Gnocchi z pomidorami koktajlowymi

przez Malwina
Gnocchi z pomidorkami koktajlowymi
Gnocchi z pomidorami koktajlowymi

Nie zanudzam Was tymi włoskimi smakami? Mam nadzieję, że nie. Tym razem mam dla Was smakowity przepis na gnocchi w letnim klimacie. Z malutkimi pomidorkami, octem balsamicznym i kilkoma innymi pysznymi dodatkami. Do przygotowania gnocchi najlepiej użyć ziemniaków o sporej ilości skrobi, dodacie wówczas o wiele mniej mąki i kluseczki będą bardziej delikatnie. Ja, jeśli tylko mam taką możliwość wybieram odmianę Astra ewentualnie Bryza. 

Przepis na gnocchi z pomidorami dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.
Włoskie gnocchi przepis

GNOCCHI Z POMIDORAMI KOKTAJLOWYMI

Składniki (na 2 porcje):

  • gnocchi: 500 g ziemniaków o dużej zawartości skrobi (waga po obraniu), szczypta soli, 1 jajko, 1 łyżeczka miękkiego masła, około 150 g mąki
  • 1 czerwona cebula, posiekana w piórka
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
  • 2 łyżeczki odsączonych i posiekanych kaparów
  • 4 anchois, posiekane
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • listki bazylii
Przygotowanie:
Przygotowujemy gnocchi: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie. Ubijamy je dokładnie tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, by nie było grudek. Studzimy. Do ziemniaków dodajemy jajko,  masło, szczyptę soli i połowę mąki. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dosypując stopniowo pozostałą mąkę (być może nie będzie potrzeby wykorzystania całości mąki, zależy to od użytych ziemniaków i wielkości jajka). Odrywamy kawałki ciasta, rolujemy wałeczki na blacie wysypanym mąką. Ostrym nożem kroimy je na kawałki długości 2-3 cm. Każdy kawałek formujemy w kształt małych jajeczek. Odkładamy na talerz wysypany lekko mąką. W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Kluski wrzucamy na lekko osolony wrzątek, zmniejszamy ogień i gotujemy do wypłynięcia. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na czysty talerz. Nie należy wrzucać zbyt dużej porcji klusek do garnka, ponieważ będą się sklejać. Ja gotuję je w dwóch partiach. 
Przygotowujemy sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę (przeznaczoną do smażenia), dodajemy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez około 5 minut. Dodajemy kapary i anchois, mieszamy i smażymy przez minutę. Dorzucamy pomidory (w całości lub przekrojone na pół), smażymy przez 5-6 minut. Dodajemy ocet, podgrzewamy mieszając przez minutę. Dokładamy kluski, masło, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy, mieszając delikatnie przez około 2 minuty. Dokładamy natkę, delikatnie mieszamy. Nakładamy na dwa głębokie talerze. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii. 

Czas przygotowania: 1 godzina.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Konczi i Szpileczka 20/08/2014 - 8:28 pm

Apetycznie wygląda!!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/08/2014 - 8:21 am

Cudowne! JAK U WŁOSKIEJ MAMMY! A może nawet jeszcze lepsze 🙂

Odpowiedz
Angie 21/08/2014 - 5:22 pm

Te pomidorki w kształcie gruszek są cudne po prostu!: ))

Odpowiedz
Magda C. 21/08/2014 - 6:52 pm

Jakie kolory, rewelacja!

Odpowiedz
mopswkuchni 22/08/2014 - 7:13 am

Muszę w końcu zrobić swoje gnocchi. W takim anturażu prezentują się znakomicie.

Odpowiedz
grazyna 23/08/2014 - 6:54 pm

Wow, cudne ! Muszę zrobić, moja rodzinka uwielbia wszelkie kluski 🙂

Odpowiedz
JustInka 25/08/2014 - 12:37 pm

To zdjęcie przyprawia mnie o totalny ślinotok!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies