Upieczona w piekarniku frittata to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Do masy jajecznej możecie dodać to, co akurat macie w lodówce. Ja postawiłam na połączenie szpinaku oraz pieczarek. Jeśli jesteście na diecie redukcyjnej, przygotujcie frittatę na 4 białkach i 1 żółtku oraz pomińcie dodatek sera.
Wypróbujcie także przepis na frittatę z pomidorkami koktajlowymi
OMLET ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI
Śniadanie Mistrzów #85
Śniadanie Mistrzów #85
Składniki:
[przepis własny]
- 4 jajka
- 5-centymetrowy kawałek pora
- 3/4 szklanki posiekanego szpinaku
- 150 g pieczarek
- 50 g startego cheddara
- pół łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
Pora kroimy wzdłuż na pół, siekamy w cienkie pół talarki. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora, smażymy przez 2 minuty. Dodajemy pieczarki, smażymy kilka minut, aż lekko się zrumienią. Dokładamy szpinak, smażymy mieszając przez 1-2 minuty, aż liście zwiotczeją. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką, doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Dodajemy zawartość patelni i starty ser. Masę jajeczno-warzywną przelewamy do naczynia do zapiekania (warto je delikatnie wysmarować masłem). Pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) przez około 20 minut lub do momentu, aż masa się zetnie. Podajemy z dodatkiem pieczywa.
Czas przygotowania: 30 minut
10 komentarzy
Aż ślinka leci 🙂 Moje smaki 🙂
Z przyjemnością wypróbuję :>
Fajna 🙂 Lubię szpinak, więc na pewno przypadłaby mi do gustu 🙂
Pyszny początek dnia:)
Frittata wygląda znakomicie! Pomimo tego, że jest tutaj mój nieulubiony szpinak… 😉
"Zgłodłam" jak na to patrzę. Chyba coś podobnego na spotkanie z teściami zrobię 🙂
zamiast startego sera, proponuje na wierzch posypać kawałkami mozarelli i i posypać bazylią 😉
Równie smakowity pomysł 🙂
A czym można zastąpić szpinak? 🙂
Zamiast szpinaku można dodać jarmuż, a w sezonie liście botwinki. Można też zupełnie pominąć zielone dodatki i wzbogacić frittatę o np. posiekaną paprykę, suszone pomidory, cukinię.