Tosty z serem

przez Malwina
Tosty francuskie z serem
Tosty z serem

 

Tosty francuskie to smaczny sposób na wykorzystanie pieczywa z poprzedniego dnia. Najczęściej przygotowuję je w wersji nadziewanej, taka jest bowiem najsmaczniejsza. Tym razem tosty nadziałam cheddarem, oczywiście możecie zamienić go na inny ulubiony ser, np. ementaler, czy goudę. Jako dodatek do tostów francuskich podałam pikantne pieczarki smażone z chili i czosnkiem oraz kawałki pomidora.
Jak zrobić tosty z serem
 
TOSTY FRANCUSKIE Z SEREM
Śniadanie Mistrzów #217
 
Składniki:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta oregano i suszonej bazylii
  • 6 kromek chleba z poprzedniego dnia
  • kilka plastrów sera cheddar (lub innego ulubionego)
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy dokładnie z mlekiem. Dodajemy sól, pieprz, oregano i bazylię. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Na 3 kromkach układamy ser, przykrywamy pozostałymi kromkami. Tak powstałe kanapki obtaczamy w masie jajecznej, smażymy z obu stron, aż jajka się zetną i ładnie zrumienią. Tosty z serem podałam ze smażonymi pieczarkami z chili oraz pomidorem z dymką i tymiankiem.

 

Czas przygotowania: 10 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Magda C. 14/09/2014 - 10:10 am

Znakomite tosty 🙂

Odpowiedz
JustInka 15/09/2014 - 10:35 am

Uwielbiam! W weekendy czasem raczę chłopaków takim śniadaniem. A jakiego chleba tu użyłaś?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies