy je dokładnie wymieszać
– naleśniki ryżowe najlepiej smakują od razu po przygotowaniu
– za każdym razem przed wylaniem ciasta na patelnię należy je dokładnie wymieszać
Polecam przepis na słodkie placuszki z mąki ryżowej
35 komentarzy
Ciekawe, takich jeszcze nie jadłam 🙂
Placuszki robiłam wielokrotnie. Pyszne 😋
świetne naleśniki!
Muszę spróbować takich ryżowych koniecznie. Pysznie wyglądają. Pozdrawiam 🙂
biorę w ciemno! 😉
U Ciebie zawsze ciekawie i kreatywnie. Muszę trochę popracować z mąką ryżową. Może zacznę właśnie od naleśników 😉
Chętnie bym zjadła 🙂
Widzę, że też eksperymentujesz z mąkami 😀
I masz taki sam piękny talerzyk 😉
Pozdrawiam ciepło, Gosia
Bardzo mi się podobają i wydają się takie lekkie 🙂
Z samej mąki ryżowej nigdy nie robiłam naleśników, ale dodaję ją często w raz z innymi mąkami, muszę koniecznie spróbować zrobić te z Twojego przepisu 🙂
O Dniu Naleśnika dowiedziałam się po czasie, a mimo to jadłam na obiad dyniowe pancakes 🙂
Z mąką ryżową spotkałam się jak do tej pory tylko w przepisach, ale nie omieszkam kupić jak tylko gdzieś się pojawi … naleśniki I klasa:)
Zrobiłam dzisiaj ze szpinakiem, pomidorami suszonymi i gorgonzolą 🙂 Do ciasta dodałam kurkumę (dodaję, gdzie się da;)) i wyszły piękne żółte naleśniki 🙂 Pyszne! 🙂
Iza.
Od niedawna kupuję mąkę ryżową i również robię naleśniki lub placuszki.
Kama
Witam,
Rozumiem, że nie jest to mąka z ryżu brązowego? myśli Pani, że z taką naleśniki też wyjdą dobre?
Na tej z brązowego też powinny wyjść bez problemu 🙂
Naleśniki przepyszne. Smakują mi bardziej, niż te z mąką pszenną.
Zrobiłam z Twojego przepisu i są naprawdę smaczne 🙂
Pycha 🙂 właśnie robię i od razu zjadam. U mnie z serem i porzeczkowym dżemem z dekoracją z mięty. Udane śniadanie 🙂
Przepyszne naleśniki. Staram się ostatnio unikać białej mąki pszennej, z tym blogiem na pewno mi się uda, tyle tu pysznosci:)
Wlasnie kupilam i jutro biore sie za nalesniki
A mnie się "łamią" na patelni… 🙁
Małgośka, najwidoczniej smażysz je zbyt długo. Najlepiej smażyć je z jednej strony do ścięcia ciasta (nie muszą się zrumienić, moje zazwyczaj są dość blade), a z drugiej dosłownie kilkanaście sekund.
A mnie się łamią na patelni. Może dlatego że użyłam wody zamiast mleka?
Czy jak chcę zrobić 10 naleśników (bo w przepisie jest na 5) to muszę poza sypkimi składnikami dać 2x więcej jajek? tzn, 4?
Tak, wszystkie składniki razy dwa. Proszę pamiętać o dokładnym wymieszaniu składników, najlepiej przy pomocy miksera.
Tak, wszystkie składniki razy dwa. Proszę pamiętać o dokładnym wymieszaniu składników, najlepiej przy pomocy miksera.
Pycha, delikatniejsze w smaku, niż pszenne. Ja robiłam z jednego jajka, reszta przepisu bez zmian i też wyszły idealne.
Pyszne! To słowa mojego trzylatka 🙂 uważam, że to fajna alternatywa dla tradycyjnych naleśników, choć co dla mnie zaskakujące – smakują jak by były z kaszą manną 😉
Mi wyszly 4 bardzo cienkie, ale fakt ze sa pyszne nigdy nie przepadalam za nalesnikami , tego sprobowalam i sa pyszne.
Hejka��jak dodam zamiast mleka jogurtu naturalnego czy nie będą się rozwalily na patelni…robię tak placki z cukini i wychodzą rewelacyjne…��pozdrawiam
Jogurt nie nadaje się do przygotowania cienkich naleśników. Możesz zrobić za to placuszki z jego dodatkiem.
Wyszły pyszne. Polecam 😀
Jak każdy Pani przepis, naleśniki wyszły rewelacyjnie! Zamiast książki kucharskiej z podstawowymi przepisami korzystam z Filozofii Smaku ❤️
Agnieszko, oblałam się rumieńcem 🙂
pyszne naleśniki. podałam dzieciakom z dżemem i bardzo im smakowały. wychodzą lekko tłuste, więc następnym razem spróbuję z mniejszą ilością masła
Olej/masło w przepisie można całkowicie pominąć.