Naleśniki korzenne

przez Malwina
Naleśniki korzenne jak zrobić
Naleśniki korzenne

 

Na dobry początek dnia mam dla Was pyszne cienkie naleśniki pachnące korzennymi przyprawami. Tym razem zamiast jednego przepisu przygotowałam aż trzy. Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie wersję dla siebie.

Do naleśników podajcie ulubione słodkie dodatki. Ja postawiłam na owoce cytrusowe, które posypałam cukrem i skarmelizowałam przy pomocy palnika, kremowy serek kanapkowy i listki mięty. Takie śniadanie nie tylko ładnie wygląda, ale i smakuje świetnie.
Zajrzyjcie do Kasi i Emilii i zobaczcie ich wersję naleśników korzennych.
Naleśniki korzenne przepis

 

PSZENNE NALEŚNIKI KORZENNE
Śniadanie Mistrzów #298


Składniki (na około 5-6 sztuk):

  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1-2 łyżeczki stopionego masła lub oleju
Do podania: owoce, kremowy serek, konfitura itp.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy pomocy ręcznej trzepaczki lub miksera. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Przed smażeniem należy pamiętać o przemieszaniu go. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wylewamy na nią porcję ciasta, rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
NALEŚNIKI KORZENNE OWSIANE
Składniki (na około 5-6 sztuk): 

  • 90 g mąki owsianej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1-2 łyżeczki stopionego masła lub oleju
Do podania: owoce, kremowy serek, konfitura itp.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy pomocy ręcznej trzepaczki lub miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolewamy odrobinę więcej mleka. Ciasto należy smażyć od razu po przygotowaniu. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wylewamy na nią porcję ciasta, rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
NALEŚNIKI KORZENNE BEZGLUTENOWE
Składniki (na około 5-6 sztuk):

  • 60 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki jaglanej
  • 10 g mąki z tapioki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1-2 łyżeczki stopionego masła lub oleju

Do podania: owoce, kremowy serek, konfitura itp.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy pomocy ręcznej trzepaczki lub miksera. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wylewamy na nią porcję ciasta, rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na talerz. Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię, należy je dokładnie przemieszać. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

 

Naleśniki korzenne jak zrobić
Naleśniki korzenne

 

Naleśniki korzenne jak zrobić

 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Nemi 17/01/2016 - 10:48 am

Mmmm…aż czuję ich zapach:) A zdjęcia są fantastyczne 🙂

Odpowiedz
suzzue 17/01/2016 - 12:34 pm

Wyglądają przepysznie, koniecznie będę musiała kiedyś je wypróbować!:)

Odpowiedz
Majana 17/01/2016 - 7:06 pm

Cudowne zdjęcia!

Odpowiedz
Magda C. 17/01/2016 - 8:11 pm

Wspaniałe naleśniki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/01/2016 - 3:35 pm

Czy można użyć maki gryczanej?

Odpowiedz
Malwina 18/01/2016 - 6:15 pm

Proszę cierpliwie poczekać do czwartku, planuję na ten dzień publikację smacznych naleśników gryczanych.

Odpowiedz
Na pałeczkach 18/01/2016 - 6:09 pm

Ciężko nam przejść obojętnie obok przepisów z przyprawami korzennymi.. 🙂 Wyglądają przepysznie!

Odpowiedz
Mada 24/01/2016 - 9:52 pm

Nie przepadam za przyprawami korzennymi ale szukam przepisów na zdrowsze wersje ciasta naleśnikowego- myślę że bez przypraw też będą fajne:) po raz kolejny zachwycam sie nad zdjęciami, aż chce się na nie patrzeć!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies