Placuszki na mące ryżowej |
Po naleśnikach ryżowych pora na placuszki. Są niezwykle delikatne i puszyste. Wszystko to za sprawą dodania do ciasta ubitej na sztywno piany z białka kurzego. Zrezygnowałam z użycia mleka i zamiast niego postawiłam na jogurt naturalny. Bardzo korzystnie wpłynęło to na smak placuszków.
Takie placuszki najlepiej podawać ze świeżymi owocami, a jeszcze lepiej owocowym sosem, np. malinowym lub truskawkowym. Myślę, że i kleksik bitej śmietany pasowałby tu doskonale.
PLACUSZKI NA MĄCE RYŻOWEJ (NA SŁODKO)
Śniadanie Mistrzów #267
Składniki (na 8-10 sztuk):
- 100 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki cukru lub ksylitolu/erytolu
- 250 g gęstego naturalnego jogurtu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- do podania: świeże owoce, ulubiona konfitura, jogurt naturalny, bita śmietana
Przygotowanie:
W misce umieszczamy jogurt (jeśli na wierzchu jest serwatka, należy ją odlać). Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, cukier lub ksylitol, żółtko i ekstrakt. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta naleśnikowego i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli jest zbyt lejące, należy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, ewentualnie odrobinę więcej mąki ryżowej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Placuszki należy smażyć na niedużym ogniu i delikatnie odwracać na drugą stroną przy pomocy drewnianej lub silikonowej łopatki.
Usmażone placuszki na mące ryżowej podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z konfiturą, owocami, jogurtem lub serkiem mascarpone. Można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Wypróbuj przepis na naleśniki ryżowe:
Naleśniki ryżowe |
Placuszki na mące ryżowej |
Czas przygotowania: 20 minut.
49 komentarzy
Bardzo fajne placuszki na śniadanie 🙂
Wyglądają tak super delikatnie<3
Ile placuszków wychodzi z tego przepisu?
Informację o ilości placuszków masz przy składnikach – 8-10 sztuk.
Takie by mi się idealnie skomponowały z ze zmiksowanymi malinami (oczywiście wizualnie, bo i tak polewy do placków zawsze jem oddzielnie :P) Jak popatrzyłam na Twoje zdjęcia, to aż zapachniało mi latem 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 Szkoda, że to jeszcze nie sezon na truskawki, ale mam jeszcze frużeline wiśniową 🙂
smakowite:)
Wyglądają bardzo kusząco! Ja muszę takie przygotować, ale zaczekam na prawdziwe truskawki aby je razem podać!
Cudowne 🙂 ilość jogurtu w stosunku do ilości mąki mnie zachwyciła. Są lekkie i puszyste. Świetne. Zalega mi jeszcze mąka owsiana, czy nadawałaby się do takich placków?
Karolinko, na blogu znajdziesz owsiane placki też na jogurcie 🙂 Troszkę inne, ale równie smaczne.
a można zamiast jogurtu dodać kefir?
Oczywiście, zarówno kefir, jak i maślanka, sprawdzą się w tym przepisie. Być może trzeba będzie dodać troszkę mniej płynu, by ciasto nie było zbyt rzadkie.
Zrobilam i corki stwierdzily ze mam je robic czesciej. Pycha!!!!
Właśnie się zorientowałam, że nie mam jogurtu. Czy mogę użyć mleka, a jeśli tak to w jakiej ilości?
Na mleku nie będą takie delikatne i puszyste. Lepszy byłby już kefir lub maślanka. Jeśli nie masz nic poza mlekiem, to spróbuj dodać na tę ilość mąki troszkę więcej niż pół szklanki mleka.
Tak myślałam 😕 Bardzo dziękuję za odpowiedź 😊
Czy można dodać np. jagody do masy, przed smażeniem ? Z góry dziękuję za odpowiedź. 🙂
Oczywiście, można dodać świeże owoce. Większe, np. truskawki, śliwki należy wcześniej pokroić.
Panno Malwino, one są cuuuudowne ! naleśniki z mąki ryżowej (z innej strony ) w ogóle mi nie posmakowały, ale te placuszki są super. Puszyste i słodkie. Dodałam jagody i pachnie jak w najlepszej w mieście gofrarni (jak to się piszę ? ) 😉
a czym można zastąpić jogurt?Nie mogę jeść nabiału:(czy można spróbować z mlekiem kokosowym?
Możesz próbować z roślinnym, tylko trzeba pokombinować z proporcjami. Zacznij od około pół szklanki i w razie potrzeby dodawaj więcej mleka.
hmmm…bardzo sie rozlewają na patelni więc wychodza bardzo cienkie i szybko sie przypalają, a do tego ciężko je przewrócić, tak.,żeby sie nie rozwaliły….
Ciasto nie jest rzadkie, musiałaś/łeś więc popełnić jakiś błąd przy odmierzaniu składników. Troszkę wprawy plus dobra patelnia i nic nie będzie się przypalać, ani rozwalać 🙂
Zrobiłam placuszki – PYCHOTA (z dżemem na wierzchu)
Przepyszne, delikatne i pulchne, no i ładnie się smażą.
Zmarnowałam godzinę życia na te placki… Użyłam gęstego jogurtu greckiego. Nie dało się ich usmażyć. Próbowałam na każdej z 3 patelni, które mam w domu. Na ceramicznej, takiej do naleśników i zwykłej. Na dużej ilości oleju, na małej, bez oleju.. Bez znaczenia – wychodziła plackowa jajecznica… Ciasto przywierało, rozwalało się… Po godzinnej walce wyrzuciłam resztę surowego ciasta do toalety. Jestem zawiedziona.
Przykro mi, że placuszki się nie udały. Są one bardzo delikatne i wymagają wprawy przy odwracaniu i naprawdę dobrej patelni z grubym dnem. Być może ciasto było zbyt rzadkie, w końcu jogurt jogurtowi nierówny. Jeśli ciasto jest zbyt lejące, wystarczy dosypać troszkę więcej mąki ryżowej lub dodać łyżkę mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej.
Dosypywałam mąki ryżowej, aż zrobiło się naprawdę gęste ciasto, a mimo tego przywierało. 🙁 Smażę sporo placków, więc wprawę mam. Może to faktycznie wina patelni, jedyna z grubym dnem, jaką mam, to taka z kratką na teflonie i na tej wychodzą tylko grube pancakes. Chyba nie mam szczęścia do mąki ryżowej, nic mi z niej nie wychodzi, no ale może w końcu trafię na dobry przepis na wykorzystanie tej mąki.
Nie wiem, czy jesteś tą samą osobą z wcześniejszego komentarza, czy nową (żaden z komentarzy nie został podpisany). Chyba jeszcze tego samego dnia, gdy został opublikowany wcześniejszy komentarz, usmażyłam te placuszki (do wpisu zostało nawet dodane nowe zdjęcie w bento). Smażenie było bezproblemowe. Myślę, że to może być wina patelni (ewentualnie zbyt małej ilości tłuszczu na patelni?). Za ostatnim razem robiłam je na mące Melvit, jogurcie 1,5 % (lub 2 %, nie pamiętam) z Lidla, smażyłam standardowo na 5 g oleju ryżowego i patelni z grubym dnem (patelnia Woll z dnem grubości 10 mm) na małym ogniu. Na pocieszenie dodam, że raz jeden mi nie wyszły zbyt piękne i kształtne (chyba nawet są w którymś podsumowaniu bento, ale wina leżała tu po stronie mąki, której miałam zbyt mało). Większość placków bezglutenowych nie należy do łatwych w smażeniu. Na pewno nie ma sensu porównywać ich ze zwykłymi pancakes na mące pszennej, bo to już inna bajka. Przepis wypróbowało już kilka osób, które były z niego zadowolone (patrz komentarze wyżej). Sama uważam go za bardzo dobry i często z niego korzystam. Sugerowanie, że jest kiepski, nie jest moim zdaniem w dobrym tonie.
Tak, to ja, ta sama osoba. Przepraszam jeśli cię uraziłam, ale napisałam po prostu prawdę – to, co mi wyszło z przepisu. Byłam trochę rozgoryczona faktem, że mi nie wyszło i opisałam swoje przygody, żeby może przestrzec ludzi, aby nie nastawiali się na stuprocentowy sukces, tak jak ja się nastawiłam i podeszli do przepisu z lekką rezerwą. Robiłam mąkę ryżową wg przepisu Olgi Smile, czyli zmełłam ryż w thermomixie. Może taka mąka różni się czymś od kupnej ryżowej? Smażyłam różnorako, raz mniej, raz więcej oleju, więc raczej to nie kwestia tłuszczu. Teraz jak tak myślę, to może faktycznie wina patelni, choć na tej do naleśników wychodziły mi dotąd wszystkie nieco bardziej udziwnione placki – z kaszy manny, jogurtowe, owsiane, bananowe, z serka wiejskiego – ale może mąka ryżowa jest jakaś wybitnie specyficzna? Doprawdy nie wiem.
Nie uraziłaś mnie, odniosłam się po prostu do ostatniego zdania Twojej wypowiedzi. Ryż ryżowi nierówny, jeden może mieć większą kleistość, inny mniejszą. Być może to właśnie ta mąka własnej roboty jest tu zmienną, przez którą przepis Ci nie wychodzi. Gdy w końcu kupię płytę i będę mogła nagrywać filmiki z gotowania, to będzie jeden z pierwszych przepisów, który nagram:)
Placki są boskie!! Zamiast jogurtu dodałam 200gram maślanki, jednak musiałam dodać więcej mąki, a olejek waniliowy zastąpiłam migdałowym. Wyszły przepyszne! Są bardzo łatwe w przygotowaniu, a jakie pyszne!
Nie przepadałam wcześniej za mąką ryżową (chleb na jej podstawie mi nie zasmakował) dostałam 4kg i postanowiłam podejść do tego jeszcze raz, ten post to był strzał w 10! Myślałam, że te ok. 10 placuszków to będzie na mnie jedną za dużo, ale pochłonęłam wszystko (nie jestem żarłokiem :P) Polecam przepis!
Zrobiłam wczoraj do dzisiejszych pudełek. Pyszne! 3 łyżki to dla nas zdecydowanie za dużo, następnym razem dam 1 czubatą. No i wyszło mi ich 16 sztuk, co mnie wcale nie zmartwiło 😉
Dziś zrobiłam z kefirem – wyszły jeszcze bardziej puszyste niż na jogurcie 🙂
czy zamiast aromatu waniliowego można dodać cukier wanilinowy?
Proszę podmienić 1 łyżkę cukru z przepisu na cukier z prawdziwą wanilią.
Zrobilam dziś na kolację, całkiem bez słodzenia, jedynie z suszonymi jagodami i nieslodzoną żurawiną. Nie wiem jak smakowały, bo dzieci zjadły wszystkie 🙂 dzięki!
Zrobiłem przed chwilą, zamiast jogurtu dodałem śmietany i też wyszły ZJAWISKOWE. Dziękuje za przepis.
Tak więc – jesli mamy tylko smietane – uszy do góry i robimy delikatne jak chmurka pancakes! 😉
Czy ma znaczenie z jakiego ryzu jest maka? Zrobilam z maki z ryzu brazowego i nie sa takie puszyste…
Nie używałam nigdy mąki z brązowego ryżu, ale wydaje mi się, że będzie ona po prostu cięższa (podobnie jak mąka pełnoziarnista). Następnym razem spróbuj użyć pół na pół ryżowej białej i brązowej.
Czy masa może postać przez noc?
Nie, należy je usmażyć po przygotowaniu ciasta.
witam, co można zamiast jogurtu? mama karmiąca a dziecko uczulone na nabiał:(
Pozostaje jogurt roślinny, ale z racji innej konsystencji trzeba będzie go dodać mniej, aniżeli w przepisie.
Mam pytanie, ile około kcal ma jeden placuszek? 🙂
świetny przepis! Miałam torebkę mąki ryżowej i nie wiedziałam co z nią zrobić. od wczoraj pół torebki zniknęło 😉
Wyszły boskie! Puchate, delikatne, 2 porcje przepisu w sam raz na troje głodnych dorosłych 😀
Pyszne. Dzieciaki uwielbiają!
Moje pierwsze podejscie do plackow z maki ryzowej i coz moge powiedziec….rewelacja 🙂
Placuszki wyszly bardzo dobre i dobrze sie smazylo. Do plackow uzylam jogurt islandzki typu skyr i ciadro wyszlo idealne.