Naleśniki i placuszki są idealne na śniadanie. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Tak się złożyło, że do tej pory nie zamieściłam na blogu przepisu na popularne pankejki. Połówek bardziej preferuje cienkie naleśniki z różnymi farszami aniżeli placuszki. Nadmiar wydrylowanych wiśni skłonił mnie jednak do tego, aby je przygotować. Powstały niezwykle puszyste placuszki wypełnione czerwonymi owocami.
PANCAKES Z WIŚNIAMI
Śniadanie Mistrzów #67
Śniadanie Mistrzów #67
Składniki (na około 8-9 placuszków):
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru (lub więcej do smaku)
- pół szklanki wydrylowanych wiśni
- ulubione dodatki do podania: cukier puder, miód, jogurt naturalny, syrop klonowy
W misce umieszczamy mąkę, jajko, maślankę, cukier, proszek do pieczenia. Całość łączymy trzepaczką. Odstawiamy ciasto na 15-30 minut (jeśli się śpieszycie, pomińcie ten etap). Do ciasta dodajemy wiśnie, delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu, chochelką nalewamy porcję ciasta. Smażymy placuszki z obu stron na rumiano. W trakcie smażenia placuszki będą rosnąć pod wpływem dodatku proszku do pieczenia. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Więcej pomysłów na śniadanie znajdziecie w dziale
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
6 komentarzy
Zgadzam się – placki są zdecydowanie odpowiednie na śniadanie… i w sumie każdą inną porę dnia też!
placuszki a na górze wisienka – jak na torcie 😉 pycha !
Idealne na leniwe weekendowe śniadanie:)
tradycyjne 😉 najlepsze
Ja zawsze podawałam pancakes z dżemem jabłkowym z cynamonem – również przepyszne 🙂
Nie zjadłam w tym roku ani jednej wiśni …bo nasz sad niestety dostał mrozowego "strzała" …. ale tak mi narobiłaś ochoty na pankejki z wiśniami, ze (jeśli tylko mi się uda) kupię i zrobię te cuda:)