Te włoskie kluseczki z dodatkiem szpinaku rozpływają się wręcz w ustach. Nie są zbyt skomplikowane w przygotowaniu, musicie się jednak uzbroić w cierpliwość podczas ich formowania. Ciasto jest dość mocno klejące za sprawą mniejszej ilości mąki. Jednak dzięki temu są o wiele bardziej delikatne.
Przepis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate.
MALFATTI Z SOSEM POMIDOROWYM
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 100 g listków szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 60 g startego grana padano
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- około 100 g mąki pszennej
- sos pomidorowy: 400 ml przecieru pomidorowego (passata), 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), pół papryczki chili (bez pestek, posiekanej), sól i pieprz do smaku
- listki bazylii do przybrania
Umyty i osuszony szpinak drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy szalotkę przez 3 minuty. Dodajemy szpinak, smażymy przez około 2 minuty, aż liście zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. Szpinak odciskamy z nadmiaru płynu, umieszczamy w misce. Dodajemy ser ricotta (odlewamy z niego nadmiar wody), starty grano padano, żółtko, jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy łyżką lub wyrabiamy ręką. Wsypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto. Będzie ono dość luźne, jednak nie przejmujcie się tym (nie należy dosypywać dodatkowej mąki, ponieważ po ugotowaniu kluski zrobią się twardawe i zbite). Talerz wysypujemy mąką. Dwie łyżeczki zwilżamy wodą. Porcję ciasta nabieramy na jedną łyżeczkę i przekładając z łyżeczki na łyżeczkę formujemy podłużna kluseczki. Układamy je na talerzu wysypanym mąką i lekko oprószamy odrobiną mąki (dzięki temu nie będą się one kleić w trakcie gotowania). Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucamy kluseczki. Gotujemy 1-2 minuty od ich wypłynięcia. Po tym czasie wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz. Z podanej porcji powinniście otrzymać około 20 klusek. Ja gotowałam je w dwóch turach.
Przygotowujemy sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili i czosnek, smażymy 30 sekund. Dodajemy przecier, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Podgrzewamy przez 3 minuty. Maltaffi podajemy razem z sosem pomidorowym przybrane listkami świeżej bazylii.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
9 komentarzy
Świetny pomysł ! Wyglądają super 🙂
Fajne są te kluseczki:)
jaka jest kaloryczność takiej porcji?
Wyglądają obłędnie!
Slinka mi pociekła 🙂 Głodna się robię!
Co tam klejace ciasto, te kluseczki wygladaja tak zachecajaco, ze jestem gotowa sie pokleic troche 🙂
Pyszne kluseczki!
fajnie,że masz tyle dań wegetariańskich, spróbowałam – są pyszne
Miło mi to słyszeć 🙂