Tureckie placki z dyni |
Mücver to tureckie placki warzywne. Najczęściej przygotowuje się je na bazie cukinii, choć również jesienna wersja z dodatkiem dyni jest dość popularna. Podaje się do nich sos na bazie jogurtu lub po prostu sam gęsty jogurt.
Moje placki przygotowałam oczywiście na bazie dyni, której ostatnio mam po dostatkiem. Wzbogaciłam je o dodatek ziół oraz ostrej tureckiej papryki w płatkach, przez co pachną i smakują cudownie. W środku są wilgotne za sprawą startego na tartce pomarańczowego miąższu. Ja postawiłam tym razem na dynię piżmową.
TURECKIE PLACKI Z DYNI
Śniadanie Mistrzów #288
Z naleśnikiem dookoła świata #31
Składniki (na około 10-12 placków):
- 2 szklanki startej na małych oczkach dyni (użyłam dyni piżmowej)
- 1 nieduża cebula, drobno posiekana
- pół łyżeczki ostrej tureckiej papryki w płatkach
- 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 2 jajka
- 2-4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
- sól do smaku
- czarnuszka do posypania
Do podania: dip z melasą z granatów lub gęsty jogurt naturalny
Przygotowanie:
Startą dynię wraz z sokiem umieszczamy w misce. Dodajemy cebulę, paprykę w płatkach, pieprz, natkę pietruszki, koperek, miętę, sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do dyni, mieszamy. Kolejno wsypujemy mąkę łyżka po łyżce i mieszamy do powstania gęstego ciasta.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy na dno porcje ciasta. Spłaszczamy porcje ciasta spodem łyżki. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Usmażone placki przenosimy na papierowy ręcznik.
Kiedy placki się smażą przygotowujemy dip z dodatkiem melasy z granatów. Można zamiast niego podać do placków po prostu gęsty naturalny jogurt lub inny ulubiony dip, np. czosnkowy. Placki z dyni podajemy z dipem/jogurtem i czarnuszką.Wypróbuj inne przepisy na placki z dyni:
Tureckie placki z dyni |
Czas przygotowania: 20 minut.
9 komentarzy
trzeba spróbować!
Świetne te placki, uwielbiam dynię w yakim wydaniu! I te przyprawy… zdecydowanie moje smaki!
Twoja wersja placków pysznie wygląda.
pięknie się prezentują 🙂
Wyglądają super! Uwielbiam warzywne placuszki 🙂
pięknie wyglądają:) Musze koniecznie spróbować. Pozdrawiam Jesterka
skad bierze Pani takie piekne deski i naczynia?
Perełek poszukuję wszędzie – od małych sklepików z artykułami gospodarstwa domowego, przez markety, sieciówki, sklepy internetowe, targi staroci po sklepy budowlane 🙂
Piękne i smaczne. Takie lubię!