Focaccia z pomidorami

przez Malwina
Focaccia z pomidorami koktajlowymi
Focaccia z pomidorami

Focaccia to pyszny włoski flatbread. Banalnie prosty i właśnie w tej prostocie tkwi jego urok. Dobrze smakuje jako dodatek do kolacji, przekąska w pracy lub na wycieczce. Z czym najlepiej podawać focaccię? W towarzystwie dobrej oliwy ev lub ulubionego dipu, do grillowanych mięs, sałatek. Możecie przekroić ją wzdłuż na pół i zapakować do środka to, na co tylko macie ochotę. Niech nic nie ogranicza Waszej wyobraźni.

Przepis na focaccię dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.

Chleb z pomidorami

FOCACCIA Z POMIDORAMI
(WŁOCHY)


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pomidorki koktajlowe
  • sól morska do posypania
  • oliwa do posmarowania formy plus 1 łyżka do skropienia ciasta
  • opcjonalnie ulubione zioła
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę i sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, dodajemy cukier, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, olej i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby delikatnie mąką. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Blachę natłuszczamy (można użyć blachy z piekarnika lub blachy do wypieku ciasta). Przekładamy na nią wyrośnięte ciasto, rozciągamy (ciasto nie może być zbyt cienkie, powinno mieć grubość około 1,5-2 cm). Wciskamy w nie połówki pomidorów, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut (jeśli bardzo się spieszycie, możecie pominąć drugie rośnięcie). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W cieście robimy dziurki przy pomocy palca. Wierzch polewamy oliwą, posypujemy solą morską. Pieczemy przez 25-30 minut, aż spód i wierzch focacci będą przyrumienione.

Włoska focaccia przepis

Focaccia przepis
Focaccia z pomidorami

Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Marcela 21/08/2014 - 4:06 pm

mniam!wiedziałam, że dopadnie mnie ślinotok kiedy tu wejdę!

Odpowiedz
Magda C. 21/08/2014 - 6:01 pm

Piękna focaccia 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 22/08/2014 - 7:17 am

Idealna! Dziękuję za zgłoszenie do akcji 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 22/08/2014 - 9:29 am

Jaka śliczna:) I jakie fajne te żółte pomidorki o kształcie gruszki:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 22/08/2014 - 6:03 pm

Przepiękna!!! Przydałaby mi się teraz do kolacji 🙂

Odpowiedz
sandrowata 22/08/2014 - 7:49 pm

Kolorowe pyszności <3

Odpowiedz
gin 23/08/2014 - 5:14 pm

Cudownie wygląda taka kolorowa 🙂

Odpowiedz
Karolina Sawulak 24/08/2014 - 7:40 pm

Czy focaccie lub pizzerinki pieczesz na grzałkach góra/dół?

Odpowiedz
Malwina 25/08/2014 - 5:27 am

Zawsze grzałka góra-dół. Jeśli używam termoobiegu, to zawsze zaznaczam to w przepisie. Oczywiście focaccie i pizzerinki piekę w innych temperaturach.

Odpowiedz
JustInka 25/08/2014 - 12:35 pm

Uwielbiam takie drożdżowe wypieki. Za szybko nam znikają 🙂

Odpowiedz
Marcelina 28/08/2014 - 4:34 pm

Dziś robiłam, wyszła przepyszna 🙂
Pozdrawiam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies