Dietetyczny klops drobiowy

przez Malwina
Lekka pieczeń z kurczaka
Dietetyczny klops drobiowy
Czy potrawa może być niskokaloryczna i jednocześnie smaczna? Są tacy, których zdaniem nie jest to w ogóle możliwe. Nie wierzcie im jednak na słowo. Ten klops drobiowy jest świetnym przykładem na to, że odchudzone potrawy mogą być nie tylko zdrowe, ale i pyszne.

Cała foremka tej pieczeni drobiowej ma niespełna 1000 kalorii. To naprawdę niewiele, biorąc pod uwagę jej rozmiary (z całej pieczeni otrzymacie 20-25 plastrów). Zawiera też niewiele tłuszczu, ponieważ zamiast całych jajek wykorzystałam jedynie białka. Bułkę namoczoną w mleku, którą zazwyczaj dodaje się do tego typu potraw, zamieniłam na napęczniałe płatki owsiane, dzięki czemu wzrosła też zawartość błonnika w pieczeni.
Klops jest w środku wilgotny za sprawą dość sporej ilości warzyw. Ja postawiłam na te, które akurat miałam w lodówce, czyli paprykę, seler naciowy, marchewkę, pieczarki i pora. Można go podawać na ciepło (np. z dodatkiem sosu pieczarkowego) lub na zimno. Z pewnością będzie fajną i o wiele zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych pieczeni.

*pieczywo widoczne na zdjęciach to razowe chlebki z mąką owsianą.

Klops drobiowy przepis

DIETETYCZNY KLOPS DROBIOWY 


Składniki (na keksówkę 18-20 cm):

  • 600 g piersi z kurczaka
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3/4 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki warzyw* (użyłam pół pora, 1 małą marchewkę, 3 pieczarki, 2 łodygi selera naciowego, 1/4 czerwonej papryki)
  • pół szklanki płatków owsianych górskich (45 g)
  • 2-3 łyżki otrębów żytnich
  • 2 białka jajek

Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce lub siekamy w rozdrabniaczu (ja zrobiłam to w rozdrabniaczu w robocie kuchennym). Do mięsa dodajemy tymianek, słodką paprykę w proszku, oregano, sól, pieprz, drobno posiekaną papryczkę chili (pozbawioną pestek), natkę i drobno posiekany czosnek.
Pora drobno siekamy, obraną marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, pieczarki obieramy kroimy w kostkę. Oczyszczonego selera i paprykę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość tłuszczu (ja dodałam na patelnię 1 łyżeczkę oleju), wrzucamy warzywa, smażymy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa się smażą, płatki owsiane zalewamy pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut. 
Zawartość patelni lekko studzimy i dodajemy do mięsa. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Następnie dodajemy białka i napęczniałe płatki owsiane i wyrabiamy. Do masy dodajemy otręby, dokładnie mieszamy dłonią. 
Keksówkę o długości 18-20 cm smarujemy lekko olejem i wysypujemy otrębami (lub wykładamy papierem do pieczenia). Przekładamy do niej masę mięsną, jej wierzch wyrównujemy spodem łyżki (łyżkę warto zmoczyć zimną wodą). Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Studzimy na metalowej kratce, a następnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Kroimy kolejnego dnia.

Uwagi:

– oprócz wymienionych powyżej warzyw, do klopsa możecie dodać także inne ulubione. Dobrze sprawdzi się starty na tarce seler korzeniowy lub pietruszka, koper włoski (jeśli lubicie jego anyżowy posmak). Fajnie sprawdzą się również posiekane zielone oliwki.
– klopsa można mrozić (najlepiej podzielić go wcześniej na odpowiednie dla naszego zapotrzebowania porcje)
– zamiast piersi z kurczaka można użyć filetu z indyka
– klopsa można podawać także na ciepło. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać około 10-15 minut i dopiero wówczas przystąpić do krojenia.
– klopsa przechowujemy w lodówce (przykrytego folią aluminiową lub w pojemniku) do 4-5 dni

Dietetyczna pieczeń na święta
Dietetyczny klops drobiowy

Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Justyna Żak 06/03/2015 - 9:02 am

świetny pomysł:)

Odpowiedz
Kinga Łucja 06/03/2015 - 9:02 am

Wygląda bardzo smacznie! 🙂

Odpowiedz
Aleksandra Fic 06/03/2015 - 10:50 am

Zrobię w weekend, musi być pyszne 😉

Odpowiedz
Martynosia 06/03/2015 - 12:23 pm

Tez jakis czas temu robilam podobna pieczen (przepis na blogu) i byla fantastyczna – dietetyczna, ale bardzo smaczna. Rowniez jestem zdania, ze dania dietetyczne moga byc bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 06/03/2015 - 4:35 pm

Wygląda bardzo zachęcająco 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/03/2015 - 9:39 am

Bardzo fajny pomysł na odchudzenie klopsa:)

Odpowiedz
Magda C. 08/03/2015 - 11:16 am

Bardzo fajny ten fit klops 🙂

Odpowiedz
Sar Bob 22/12/2015 - 7:18 pm

są na stronie inne przepisy na domowe wędliny?

Odpowiedz
Sar Bob 25/12/2015 - 9:35 am

dzięki 🙂

Odpowiedz
Karolina Sawulak 26/01/2016 - 1:02 pm

A w wersji mniej dietetycznej można dać całe Jajko? I czy można pominąć otręby (te dodawane do środka), bo chwilowo nie mam.

Odpowiedz
Malwina 26/01/2016 - 1:10 pm

Jak najbardziej można zamiast 2 białek dodać 1 całe jajko. Otręby można pominąć.

Odpowiedz
Halina Trzęsiok 24/03/2016 - 10:37 pm

A gdyby ubić białka, czy bardzo zmieniłoby to konsystencję?
I czy mielone (rozdrobnione w blenderze) warzywa też będą ok? Mam obawy, czy klops będzie miał zwartą konsystencję. No i czy, przy większej ilości warzyw, należy zmienić proporcję mięsa?

Odpowiedz
Malwina 25/03/2016 - 7:03 am

Rozdrabniane w blenderze warzywa mogą puścić sporo soku. Ja mam w blenderze specjalne nakładki do ścierania warzyw. Co do białek, to masa będzie rzadsza. Możesz wyrzucić z przepisu 1 białko i dodać do masy żółtko plus 1 ubite białko. Robię tak przy pasztetach, by masa była delikatniejsza. Co do ilości warzyw, to o ile więcej chcesz ich dodać?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies