Dietetyczny klops drobiowy |
*pieczywo widoczne na zdjęciach to razowe chlebki z mąką owsianą.
Składniki (na keksówkę 18-20 cm):
- 600 g piersi z kurczaka
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3/4 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki warzyw* (użyłam pół pora, 1 małą marchewkę, 3 pieczarki, 2 łodygi selera naciowego, 1/4 czerwonej papryki)
- pół szklanki płatków owsianych górskich (45 g)
- 2-3 łyżki otrębów żytnich
- 2 białka jajek
Przygotowanie:
Uwagi:
– oprócz wymienionych powyżej warzyw, do klopsa możecie dodać także inne ulubione. Dobrze sprawdzi się starty na tarce seler korzeniowy lub pietruszka, koper włoski (jeśli lubicie jego anyżowy posmak). Fajnie sprawdzą się również posiekane zielone oliwki.
– klopsa można mrozić (najlepiej podzielić go wcześniej na odpowiednie dla naszego zapotrzebowania porcje)
– zamiast piersi z kurczaka można użyć filetu z indyka
– klopsa można podawać także na ciepło. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać około 10-15 minut i dopiero wówczas przystąpić do krojenia.
– klopsa przechowujemy w lodówce (przykrytego folią aluminiową lub w pojemniku) do 4-5 dni
Dietetyczny klops drobiowy |
Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.
14 komentarzy
świetny pomysł:)
Wygląda bardzo smacznie! 🙂
Zrobię w weekend, musi być pyszne 😉
Tez jakis czas temu robilam podobna pieczen (przepis na blogu) i byla fantastyczna – dietetyczna, ale bardzo smaczna. Rowniez jestem zdania, ze dania dietetyczne moga byc bardzo smaczne 🙂
Wygląda bardzo zachęcająco 🙂
Bardzo fajny pomysł na odchudzenie klopsa:)
Bardzo fajny ten fit klops 🙂
są na stronie inne przepisy na domowe wędliny?
Polecam: schab ze śliwką, pieczeń z jajkiem, klopsa z chorizo, pieczeń z cukinią oraz roladę z boczku.
dzięki 🙂
A w wersji mniej dietetycznej można dać całe Jajko? I czy można pominąć otręby (te dodawane do środka), bo chwilowo nie mam.
Jak najbardziej można zamiast 2 białek dodać 1 całe jajko. Otręby można pominąć.
A gdyby ubić białka, czy bardzo zmieniłoby to konsystencję?
I czy mielone (rozdrobnione w blenderze) warzywa też będą ok? Mam obawy, czy klops będzie miał zwartą konsystencję. No i czy, przy większej ilości warzyw, należy zmienić proporcję mięsa?
Rozdrabniane w blenderze warzywa mogą puścić sporo soku. Ja mam w blenderze specjalne nakładki do ścierania warzyw. Co do białek, to masa będzie rzadsza. Możesz wyrzucić z przepisu 1 białko i dodać do masy żółtko plus 1 ubite białko. Robię tak przy pasztetach, by masa była delikatniejsza. Co do ilości warzyw, to o ile więcej chcesz ich dodać?