Tureckie placki z dyni

przez Malwina
Placki z dynia
Tureckie placki z dyni


Mücver to tureckie placki warzywne. Najczęściej przygotowuje się je na bazie cukinii, choć również jesienna wersja z dodatkiem dyni jest dość popularna. Podaje się do nich sos na bazie jogurtu lub po prostu sam gęsty jogurt.

Moje placki przygotowałam oczywiście na bazie dyni, której ostatnio mam po dostatkiem. Wzbogaciłam je o dodatek ziół oraz ostrej tureckiej papryki w płatkach, przez co pachną i smakują cudownie. W środku są wilgotne za sprawą startego na tartce pomarańczowego miąższu. Ja postawiłam tym razem na dynię piżmową.

Zajrzyjcie do Emilii i Kasi, by zobaczyć, jak wyglądają ich dyniowe placuszki.
Placki dyniowe

 

TURECKIE PLACKI Z DYNI
Śniadanie Mistrzów #288
Z naleśnikiem dookoła świata #31

Składniki (na około 10-12 placków):

  • 2 szklanki startej na małych oczkach dyni (użyłam dyni piżmowej)
  • 1 nieduża cebula, drobno posiekana
  • pół łyżeczki ostrej tureckiej papryki w płatkach
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 2 jajka
  • 2-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • sól do smaku
  • czarnuszka do posypania
Do podania: dip z melasą z granatów lub gęsty jogurt naturalny


Przygotowanie:
Startą dynię wraz z sokiem umieszczamy w misce. Dodajemy cebulę, paprykę w płatkach, pieprz, natkę pietruszki, koperek, miętę, sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do dyni, mieszamy. Kolejno wsypujemy mąkę łyżka po łyżce i mieszamy do powstania gęstego ciasta.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy na dno porcje ciasta. Spłaszczamy porcje ciasta spodem łyżki. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Usmażone placki przenosimy na papierowy ręcznik.
Kiedy placki się smażą przygotowujemy dip z dodatkiem melasy z granatów. Można zamiast niego podać do placków po prostu gęsty naturalny jogurt lub inny ulubiony dip, np. czosnkowy. Placki z dyni podajemy z dipem/jogurtem i czarnuszką.Wypróbuj inne przepisy na placki z dyni:

 Placki z dyni przepis
Placki dyniowe
Placki dyniowo-ziemniaczane
Placki ziemniaczane z dynią
 Placuszki dyniowe na słodko
Placuszki dyniowe na słodko

 

Placki z dynią

 

Placki dyniowe z ziołami

 

Placki dyniowe przepis
Tureckie placki z dyni

 

Czas przygotowania: 20 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Magdalena Kuchaja 12/11/2015 - 9:53 am

trzeba spróbować!

Odpowiedz
Weronika B. 12/11/2015 - 9:57 am

Świetne te placki, uwielbiam dynię w yakim wydaniu! I te przyprawy… zdecydowanie moje smaki!

Odpowiedz
*Nataleczka* 12/11/2015 - 10:12 am

Twoja wersja placków pysznie wygląda.

Odpowiedz
Jud 12/11/2015 - 7:07 pm

pięknie się prezentują 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 15/11/2015 - 1:35 pm

Wyglądają super! Uwielbiam warzywne placuszki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/11/2015 - 11:39 pm

pięknie wyglądają:) Musze koniecznie spróbować. Pozdrawiam Jesterka

Odpowiedz
Unknown 18/11/2015 - 8:31 pm

skad bierze Pani takie piekne deski i naczynia?

Odpowiedz
Malwina 20/11/2015 - 7:31 am

Perełek poszukuję wszędzie – od małych sklepików z artykułami gospodarstwa domowego, przez markety, sieciówki, sklepy internetowe, targi staroci po sklepy budowlane 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/11/2015 - 3:38 pm

Piękne i smaczne. Takie lubię!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies