Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem |
Jako bazę do farszu wykorzystałam kaszę jaglaną. Dodałam do niej mięso z piersi z kurczaka oraz warzywa, które Połówek w trakcie smażenia podlał dodatkowo białym półwytrawnym winem. Gołąbki podałam z sosem pieczarkowym, troszkę innym, bo przygotowanym na bazie mleka, a nie śmietany i bulionu. Oczywiście także sos pomidorowy będzie fajnie komponować się z tymi gołąbkami.
Składniki (na 8-10 sztuk):
- główka kapusty włoskiej
- 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g suchej kaszy)
- 500 g piersi z kurczaka, ewentualnie mięso z udek lub mieszane
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/4 lampki białego półwytrawnego wina
- 2 białka jajka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 ostrej wędzonej papryki w proszku
- sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
- sos pieczarkowy na mleku: 250 g pieczarek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka mleka, 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku, gałka muszkatołowa, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Uwagi:
– gołąbki odgrzewamy przez kilka minut w parowarze
– do farszu możecie dodać także inne drobno posiekane warzywa, np. czerwoną paprykę
– czy kapustę włoską do gołąbków trzeba gotować? Nie ma takiej potrzeby, liście kapusty włoskiej są dość cienkie i miękkie. Możecie ewentualnie obrane z kapusty liście blanszować przez 1 minutę w gorącej wodzie.
Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem |
Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem |
Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.
12 komentarzy
No piękne! I dieetetyczne. Zjadłabym pięć!
Ja też! Przynajmniej pięć… Ale wtedy to już nie będzie dietetyczna porcja 😉 Wyglądają bardzo apetycznie, a smakują na pewno jeszcze lepiej 🙂
mmmm pychota, w przyszłym tygodniu takie zrobię, ale w sosie pomidorowym ;]
Nigdy nie byłam fanką gołąbków, ale uważam, że takie smakowałyby wyśmienicie;)
O raju,chcę je!!!
Oryginalne nadzienie, z chęcią bym spróbowała takich gołąbków 🙂
Wyglada smakowicie!
Rzeczywiście gołąbki są pracochłonne, ale ja lubię je robić …a jak już zrobię to cały gar i zajadamy przez 3-4 dni … a jak się skończą to każdy żałuje …. bo gołąbków nie da się nie lubić:) …. a kasza jaglana, drób i sos pieczarkowy to doskonałe połaczenie:)
Piękne i z pewnością pyszne!
Wyglądają super! Ja też planuję dietetyczną wersję gołąbków, a ponieważ na parze zrobią się szybciej chyba częściej będę gościć nimi domowników.
Właśnie się nimi zajadamy:) Są pyszne:) Trochę pracochłonne, ale warto je zrobić. Świetny przepis:)
bardzo dobry pomysł, polecam…zrobiłam z powyższych skladników, tylko do masy dodałam pieczarki, do tego troszke zmieniłam bo ta kapusta bez gotowania to za twarda jest, więc pokroiłam i zrobiłam gołąbki bez zawijania, uformowałam klopsy, włożyłam do naczynia żaroodornego i zalałam sosem pomidorowym, i wstawiłam do piekarnika na minut.