Dietetyczne burgery z kurczaka

przez Malwina
Burgery z kurczaka
Dietetyczne burgery z kurczaka
Czy burgerami można się zajadać będąc na diecie? No jasne, wszystko oczywiście w granicach rozsądku. Mam dziś dla Was przepis na fit burgery na bazie mięsa drobiowego. Są smaczne, zdrowe i dość proste w przygotowaniu. Możecie takie burgery zapakować do razowej bułki lub podać je na obiad zamiast klasycznych kotletów, np. z dodatkiem lekkiej sałatki i gotowanych na parze ziemniaków.

Do przygotowania burgerów będziecie potrzebować filetów z kurczaka. Odpuśćcie sobie proszę kupowanie gotowego paczkowanego mięsa mielonego. Mija się to całkowicie z celem, ponieważ takie mięso zawiera sporą ilość tłuszczu i nigdy nie ma w składzie tylko i wyłączenie mięsa. Zmielenie piersi z kurczaka trwa dosłownie kilka chwil. Najłatwiej zrobić to siekając mięso z robocie kuchennym lub rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem).
Przy burgerach nie ma potrzeby dodawania do mięsa jajka. Mięso dobrze się zwiąże w trakcie wyrabiania go z innymi składnikami. Niewielki dodatek zimnej wody ułatwi cały proces. Poza ziołami i przyprawami w burgerach znalazła się także marchewka, która sprawia, że kotlet jest bardziej soczysty. 
Jak wiadomo, podstawą smacznego burgera jest nie tylko sam kotlet, ale i sos. W przeciwnym razie będzie to tylko sucha kanapka z mięsną wkładką. Do tych burgerów proponuję dodatek sosu tzatziki. Jest lekki, orzeźwiający i fajnie smakuje w połączeniu z delikatnym mięsem. 
Dietetyczne hamburgery
DIETETYCZNE BURGERY Z KURCZAKA

 Składniki (na dwie porcje):

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 nieduża marchewka 
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 razowe bułki
  • kilka plastrów pomidora
  • dwa liście sałaty
  • pół czerwonej cebulki
  • sos tzatziki (patrz dodatkowo uwagi poniżej)
Przygotowanie:
Filety z kurczaka mielimy w maszynce. Ja, kiedy nie mam za wiele czasu, kroję je na 2-3 części i siekam w malakserze. Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulę, obraną i startą na drobnych oczkach marchewkę, słodką paprykę, tymianek, oregano i natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso wyrabiamy przez kilka minut dłonią. W trakcie wyrabiania warto do mięsa dodać odrobinę zimnej wody (kilka łyżek). Masę mięsną dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy dużego kotleta (dłonie zwilżamy wodą, aby mięso  się do nich nie kleiło). Na patelni rozgrzewamy olej. Burgery smażymy po kilka minut z obu stron.
Kiedy mięso się smaży, bułki kroimy na pół i opiekamy na suchej patelni wnętrzem do dołu. Na spodach bułek kładziemy sałatę, usmażonego burgera, kolejno plastry pomidora, sos tzatziki i cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki. Burgery z kurczaka podajemy od razu po przygotowaniu.

Burgery z piersi kurczaka

Uwagi:

– do mięsa możecie dodać skórkę otartą z cytryny (wcześniej dokładnie umytej i wyparzonej)
– jeśli burgery mają  być serwowane jako dodatek do obiadu, to wówczas zamiast 2 dużych możecie uformować 4 mniejsze burgery
– jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, zamarynujcie posiekaną cebulę przez 15 minut w 1-2 łyżkach czerwonego octu winnego. Dzięki temu zabiegowi cebula skruszeje i nabierze ciekawego smaku.
– sos tzatziki warto wzbogacić o dodatek posiekanego koperku, tak jak zrobiłam to ja i/lub mięty. Jogurt grecki możecie zastąpić zwykłym gęstym jogurtem naturalnym. Nie bójcie się jednak dodatku oliwy do sosu. Zdrowa i zbilansowana dieta nie może być pozbawiona zdrowych tłuszczów. Oczywiście dodatek oliwy do tzatziki nie jest niezbędny. 

Wypróbuj również przepis na dietetyczną pieczeń drobiową:
 Dietetyczna pieczeń
Dietetyczna pieczeń drobiowa
Zdrowe burgery z kurczaka
Dietetyczne burgery z kurczaka

Czas przygotowania: 25 minut.

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Karolina Żak 18/02/2015 - 8:21 am

takiego już próbowałam i mogę powiedzieć z ręką na sercu, że smakuje cudownie <3 Nie ma porównania z tanim hamburgerem w napompowanej, słodkiej bułce i z przetworzonym mięsem MOM, dzisiaj miałam w planach zrobienie burgera w grahamce, ale wege – z ciecierzycy i kukurydzy, niestety muszę przełożyć do na kolejny dzień, bo stanęło ostatecznie na zupie z ciecierzycy, Twój burger wygląda obłędnie, super zdjęcia! 🙂 Zapraszam do siebie na zdrowe przepisy!

Odpowiedz
Ry bka 18/02/2015 - 9:44 am

też ostatnio robiłam burgery, niestety nie do końca takie dietetyczne jak tutaj to z wołowiną i boczkiem :p
ale z bułeczkami razowymi własnej roboty, czym pewnie niedługo się pochwale 🙂
Te wyglądają rewelacyjnie! 🙂 Aż chce się sięgnąć i ich spróbować 🙂

Odpowiedz
jotha 18/02/2015 - 9:47 am

A ja polecam dodanie świeżych listków mięty do tzatzikow, świetne połączenie; )

Odpowiedz
Malwina 18/02/2015 - 9:51 am

Oj tak, mięta świetnie pasuje do sosu tzatziki i dodatkowo orzeźwia 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 18/02/2015 - 12:05 pm

Wyglądają przepysznie!

Odpowiedz
Magda C. 18/02/2015 - 12:53 pm

Zdrowe, smaczne, domowe i pyszne 🙂

Odpowiedz
Ala Zajdel 18/02/2015 - 2:02 pm

Prezentuje się świetnie! Na pewno wypróbuję przepis 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 18/02/2015 - 3:13 pm

mój narzeczony byłby przeszczęsliwy, jakby dostał takiego burgera 🙂

Odpowiedz
Angie 18/02/2015 - 3:50 pm

No wygląda bardzo zachęcająco: )

Odpowiedz
Kinga Łucja 18/02/2015 - 6:48 pm

Wygląda apetycznie! 😉

Odpowiedz
Nemi 18/02/2015 - 7:52 pm

Rewelacja!

Odpowiedz
Anonimowy 19/02/2015 - 1:39 pm

Robię dzisiaj! Mięso już czeka 🙂 Dziękuję za inspirację!

Odpowiedz
Malwina 19/02/2015 - 2:59 pm

Daj znać, jak smakowało!

Odpowiedz
attea atea 19/02/2015 - 4:02 pm

Ostatnio robiłam z wołowiny i bułek własnego wypieku,ale Twój przepis podoba mi sie bardzo ponieważ okroiłam swoj jadłospis z kalorii a po drugie nie lubię wołowiny.Właśnie dziś syn poprosił mnie o burgery,więc zrobię tak jak Ty.Sos tzatzyki to super pomysł.Dzis zrobiłam polędwiczki w/g Twojego przepisu,zmieniłam tylko to,że wcześniej je zamarynowałam ale pomysł na cebule bajka!!!Bardzo nam smakowało.super przepis.Na pewno pokazę na blogu a jak masz ochotę na pieczone ziemniaki,które też gdzieś znalazłam w internecie a są rewelacyjne to zapraszam do siebie na bloga:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 20/02/2015 - 1:38 pm

Domowy hamburger – hmmm… bardzo lubimy, zarówno w wieprzowo – wołowej jak i drobiowej wersji. Nie jedliśmy ich natomiast z sosem tzatziki:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 02/03/2015 - 10:38 am

Wygląda zjawiskowo i gdybym mogła to rzuciłabym się na niego!

Odpowiedz
Anonimowy 29/04/2015 - 7:51 pm

Wyglada rewelacyjnie. ;)czy ktos wie ile okolo taki burger ma kcal?

Odpowiedz
Malwina 30/04/2015 - 3:31 am

Sam burger ma około 200 kcal. Dolicz do tego bułkę oraz sos.

Odpowiedz
Paulina Pp 17/11/2015 - 2:01 pm

Uwielbiam je, robi sie szybko a smak jest nie do podrobienia😊

Odpowiedz
Anonimowy 20/03/2016 - 5:17 pm

Przpeis fajny chociaż i tak wolę swoje gryczane burgery z przepisu ze zdrowożerców 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies