Tosty z serem |
Tosty francuskie to smaczny sposób na wykorzystanie pieczywa z poprzedniego dnia. Najczęściej przygotowuję je w wersji nadziewanej, taka jest bowiem najsmaczniejsza. Tym razem tosty nadziałam cheddarem, oczywiście możecie zamienić go na inny ulubiony ser, np. ementaler, czy goudę. Jako dodatek do tostów francuskich podałam pikantne pieczarki smażone z chili i czosnkiem oraz kawałki pomidora.
TOSTY FRANCUSKIE Z SEREM
Śniadanie Mistrzów #217
Składniki:
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- sól i pieprz do smaku
- szczypta oregano i suszonej bazylii
- 6 kromek chleba z poprzedniego dnia
- kilka plastrów sera cheddar (lub innego ulubionego)
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy dokładnie z mlekiem. Dodajemy sól, pieprz, oregano i bazylię. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Na 3 kromkach układamy ser, przykrywamy pozostałymi kromkami. Tak powstałe kanapki obtaczamy w masie jajecznej, smażymy z obu stron, aż jajka się zetną i ładnie zrumienią. Tosty z serem podałam ze smażonymi pieczarkami z chili oraz pomidorem z dymką i tymiankiem.
Czas przygotowania: 10 minut.
2 komentarze
Znakomite tosty 🙂
Uwielbiam! W weekendy czasem raczę chłopaków takim śniadaniem. A jakiego chleba tu użyłaś?