Frittata z pomidorkami koktajlowymi

przez Malwina
Frittata z pomidorami przepis

Frittata to potrawa, dzięki której świetnie zagospodarujemy resztki warzyw, które mamy w lodówce. Dzisiejsza frittata przywodzi mi na myśl słoneczną  Italię. Wierzch frittaty zdobią czerwona połówki pomidorków i listki bazylii. Całość wyszła niezwykle smaczna i z pewnością jeszcze nie raz przygotuję frittatę w takim wydaniu. Polecam Wam także frittatę z makaronem. 

Przepis na frittatę dodaję do akcji Peli- Śniadanie w maju. 


Frittata z pomidorami koktajlowymi

FRITTATA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI (WŁOCHY)
Śniadanie Mistrzów #35

Składniki:
[przepis własny]

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki tartego parmezanu (lub pecorino, grana padano)
  • 2 plastry wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół małej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 4-5 małych pieczarek, obranych, pokrojonych w plasterki
  • garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii do ozdoby
Jajka roztrzepujemy trzepaczką lub widelcem, dodajemy mleko, sól, pieprz, suszone oregano, czosnek, parmezan, mieszamy. Na patelni smażymy boczek, aż stanie się chrupiący (w razie potrzeby dolewamy olej). Dodajemy cebulę i pieczarki, smażymy dalej kilka minut. Doprawiamy do smaku lekko solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodajemy zawartość patelni, przelewamy ją do naczynia do zapiekania (u mnie kwadratowe o boku 18 cm. Dno naczynia można nasmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy połówki pomidorów, przyprawiamy je suszoną bazylią i odrobiną soli. Frittatę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) pieczemy przez 20-25 minut, aż masa się zetnie. Przed podaniem ozdabiamy listkami bazylii. 
*Naczynie warto wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wówczas łatwiej będzie wyciągnąć frittatę.

Czas przygotowania: 30 minut.

Frittata z pomidorami koktajlowymi
8 komentarzy
0

8 komentarzy

Żelikowska 19/05/2013 - 7:40 am

Wygląda bosko!

Nigdy nie robiłam frittaty w piekarniku, ale chyba spróbuję.
Zazwyczaj zalewałam wszystko masą jajeczną na patelni, a potem obracałam z pomocą talerza i dawało radę.
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 19/05/2013 - 7:46 am

Dawniej też robiłam podobnie, ale przy dość grubych frittatach było to kłopotliwe. Pieczona wersja jest o wiele prostsza, no i nie trzeba tyle stać nad patelnią. Wystarczy wszystko zapakować w naczynia i po 20 minutach mamy gotowe śniadanie 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 19/05/2013 - 9:05 am

bardzo lubię to danie:) apetycznie wygląda:)

Odpowiedz
Kamciss 19/05/2013 - 12:40 pm

Bardzo fajny pomysł, lubię takie śniadania :>

Odpowiedz
Sylvia / Happiness is homemade 19/05/2013 - 2:12 pm

Musi być smaczna! Takie śniadania tylko w weekend 🙂

Odpowiedz
Maggie 20/05/2013 - 8:02 am

Bosko wyglada! Pomidorki koktajlowe sa takie dekoracyjne 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 20/05/2013 - 3:16 pm

Bardzo apetyczne danie, właśnie dla takich potraw kupiłem patelnie z odłączanymi rączkami…

Odpowiedz
Jolanta Szzyndlarewicz 22/05/2013 - 10:27 am

Nie robiłam jeszcze frittaty, musze się w końcu skusić …bo wyglada mega apetycznie:) …i podoba mi se to, ze nie trzeba się bawić w odwracanie:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies