Akitma, tureckie naleśniki |
Akitma to tureckie naleśniki przygotowywane z dodatkiem drożdży (w sieci można spotkać też przepisy z wykorzystaniem proszku do pieczenia, jednak akitma to drożdżach są zdecydowanie smaczniejsze). Podaje się je najczęściej na śniadanie ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Akitma z powodzeniem może zastąpić pieczywo. Naleśniki mają specyficzny przyjemny zapach. Niestety nie potrafię sobie przypomnieć z czym mi się on kojarzy. Może ktoś z Was po wypróbowaniu przepisów powie mi, co mu ten zapach przypomina.
AKITMA
(TURCJA)
Z naleśnikiem dookoła świata #202
Śniadanie Mistrzów #16
Składniki (na 4-5 sztuk):
- 1 szklanka mąki
- 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy lub stopionego i przestudzonego masła
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko, zaczyn drożdżowy, olej lub masło i pozostałe mleko. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Patelnię do naleśników smarujemy olejem. Ciasto mieszamy. Na nagrzaną patelnię przy pomocy chochelki wylewamy porcję ciasta, rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron i odkładamy na duży talerze. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Akitma podajemy ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami.
Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.
8 komentarzy
Nie znałam takich naleśników, chętnie wypróbuję ten przepis 🙂
Akurat dziś jadłam na śniadanie naleśniki z morelami, a mimo tego i tak nabrałam na nie ochoty ;D
Wow, jakie idealne te naleśniki! ; )
Świetnie Ci wyszły!
Delikatne i aksamitne,super;)
Zapraszam do mnie
Wyglądają smakowicie 🙂
Przepiękne naleśniki!
Od razu widać, że są puszyste.
Wyglądają obłędnie 😉