Naleśniki z zieleniną (tureckie kaygana)

przez Malwina
Naleśniki z dymką
Naleśniki z zieleniną (tureckie kaygana)

 

Słowo kaygana pochodzi od tureckiego czasownika kaymak, co znaczy „ślizgać”. Pod taką nazwą spotkacie w Turcji naleśniki, placuszki i omlety. Turkowie wykorzystują w swojej kuchni sporo różnej maści zieleniny, dlatego też moje naleśniki przygotowałam z dużą ilością dymki. Oczywiście możecie dodać do nich inne ulubione dodatki, np. startą na tarce cukinię. Takie naleśniki podajcie z ulubionym gęstym dipem lub jogurtem naturalnym.
Razem ze mną kaygana przygotowała także Emilia z bloga Turcja od kuchni (u niej w formie placuszków z cukinią).

Naleśniki ze szczypiorkiem

 

NALEŚNIKI Z ZIELENINĄ
Z naleśnikiem dookoła świata #18
Śniadanie Mistrzów #209

Składniki (na 5 dużych naleśników):

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub więcej wg preferencji)
  • 1 pęczek dymki, drobno posiekanej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę, mleko, sól, jajka, olej, łączymy przy pomocy trzepaczki. Dodajemy ostrą paprykę, dymkę, koperek, natkę, mieszamy. Na patelni do naleśników rozgrzewamy olej, wylewamy porcje ciasta, rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Zamiast smażyć duże naleśniki, możecie wylewać mniejsze porcje ciasta i zrobić małe placuszki.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja jako dodatek do naleśników podałam jajecznicę na białkach z pomidorami. Dobrze sprawdzi się też sałatka z pomidorów i cebulki oraz gęsty jogurt naturalny.

 

Naleśniki tureckie

Czas przygotowania: 20 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Lena 21/08/2014 - 7:33 am

Bardzo lubię naleśniki takich nie jadłam,a chętnie spróbuję 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/08/2014 - 8:20 am

Takie naleśniki na pewno przypadły do gustu Twojemu W.!? 😉

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 21/08/2014 - 9:31 am

Naleśniki wytrawne to coś dla mnie, szczególnie, że również kocham zieleninę:)

Odpowiedz
Marzena 21/08/2014 - 2:40 pm

Przepyszne. Najchętniej poszłabym natychmiast je robić:-)

Odpowiedz
Magda C. 21/08/2014 - 6:06 pm

Smakowite naleśniki 🙂

Odpowiedz
JustInka 25/08/2014 - 12:36 pm

Wyglądają wspaniale. Chyba będę musiała takie sobie zrobić 🙂

Odpowiedz
jagacicha 31/08/2014 - 4:12 pm

Naleśniki przetestowane! Wyszły pyszne i chyba dzięki ostrej papryce (u mnie cayenne) bardzo ciekawe w smaku 🙂

Odpowiedz
Magic allowed. 31/07/2016 - 11:06 am

Mieszkalam w Turcji prawie 4 lata i w zyciu nie widzialam tam nalesnikow w jakiejkolwiek formie oprocz gozleme. Troszke naciagany ten post 😉

Odpowiedz
Malwina 31/07/2016 - 11:17 am

Gozleme to nie naleśnik, a rodzaj flatbreadu. Nie wiem, gdzie mieszkałaś, ale jada się w Turcji naleśniki (i wszelkiej maści placuszki). Naleśniki podaje się często do śniadania zamiast chleba (np. aktima).

Odpowiedz
Malwina 31/07/2016 - 11:17 am

Przepraszam za literówkę- *akitma.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies