Focaccia z pomidorami |
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650)
- 1 łyżeczka soli
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- pomidorki koktajlowe
- sól morska do posypania
- oliwa do posmarowania formy plus 1 łyżka do skropienia ciasta
- opcjonalnie ulubione zioła
Blachę natłuszczamy (można użyć blachy z piekarnika lub blachy do wypieku ciasta). Przekładamy na nią wyrośnięte ciasto, rozciągamy (ciasto nie może być zbyt cienkie, powinno mieć grubość około 1,5-2 cm). Wciskamy w nie połówki pomidorów, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut (jeśli bardzo się spieszycie, możecie pominąć drugie rośnięcie). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W cieście robimy dziurki przy pomocy palca. Wierzch polewamy oliwą, posypujemy solą morską. Pieczemy przez 25-30 minut, aż spód i wierzch focacci będą przyrumienione.
Focaccia z pomidorami |
Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.
11 komentarzy
mniam!wiedziałam, że dopadnie mnie ślinotok kiedy tu wejdę!
Piękna focaccia 🙂
Idealna! Dziękuję za zgłoszenie do akcji 🙂
Jaka śliczna:) I jakie fajne te żółte pomidorki o kształcie gruszki:)
Przepiękna!!! Przydałaby mi się teraz do kolacji 🙂
Kolorowe pyszności <3
Cudownie wygląda taka kolorowa 🙂
Czy focaccie lub pizzerinki pieczesz na grzałkach góra/dół?
Zawsze grzałka góra-dół. Jeśli używam termoobiegu, to zawsze zaznaczam to w przepisie. Oczywiście focaccie i pizzerinki piekę w innych temperaturach.
Uwielbiam takie drożdżowe wypieki. Za szybko nam znikają 🙂
Dziś robiłam, wyszła przepyszna 🙂
Pozdrawiam!