Wytrawne placuszki z twarożkiem

przez Malwina
Wytrawne placuszki z twarożkiem
Pamiętacie urocze arabskie placuszki katayef? Te fikuśne naleśniki nadziewa się słodkimi dodatkami i podaje najczęściej w ramach deseru. Ostatnio wpadłam na troszkę inny pomysł i zrobiłam je w wersji wytrawnej. W ten sposób powstało niebanalne śniadanie w wiosennym klimacie.

Oczywiście zamiast twarożku do środka placuszków możecie nałożyć inne dodatki, choćby ulubioną pastę kanapkową. Myślę, że placuszki w takim wydaniu przypadną do gustu szczególnie najmłodszym.

 

WYTRAWNE PLACUSZKI Z TWAROŻKIEM WIOSENNYM
Śniadanie Mistrzów #266
Z naleśnikiem dookoła świata #28



Składniki (na około 16 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • nadzienie: 200 g twarogu w kostce, kilka rzodkiewek, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku, kilka łyżek kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i łączymy całość przy pomocy trzepaczki lub miksera. Odstawiamy na 15-20 minut.
Patelnię do naleśników smarujemy olejem. Na rozgrzaną patelnię wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z jednej strony, aż wierz pokryją bąbelki. Kiedy wierzch placuszków będzie suchy, zdejmujemy je na talerz. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Placuszki sklejamy z jednej strony (dociskając brzegi palcami). Najlepiej robić to, gdy placuszki są jeszcze ciepłe.

Przygotowujemy nadzienie: twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekane rzodkiewki, szczypiorek, koperek, sól oraz pieprz do smaku. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Placuszki nadziewamy twarożkiem i podajemy.
Uwagi:
– do farszu możecie dodać pół drobno posiekanego ząbka czosnku (jeśli lubicie)
– w wersji odchudzonej zamiast śmietany użyjcie jogurtu naturalnego

 

 

Wytrawne placuszki z twarożkiem

 

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Magda C. 21/03/2015 - 10:00 am

Pyszne placuszki 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 21/03/2015 - 7:04 pm

Wygląda smacznie 🙂

Odpowiedz
Ania S 22/03/2015 - 7:46 am

Wyglądają bardzo ciekawie i pysznie, ale ja to bym chyba wolała je zjeść z tym twarożkiem w wersji słodkiej, np. z syropem klonowym, orzechami i rodzynkami 🙂 Ale myślę, że zrobię podobne jak tylko szczypiorek mi urośnie w większych ilościach, bo póki co, jak urwę 2 łodygi (na szczęście są grube) to już widać znaczne zubożenie "uprawy" 😛 No i nie mogę się doczekać sezonu na rzodkiewki 😉

Odpowiedz
Ala Zajdel 22/03/2015 - 8:02 pm

Super pomysł! Na nadzienie w wersji twarożku do placków jeszcze nie wpadłam, na pewno go wkrótce wypróbuję 🙂

Odpowiedz
JustInka 23/03/2015 - 10:47 am

Jak zwykle u Ciebie sacznie, zdrowo i kolorowo. Wiesz, że wszelkie placuszko naleśnikowe akcje są bardzo podmoje kubki smakowe.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/03/2015 - 11:59 am

Fenomenalne śniadanie Malwi ….

Odpowiedz
Anonimowy 03/05/2015 - 1:26 pm

robię takie dziurkowane placki z maki gryczanej , jajka i mleka a nadziewam je twarogiem wymieszanym z awokado albo ricottą z ziołami….ale zasadzam się na tę wersję słodką z borówkami. Myślę, że moi Chłopcy będą zachwyceni

Odpowiedz
anus77 05/05/2015 - 7:20 am

dobrze zrozumiałam ze smażymy tylko z jednej strony?

Odpowiedz
Malwina 05/05/2015 - 7:38 am

Tak, smażymy tylko z jednej strony.

Odpowiedz
Anonimowy 07/08/2016 - 12:35 pm

Zrobione :)Proste, smaczne i zaskoczone miny domowników przy śniadaniu bezcenne.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies