Placuszki z ricotty z sosem czekoladowym i orzechami

przez Malwina
Placuszki z ricotty

Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem ricotty. Te placuszki będę robiła na pewno zdecydowanie częściej. Są bardzo delikatne i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Świetnie komponuje się z nimi sos z gorzkiej czekolady. Z racji tego, iż nie miałam w domu żadnych świeżych owoców, postanowiłam podać je z prażonymi orzechami włoskimi. Z dodatkiem jagód, bądź malin będą jeszcze smaczniejsze! 

Placuszki z ricotty
PLACUSZKI Z RICOTTY Z SOSEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI

Składniki (na 10 sztuk):

  • 250 g ricotty
  • 100 ml mleka
  • 75 g mąki
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • łyżka drobnego cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sos- 50 g gorzkiej czekolady*, 50 ml kremówki 30%
  • do posypania: garść orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
Mąkę, mleko, ricottę, cukier, ekstrakt proszek do pieczenia i żółtka miksujemy na gładką masę. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Białka stopniowo dodajemy do masy z ricottą i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Na patelni do naleśników rozpuszczamy odrobinę masła. Za pomocą małej chochelki nalewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. 
Przygotowujemy sos: w garnuszku umieszczamy kremówkę i połamaną czekoladę, podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Placuszki podajemy z sosem czekoladowym i uprażonymi orzechami. Orzechy możemy zastąpić ulubionymi owocami. 
*jeśli nie lubicie gorzkiej czekoladą, zastąpcie ją mleczną

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

32 komentarze
0

Podobne posty:

32 komentarze

Agata Pachla 14/07/2012 - 7:34 am

Nie ma nic lepszego niż słodkie placuszki z gorzką czekoladą!

Odpowiedz
Alice ;* 14/07/2012 - 7:38 am

Ale mi narobiłaś smaka na te placuszki , kochana 🙂
Wyglądają przepysznie <333

Odpowiedz
mania179 14/07/2012 - 7:42 am

Zdjęcia przeapetyczne! 🙂
A formę kupiłam w Tesco w Żywcu. Nie wiem, co to za firma, ale mam jeszcze 1 czy 2 blaszki z tej serii i są po prostu świetne. Masywne, dość ciężkie, ale nie przywierają, idealne kształty i wysokość.

Odpowiedz
Malwina 14/07/2012 - 7:44 am

Dziękuję Maniu, przejdę się w takim razie do Tesco jutro i się rozejrzę;-)

Odpowiedz
Wiewióra 14/07/2012 - 7:53 am

bajka, po prostu bajka…

Odpowiedz
Tomek gotuje 14/07/2012 - 8:08 am

Po wczorajszych brownie, masakrycznie czekoladowych marzę dziś o boczku 😛

Odpowiedz
Antenka 14/07/2012 - 8:27 am

mmmm jakie wspaniałe rozpoczęcie dnia:D

Odpowiedz
patitolubi 14/07/2012 - 9:37 am

Wyglądają obłędnie 🙂

Pozdrawiam ♥ Pati

Odpowiedz
teenager ;) 14/07/2012 - 10:09 am

mmm ,pyszniutkie placuszki <3
chętnie zjadła bym pare 😉

Odpowiedz
Marta 14/07/2012 - 11:26 am

Też ostatnio robiłam placuszki z ricottą, są takie delikatne i przepyszne 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 14/07/2012 - 12:27 pm

ooo, ta lejąca się czekolada <3
obłęd!

Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

Odpowiedz
w mojej kuchni 14/07/2012 - 1:33 pm

Aż ślinka leci…
Zrobię placuszki mężusiowi, będzie w siódmym niebie.
Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz
Lovelykate 14/07/2012 - 5:14 pm

Ricotta mnie kusi od dawna i jak w końcu ją kupię to chyba wyczaruję sobie takie pyszne placuszki 🙂

Odpowiedz
Madame Edith 14/07/2012 - 5:44 pm

Malwinko,
to niesamowite! Zaskoczyłaś mnie z tą ricottą w placuszkach. Nie przypuszczałabym, że wyjdą aż tak lekkie i delikatne. Pysznie wyglądają!

Pozdrawiam serdecznie,
Edith

Odpowiedz
Iwona 14/07/2012 - 6:09 pm

ale to musi być pyszne…zapiszę ku pamięci:)

Odpowiedz
Magda 14/07/2012 - 6:57 pm

ojej, genialne placuszki! i ten sos czekoladowy! *.*

Odpowiedz
Evitaa 14/07/2012 - 7:48 pm

Cudowny ten sos. I placuszki, oczywiście :). Dotąd robiłam placuszki z ricottą lub mascarpone z dodatkiem owoców, ale pomysł z orzechami świetny, do wypróbowania.

Odpowiedz
Majana 14/07/2012 - 9:58 pm

Boskie te placuszki. Kusisz 🙂

Odpowiedz
Ola 14/07/2012 - 10:10 pm

placuszki na bazie ricotty jadłam raz. Owszem były pyszne ale mój faworyt to zwykłe mleczne, najlepiej biszkoptowe naleśniki na słodzonym cieście – podawane z cukrem pudrem i ew. dżemem 😉 chyba przez moją mamę, robi je tak pyszne że każdy inny dodatek psuje ich smak

Odpowiedz
oliwek 14/07/2012 - 11:04 pm

żądam cenzury na takie zdjęcia, kiedy na diecie jestem 😉
serio mówiąc: link zapisuję. uszczęśliwię kiedyś męża.

Odpowiedz
Bee 15/07/2012 - 1:13 am

Placuszki z ricotty sa takie delikatne, uwielbiam je! a sos prezentuje sie cudownie 😉

Odpowiedz
CornerWithRecipes 15/07/2012 - 8:18 am

Muszę spróbować:)wyglądają bardzo apetycznie 🙂 szczególnie z tą czekoladą ;D

Odpowiedz
Dorotas30 15/07/2012 - 9:36 am

Lepszego śniadania od takich placuszków z sosem nie umiem sobie wyobrazić, Pyszności:)

Odpowiedz
Feri 15/07/2012 - 11:28 am

jeju Maliwnko, co do Ciebie wejdę, to nie ma rzeczy, nawet wymyślnej której bym nie zjadła 😉

Odpowiedz
kuchenny bałagan 15/07/2012 - 6:05 pm

sos czekoladowy wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Aga 16/07/2012 - 10:48 am

Bardzo lubię robić i jeść wszelkie takie placuszki, chętnie wypróbuję z ricottą.

Odpowiedz
Gula 16/07/2012 - 11:14 am

Jaki sos! Mniam, słodko, idealne miejsce dla mnie:)

Odpowiedz
Biedr_ona 16/07/2012 - 9:32 pm

W takim razie będę musiała kupić serek ricotta 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 17/07/2012 - 3:51 pm

Dałam ten przepis moim Rodzicom i są zachwyceni! Bardzo im smakowało. Mnie niestety nie, bo generalnie nie gustuję w racuchopodobnych placuszkach;p

Agateq.

Odpowiedz
kuchennefascynacje 17/07/2012 - 7:45 pm

Takie placuszki z dodatkiem sera zawsze dobrze smakują i tak jak piszesz wręcz rozpływają sie w ustach 🙂

Odpowiedz
Lolina 17/07/2012 - 8:34 pm

O jacie, ale mi zaburczało w brzuchu…

Odpowiedz
Magducha 24/07/2014 - 5:40 pm

Placuszki tak delikatne, że wprost rozpływają się w ustach 🙂 Potwierdzam zdania powyżej 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies