Akitma, tureckie naleśniki

przez Malwina

 

Tureckie naleśniki
Akitma, tureckie naleśniki

Akitma to tureckie naleśniki przygotowywane z dodatkiem drożdży (w sieci można spotkać też przepisy z wykorzystaniem proszku do pieczenia, jednak akitma to drożdżach są zdecydowanie smaczniejsze). Podaje się je najczęściej na śniadanie ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Akitma z powodzeniem może zastąpić pieczywo. Naleśniki mają specyficzny przyjemny zapach. Niestety nie potrafię sobie przypomnieć z czym mi się on kojarzy. Może ktoś z Was po wypróbowaniu przepisów powie mi, co mu ten zapach przypomina.

Razem ze mną tureckie naleśniki przygotowała Emilia i Iza.


Naleśniki drożdżowe

 

AKITMA
(TURCJA)
Z naleśnikiem dookoła świata #202
Śniadanie Mistrzów #16

Składniki (na 4-5 sztuk):

  • 1 szklanka mąki
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy lub stopionego i przestudzonego masła
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko, zaczyn drożdżowy, olej lub masło i pozostałe mleko. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Patelnię do naleśników smarujemy olejem. Ciasto mieszamy. Na nagrzaną patelnię przy pomocy chochelki wylewamy porcję ciasta, rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron i odkładamy na duży talerze. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Akitma podajemy ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami.
Akitma przepis

 

Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Lena 07/08/2014 - 7:33 am

Nie znałam takich naleśników, chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

Odpowiedz
Pam. 07/08/2014 - 9:54 am

Akurat dziś jadłam na śniadanie naleśniki z morelami, a mimo tego i tak nabrałam na nie ochoty ;D

Odpowiedz
Martha 07/08/2014 - 2:59 pm

Wow, jakie idealne te naleśniki! ; )
Świetnie Ci wyszły!

Odpowiedz
Kamilla Mn 07/08/2014 - 4:10 pm

Delikatne i aksamitne,super;)
Zapraszam do mnie

Odpowiedz
Magda C. 07/08/2014 - 6:05 pm

Wyglądają smakowicie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 08/08/2014 - 7:59 am

Przepiękne naleśniki!

Odpowiedz
MariaGotuje 11/08/2014 - 7:09 am

Od razu widać, że są puszyste.

Odpowiedz
Carlannite 05/06/2015 - 8:17 am

Wyglądają obłędnie 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies