Batoniki owsiane z bananem

przez Malwina
Dietetyczne batoniki owsiane
Batoniki owsiane z bananem

 

Ostatni weekend przed świętami spędzam na pieczeniu. Setki pierniczków i świątecznych ciastek lada dzień trafi w ręce bliskich mi osób. Muszę przyznać, że strasznie tęskniłam za pieczeniem. Zawsze sprawiało mi to ogromną frajdę, tym bardziej wtedy, gdy mogłam puścić wodze fantazji i wymyślać jakieś nowe smakołyki.

W przeciągu ostatnich kilku miesięcy upiekłam bodajże jedno ciasto i nic więcej. Połówek obecnie zrezygnował ze słodkości (poza śniadaniami na słodko jedzonymi od czasu do czasu) a ja najzwyczajniej w świecie nie znoszę słodkiego smaku, więc nie mam dla kogo piec. Dlatego też na mojej liście noworocznych postanowień znajdzie się na pewno jeden punkt: „Ciasta i desery w zdrowszej i dietetycznej wersji „. Być może i Wam takie przepisy przypadną do gustu.Pierwszy przepis podrzucam Wam już teraz. To proste batoniki owsiane, które dodadzą Wam energii i zaspokoją głód na jakiś czas. Możecie zapakować je do papierowej torebki i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać, jak Wam smakowały.

Batoniki owsiane o obniżonej zawartości tłuszczu

 

BATONIKI OWSIANE Z BANANEM
Śniadanie Mistrzów #251


Składniki (na keksówkę o długości 18-20 cm):

  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3-4 łyżki płynnego miodu (lub więcej do smaku; ewentualnie zamiennik cukru, np. ksylitol, słodzik)
  • 1 jajko
  • około 1 i 3/4 szklanki zwykłych płatków owsianych (niebłyskawicznych)
  • 2 łyżki posiekanej żurawiny
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
Przygotowanie:
W rozdrabniaczu umieszczamy obrane banany, masło orzechowe, jajko, miód. Miksujemy dokładnie do połączenia. Masę przekładamy do miski. Stopniowo wsypujemy płatki, mieszając łyżką. Ilość użytych płatków będzie uzależniona od wielkości jajka i owoców. Być może będzie trzeba dosypać odrobinę więcej płatków. Dodajemy żurawinę i orzechy, mieszamy. Możecie oczywiście użyć innych bakalii, które macie akurat w kuchennej szafce.
Keksówkę o długości 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Dociskamy i wyrównujemy spodem łyżki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 minut. Wierzch powinien być ładnie zrumieniony a ciasto zwarte. Studzimy w foremce na metalowej kratce. Po całkowitym ostygnięciu wyjmujemy z formy i kroimy nożem z ząbkami na 8 kawałków. Batoniki przechowujemy w metalowej puszce. Należy je zjeść w przeciągu 3 dni od upieczenia.
*zaraz po upieczeniu ciasto jest lekko mokre w środku, po całkowitym ostygnięciu robi się jeszcze bardziej zwarte, dlatego radzę z krojeniem poczekać, aż ostygnie.
Batony owsiane z bananem
Batoniki owsiane z bananem

 

Zdrowe batoniki owsiane
Batoniki owsiane z bananem

 

Batoniki owsiane z bananami
Batoniki owsiane z bananem

Przepis na batoniki owsiane z bananem w wykonaniu czytelników:

Czas przygotowania: 40 minut.

21 komentarzy
1

Podobne posty:

21 komentarzy

Magdalena Kuchaja 21/12/2014 - 2:43 pm

genialne batoniki, pycha!

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 21/12/2014 - 4:03 pm

Fantastyczne batoniki, pysznie wyglądają 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedz
Natalie 21/12/2014 - 10:44 pm

Pyszne, zdrowe, i nawet nie trudne w przygotowaniu! 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/12/2014 - 4:53 pm

Wspaniałe:) …. ja też obecnie obywam się bez słodkości, ale na szczęście mogę piec dla reszty Rodzinki:)

Odpowiedz
Anonimowy 29/12/2014 - 9:26 pm

Super, ja jadłam na śniadanie z domową konfiturą śliwkową 🙂
Kaja

Odpowiedz
Anonimowy 19/01/2015 - 8:54 pm

Świetne! I czkemy na dalsze przepisy "zdrowych słodkości". 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/04/2015 - 10:14 am

Czym mogę zastąpić banany?

Odpowiedz
Malwina 08/04/2015 - 10:58 am

To jeden z głównych składników, więc ciężko tu mówić o zamianie. Na upartego gęsty mus z jabłek mógłby zdać egzamin, ale batoniki mogą się kruszyć i rozpadać przy krojeniu. Nie będą też tak zwarte, jak te z bananem.

Odpowiedz
Anonimowy 17/05/2015 - 3:36 pm

Magda FA: Czym mogę zastąpić masło orzechowe? PS. Kazik nie je jeszcze orzechów…

Odpowiedz
Malwina 17/05/2015 - 3:45 pm

Magdo, po prostu je pomiń 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17/05/2015 - 4:02 pm

A sklei się bez masła?

Odpowiedz
Malwina 17/05/2015 - 4:08 pm

Substancją wiążącą w tych batonikach są banany i jajko.

Odpowiedz
Anonimowy 22/05/2015 - 4:15 pm

Czy można zastąpić czymś jajko? Będę wdzięczna za pomoc:)

Odpowiedz
Malwina 22/05/2015 - 4:17 pm

Możesz spróbować zamiast jajka dodać do masy mielone siemię lniane. Na tę ilości około 2 łyżki mielonego siemienia zalane wrzątkiem (tyle wody, by powstała papka) i odstawiona na 5 minut do napęcznienia. Powinno to pomóc w związaniu masy. Choć i sam banan dość nieźle wiąże masę.

Odpowiedz
Anonimowy 25/05/2015 - 6:38 pm

super, tak właśnie myślałam nad siemieniem;) dziękuję!

Odpowiedz
Anonimowy 20/07/2015 - 8:48 pm

Pyszne, już teraz moje ulubione 😉

Odpowiedz
smakowite 13/09/2015 - 5:58 pm

Super przepis! Trochę zmodyfikowałam składniki. Na pewno będę piekła częściej. http://smakowite.com/2015/09/13/batoniki-owsiane-z-bananem-i-zurawina/

Odpowiedz
Anonimowy 05/03/2016 - 1:25 pm

ile ma kcal jeden batonik?

Odpowiedz
Malwina 05/03/2016 - 1:36 pm

Nie wiem, nigdy nie liczyłam. Odsyłam do pierwszego lepszego kalkulatora kalorii w sieci.

Odpowiedz
Anonimowy 31/03/2016 - 7:31 pm

Chciałam się dowiedzieć dlaczego mają być płatki niebłyskawiczne?

Odpowiedz
Malwina 01/04/2016 - 6:08 am

Batoniki lepiej trzymają formę z płatkami niebłyskawicznymi. Oczywiście z błyskawicznymi też wyjdą.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies