Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem

przez Malwina
Gołąbki z kaszą z parowaru
Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem
Gotowanie gołąbków zajmuje zazwyczaj dość sporo czasu. W prosty sposób można zminimalizować nasz wkład w przygotowanie tego polskiego klasyku, przy okazji zaoszczędzając sporą ilość kalorii. Wystarczy do gołąbków użyć kapusty włoskiej, a samo danie wykonać w parowarze. Na Waszej głowie pozostaje jedynie przygotowanie farszu i zwijanie gołąbków.

Jako bazę do farszu wykorzystałam kaszę jaglaną. Dodałam do niej mięso z piersi z kurczaka oraz warzywa, które Połówek w trakcie smażenia podlał dodatkowo białym półwytrawnym winem. Gołąbki podałam z sosem pieczarkowym, troszkę innym, bo przygotowanym na bazie mleka, a nie śmietany i bulionu. Oczywiście także sos pomidorowy będzie fajnie komponować się z tymi gołąbkami.

Gołąbki w kapuście włoskiej
GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KURCZAKIEM


Składniki (na 8-10 sztuk):

  • główka kapusty włoskiej
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g suchej kaszy)
  • 500 g piersi z kurczaka, ewentualnie mięso z udek lub mieszane
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 1/4 lampki białego półwytrawnego wina
  • 2 białka jajka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 ostrej wędzonej papryki w proszku
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
  • sos pieczarkowy na mleku: 250 g pieczarek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka mleka, 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku, gałka muszkatołowa, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
Gołąbki z kaszy jaglanej – Przygotowanie:
Gotowanie kaszy jaglanej: Kaszę dokładnie płuczemy na sicie, następnie przelewamy wrzątkiem. Przekładamy ją do rondelka i krótko prażymy. Następnie zalewamy ją 2 szklankami gorącej wody, dodajemy szczyptę soli, garnek przykrywamy (pokrywka z dziurką) i gotujemy przez 12-15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie wyłączamy gaz pod rondlem i odstawiamy kaszę na 10 minut. Po tym czasie spulchniamy ją widelcem. Kaszę odstawiamy do ostudzenia. 
Piersi z kurczaka mielimy i przekładamy do dużej miski. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Czosnek drobno kroimy. Obrane marchewki ścieramy na tarce na dużych oczkach, łodygi selera siekamy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dokładamy marchewki i selera, smażymy kolejne 3 minuty. Wlewamy wino i odparowujemy je. Warzywa studzimy. 
Do miski z mięsem dokładamy kaszę i warzywa z patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majeranek, słodką i wędzoną paprykę, białka. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. 
Z kapusty odrywamy 8-10 liści. Ścinamy nożem twarde zgrubienia na liściach. Na środku liścia układamy 2-3 czubate łyżki farszu i zwijamy gołąbki. Układamy je na sicie w garnku do gotowania na parze (lub w parowarze). Parujemy przez 40-50 minut od momentu zagotowania wody.
Sos pieczarkowy na mleku: cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek drobno kroimy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, smażymy cebulę i czosnek przez 3-4 minuty. Dokładamy pieczarki i smażymy dalej przez 5 minut. Odlewamy 1/8 szklanki mleka i mieszamy dokładnie z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Pozostałe mleko wlewamy na patelnię, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Zagotowujemy. Do sosu dodajemy pozostałe mleko z mąką, podgrzewamy mieszając, aż całość zgęstnieje. Jeśli sos będzie nadal zbyt rzadki, wówczas dodajcie do niego jeszcze odrobinę mąki wymieszanej w wodą lub mlekiem. Do gotowego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Gołąbki z kaszą jaglaną podajemy z dodatkiem sosu pieczarkowego.

Uwagi:

– gołąbki odgrzewamy przez kilka minut w parowarze
– do farszu możecie dodać także inne drobno posiekane warzywa, np. czerwoną paprykę
czy kapustę włoską do gołąbków trzeba gotować? Nie ma takiej potrzeby, liście kapusty włoskiej są dość cienkie i miękkie. Możecie ewentualnie obrane z kapusty liście blanszować przez 1 minutę w gorącej wodzie.

Polecam Ci również przepis na dietetyczne gołąbki z ryżem i kurczakiem
Gołąbki z ryżem i kurczakiem
Dietetyczne gołąbki z ryżem
Gołąbki z kurczakiem i kaszą
Dietetyczne gołąbki
Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem
Gołąbki z kaszą jaglaną
Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem

Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Opalanka 27/02/2015 - 8:40 am

No piękne! I dieetetyczne. Zjadłabym pięć!

Odpowiedz
Anonimowy 27/02/2015 - 12:48 pm

Ja też! Przynajmniej pięć… Ale wtedy to już nie będzie dietetyczna porcja 😉 Wyglądają bardzo apetycznie, a smakują na pewno jeszcze lepiej 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/02/2015 - 9:32 am

mmmm pychota, w przyszłym tygodniu takie zrobię, ale w sosie pomidorowym ;]

Odpowiedz
Karolina Luka 27/02/2015 - 4:23 pm

Nigdy nie byłam fanką gołąbków, ale uważam, że takie smakowałyby wyśmienicie;)

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 27/02/2015 - 5:04 pm

O raju,chcę je!!!

Odpowiedz
studentka_na_diecie 27/02/2015 - 6:00 pm

Oryginalne nadzienie, z chęcią bym spróbowała takich gołąbków 🙂

Odpowiedz
jedz z apetytem 28/02/2015 - 6:13 am

Wyglada smakowicie!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 28/02/2015 - 2:30 pm

Rzeczywiście gołąbki są pracochłonne, ale ja lubię je robić …a jak już zrobię to cały gar i zajadamy przez 3-4 dni … a jak się skończą to każdy żałuje …. bo gołąbków nie da się nie lubić:) …. a kasza jaglana, drób i sos pieczarkowy to doskonałe połaczenie:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 02/03/2015 - 10:24 am

Piękne i z pewnością pyszne!

Odpowiedz
JustInka 03/03/2015 - 8:58 am

Wyglądają super! Ja też planuję dietetyczną wersję gołąbków, a ponieważ na parze zrobią się szybciej chyba częściej będę gościć nimi domowników.

Odpowiedz
Anonimowy 23/05/2015 - 12:32 pm

Właśnie się nimi zajadamy:) Są pyszne:) Trochę pracochłonne, ale warto je zrobić. Świetny przepis:)

Odpowiedz
Anonimowy 25/05/2015 - 12:51 pm

bardzo dobry pomysł, polecam…zrobiłam z powyższych skladników, tylko do masy dodałam pieczarki, do tego troszke zmieniłam bo ta kapusta bez gotowania to za twarda jest, więc pokroiłam i zrobiłam gołąbki bez zawijania, uformowałam klopsy, włożyłam do naczynia żaroodornego i zalałam sosem pomidorowym, i wstawiłam do piekarnika na minut.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies