Malfatti z sosem pomidorowym

przez Malwina
Malfatti przepis

Te włoskie kluseczki z dodatkiem szpinaku rozpływają się wręcz w ustach. Nie są zbyt skomplikowane w przygotowaniu, musicie się jednak uzbroić w cierpliwość podczas ich formowania. Ciasto jest dość mocno klejące za sprawą mniejszej ilości mąki. Jednak dzięki temu są o wiele bardziej delikatne. 

Przepis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate. 
Kluski ze szpinakiem przepis
MALFATTI Z SOSEM POMIDOROWYM
Składniki (na 2 porcje):
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 100 g listków szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 60 g startego grana padano
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • około 100 g mąki pszennej
  • sos pomidorowy: 400 ml przecieru pomidorowego (passata), 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), pół papryczki chili (bez pestek, posiekanej), sól i pieprz do smaku
  • listki bazylii do przybrania
Umyty i osuszony szpinak drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy szalotkę przez 3 minuty. Dodajemy szpinak, smażymy przez około 2 minuty, aż liście zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. Szpinak odciskamy z nadmiaru płynu, umieszczamy w misce. Dodajemy ser ricotta (odlewamy z niego nadmiar wody), starty grano padano, żółtko, jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy łyżką lub wyrabiamy ręką. Wsypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto. Będzie ono dość luźne, jednak nie przejmujcie się tym (nie należy dosypywać dodatkowej mąki, ponieważ po ugotowaniu kluski zrobią się twardawe i zbite). Talerz wysypujemy mąką. Dwie łyżeczki zwilżamy wodą. Porcję ciasta nabieramy na jedną łyżeczkę i przekładając z łyżeczki na łyżeczkę formujemy podłużna kluseczki. Układamy je na talerzu wysypanym mąką i lekko oprószamy odrobiną mąki (dzięki temu nie będą się one kleić w trakcie gotowania). Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucamy kluseczki. Gotujemy 1-2 minuty od ich wypłynięcia. Po tym czasie wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz. Z podanej porcji powinniście otrzymać około 20 klusek. Ja gotowałam je w dwóch turach.
Przygotowujemy sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili i czosnek, smażymy 30 sekund. Dodajemy przecier, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Podgrzewamy przez 3 minuty. Maltaffi podajemy razem z sosem pomidorowym przybrane listkami świeżej bazylii. 
Kluski ze szpinaku przepis


Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Karolina 21/08/2013 - 6:22 pm

Świetny pomysł ! Wyglądają super 🙂

Odpowiedz
Majana 21/08/2013 - 6:53 pm

Fajne są te kluseczki:)

Odpowiedz
Anonimowy 21/08/2013 - 8:05 pm

jaka jest kaloryczność takiej porcji?

Odpowiedz
Beata 22/08/2013 - 6:54 am

Wyglądają obłędnie!

Odpowiedz
JustInka 22/08/2013 - 12:12 pm

Slinka mi pociekła 🙂 Głodna się robię!

Odpowiedz
Maggie 22/08/2013 - 12:50 pm

Co tam klejace ciasto, te kluseczki wygladaja tak zachecajaco, ze jestem gotowa sie pokleic troche 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/08/2013 - 6:31 am

Pyszne kluseczki!

Odpowiedz
Dinkash 26/08/2013 - 12:02 pm

fajnie,że masz tyle dań wegetariańskich, spróbowałam – są pyszne

Odpowiedz
Malwina 26/08/2013 - 1:43 pm

Miło mi to słyszeć 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies