Dietetyczne burgery z kurczaka |
Składniki (na dwie porcje):
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 nieduża marchewka
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 2 razowe bułki
- kilka plastrów pomidora
- dwa liście sałaty
- pół czerwonej cebulki
- sos tzatziki (patrz dodatkowo uwagi poniżej)
Uwagi:
– do mięsa możecie dodać skórkę otartą z cytryny (wcześniej dokładnie umytej i wyparzonej)
– jeśli burgery mają być serwowane jako dodatek do obiadu, to wówczas zamiast 2 dużych możecie uformować 4 mniejsze burgery
– jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, zamarynujcie posiekaną cebulę przez 15 minut w 1-2 łyżkach czerwonego octu winnego. Dzięki temu zabiegowi cebula skruszeje i nabierze ciekawego smaku.
– sos tzatziki warto wzbogacić o dodatek posiekanego koperku, tak jak zrobiłam to ja i/lub mięty. Jogurt grecki możecie zastąpić zwykłym gęstym jogurtem naturalnym. Nie bójcie się jednak dodatku oliwy do sosu. Zdrowa i zbilansowana dieta nie może być pozbawiona zdrowych tłuszczów. Oczywiście dodatek oliwy do tzatziki nie jest niezbędny.
Dietetyczne burgery z kurczaka |
Czas przygotowania: 25 minut.
20 komentarzy
takiego już próbowałam i mogę powiedzieć z ręką na sercu, że smakuje cudownie <3 Nie ma porównania z tanim hamburgerem w napompowanej, słodkiej bułce i z przetworzonym mięsem MOM, dzisiaj miałam w planach zrobienie burgera w grahamce, ale wege – z ciecierzycy i kukurydzy, niestety muszę przełożyć do na kolejny dzień, bo stanęło ostatecznie na zupie z ciecierzycy, Twój burger wygląda obłędnie, super zdjęcia! 🙂 Zapraszam do siebie na zdrowe przepisy!
też ostatnio robiłam burgery, niestety nie do końca takie dietetyczne jak tutaj to z wołowiną i boczkiem :p
ale z bułeczkami razowymi własnej roboty, czym pewnie niedługo się pochwale 🙂
Te wyglądają rewelacyjnie! 🙂 Aż chce się sięgnąć i ich spróbować 🙂
A ja polecam dodanie świeżych listków mięty do tzatzikow, świetne połączenie; )
Oj tak, mięta świetnie pasuje do sosu tzatziki i dodatkowo orzeźwia 🙂
Wyglądają przepysznie!
Zdrowe, smaczne, domowe i pyszne 🙂
Prezentuje się świetnie! Na pewno wypróbuję przepis 🙂
mój narzeczony byłby przeszczęsliwy, jakby dostał takiego burgera 🙂
No wygląda bardzo zachęcająco: )
Wygląda apetycznie! 😉
Rewelacja!
Robię dzisiaj! Mięso już czeka 🙂 Dziękuję za inspirację!
Daj znać, jak smakowało!
Ostatnio robiłam z wołowiny i bułek własnego wypieku,ale Twój przepis podoba mi sie bardzo ponieważ okroiłam swoj jadłospis z kalorii a po drugie nie lubię wołowiny.Właśnie dziś syn poprosił mnie o burgery,więc zrobię tak jak Ty.Sos tzatzyki to super pomysł.Dzis zrobiłam polędwiczki w/g Twojego przepisu,zmieniłam tylko to,że wcześniej je zamarynowałam ale pomysł na cebule bajka!!!Bardzo nam smakowało.super przepis.Na pewno pokazę na blogu a jak masz ochotę na pieczone ziemniaki,które też gdzieś znalazłam w internecie a są rewelacyjne to zapraszam do siebie na bloga:)
Domowy hamburger – hmmm… bardzo lubimy, zarówno w wieprzowo – wołowej jak i drobiowej wersji. Nie jedliśmy ich natomiast z sosem tzatziki:)
Wygląda zjawiskowo i gdybym mogła to rzuciłabym się na niego!
Wyglada rewelacyjnie. ;)czy ktos wie ile okolo taki burger ma kcal?
Sam burger ma około 200 kcal. Dolicz do tego bułkę oraz sos.
Uwielbiam je, robi sie szybko a smak jest nie do podrobienia😊
Przpeis fajny chociaż i tak wolę swoje gryczane burgery z przepisu ze zdrowożerców 🙂