Frittata ze szpinakiem i pieczarkami

przez Malwina
Omlet ze szpinakiem i pieczarkami

Upieczona w piekarniku frittata to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Do masy jajecznej możecie dodać to, co akurat macie w lodówce. Ja postawiłam na połączenie szpinaku oraz pieczarek. Jeśli jesteście na diecie redukcyjnej, przygotujcie frittatę na 4 białkach i 1 żółtku oraz pomińcie dodatek sera.

Wypróbujcie także przepis na frittatę z pomidorkami koktajlowymi 

Frittata ze szpinakiem i pieczarkami

OMLET ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI
Śniadanie Mistrzów #85


Składniki:
[przepis własny]

  • 4 jajka
  • 5-centymetrowy kawałek pora
  • 3/4 szklanki posiekanego szpinaku
  • 150 g pieczarek
  • 50 g startego cheddara
  • pół łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku
Pora kroimy wzdłuż na pół, siekamy w cienkie pół talarki. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora, smażymy przez 2 minuty. Dodajemy pieczarki, smażymy kilka minut, aż lekko się zrumienią. Dokładamy szpinak, smażymy mieszając przez 1-2 minuty, aż liście zwiotczeją. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką, doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Dodajemy zawartość patelni i starty ser. Masę jajeczno-warzywną przelewamy do naczynia do zapiekania (warto je delikatnie wysmarować masłem). Pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) przez około 20 minut lub do momentu, aż masa się zetnie. Podajemy z dodatkiem pieczywa.

Czas przygotowania: 30 minut

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 18/10/2013 - 9:09 am

Aż ślinka leci 🙂 Moje smaki 🙂

Odpowiedz
Kamciss 18/10/2013 - 10:22 am

Z przyjemnością wypróbuję :>

Odpowiedz
wedelka 18/10/2013 - 12:31 pm

Fajna 🙂 Lubię szpinak, więc na pewno przypadłaby mi do gustu 🙂

Odpowiedz
Nemi 18/10/2013 - 1:06 pm

Pyszny początek dnia:)

Odpowiedz
Magda C. 18/10/2013 - 1:28 pm

Frittata wygląda znakomicie! Pomimo tego, że jest tutaj mój nieulubiony szpinak… 😉

Odpowiedz
JustInka 21/10/2013 - 11:24 am

"Zgłodłam" jak na to patrzę. Chyba coś podobnego na spotkanie z teściami zrobię 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/03/2014 - 11:56 am

zamiast startego sera, proponuje na wierzch posypać kawałkami mozarelli i i posypać bazylią 😉

Odpowiedz
Malwina 20/03/2014 - 11:52 am

Równie smakowity pomysł 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/01/2016 - 8:49 pm

A czym można zastąpić szpinak? 🙂

Odpowiedz
Malwina 08/01/2016 - 9:08 pm

Zamiast szpinaku można dodać jarmuż, a w sezonie liście botwinki. Można też zupełnie pominąć zielone dodatki i wzbogacić frittatę o np. posiekaną paprykę, suszone pomidory, cukinię.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies