Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem |
Gotowanie gołąbków zajmuje zazwyczaj dość sporo czasu. W prosty sposób można zminimalizować nasz wkład w przygotowanie tego polskiego klasyku, przy okazji zaoszczędzając sporą ilość kalorii. Wystarczy do gołąbków użyć kapusty włoskiej, a samo danie wykonać w parowarze. Na Waszej głowie pozostaje jedynie przygotowanie farszu i zwijanie gołąbków.
Jako bazę do farszu wykorzystałam kaszę jaglaną. Dodałam do niej mięso z piersi z kurczaka oraz warzywa, które Połówek w trakcie smażenia podlał dodatkowo białym półwytrawnym winem. Gołąbki podałam z sosem pieczarkowym, troszkę innym, bo przygotowanym na bazie mleka, a nie śmietany i bulionu. Oczywiście także sos pomidorowy będzie fajnie komponować się z tymi gołąbkami.
Jako bazę do farszu wykorzystałam kaszę jaglaną. Dodałam do niej mięso z piersi z kurczaka oraz warzywa, które Połówek w trakcie smażenia podlał dodatkowo białym półwytrawnym winem. Gołąbki podałam z sosem pieczarkowym, troszkę innym, bo przygotowanym na bazie mleka, a nie śmietany i bulionu. Oczywiście także sos pomidorowy będzie fajnie komponować się z tymi gołąbkami.
GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KURCZAKIEM
Składniki (na 8-10 sztuk):
- główka kapusty włoskiej
- 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g suchej kaszy)
- 500 g piersi z kurczaka, ewentualnie mięso z udek lub mieszane
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/4 lampki białego półwytrawnego wina
- 2 białka jajka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 ostrej wędzonej papryki w proszku
- sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
- sos pieczarkowy na mleku: 250 g pieczarek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka mleka, 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku, gałka muszkatołowa, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Gołąbki z kaszy jaglanej – Przygotowanie:
Gotowanie kaszy jaglanej: Kaszę dokładnie płuczemy na sicie, następnie przelewamy wrzątkiem. Przekładamy ją do rondelka i krótko prażymy. Następnie zalewamy ją 2 szklankami gorącej wody, dodajemy szczyptę soli, garnek przykrywamy (pokrywka z dziurką) i gotujemy przez 12-15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie wyłączamy gaz pod rondlem i odstawiamy kaszę na 10 minut. Po tym czasie spulchniamy ją widelcem. Kaszę odstawiamy do ostudzenia.
Piersi z kurczaka mielimy i przekładamy do dużej miski. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Czosnek drobno kroimy. Obrane marchewki ścieramy na tarce na dużych oczkach, łodygi selera siekamy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dokładamy marchewki i selera, smażymy kolejne 3 minuty. Wlewamy wino i odparowujemy je. Warzywa studzimy.
Do miski z mięsem dokładamy kaszę i warzywa z patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majeranek, słodką i wędzoną paprykę, białka. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią.
Z kapusty odrywamy 8-10 liści. Ścinamy nożem twarde zgrubienia na liściach. Na środku liścia układamy 2-3 czubate łyżki farszu i zwijamy gołąbki. Układamy je na sicie w garnku do gotowania na parze (lub w parowarze). Parujemy przez 40-50 minut od momentu zagotowania wody.
Sos pieczarkowy na mleku: cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek drobno kroimy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, smażymy cebulę i czosnek przez 3-4 minuty. Dokładamy pieczarki i smażymy dalej przez 5 minut. Odlewamy 1/8 szklanki mleka i mieszamy dokładnie z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Pozostałe mleko wlewamy na patelnię, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Zagotowujemy. Do sosu dodajemy pozostałe mleko z mąką, podgrzewamy mieszając, aż całość zgęstnieje. Jeśli sos będzie nadal zbyt rzadki, wówczas dodajcie do niego jeszcze odrobinę mąki wymieszanej w wodą lub mlekiem. Do gotowego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Gołąbki z kaszą jaglaną podajemy z dodatkiem sosu pieczarkowego.
Uwagi:
– gołąbki odgrzewamy przez kilka minut w parowarze
– do farszu możecie dodać także inne drobno posiekane warzywa, np. czerwoną paprykę
– czy kapustę włoską do gołąbków trzeba gotować? Nie ma takiej potrzeby, liście kapusty włoskiej są dość cienkie i miękkie. Możecie ewentualnie obrane z kapusty liście blanszować przez 1 minutę w gorącej wodzie.
Polecam Ci również przepis na dietetyczne gołąbki z ryżem i kurczakiem
Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem |
Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem |
Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.
12 komentarzy
No piękne! I dieetetyczne. Zjadłabym pięć!
Ja też! Przynajmniej pięć… Ale wtedy to już nie będzie dietetyczna porcja 😉 Wyglądają bardzo apetycznie, a smakują na pewno jeszcze lepiej 🙂
mmmm pychota, w przyszłym tygodniu takie zrobię, ale w sosie pomidorowym ;]
Nigdy nie byłam fanką gołąbków, ale uważam, że takie smakowałyby wyśmienicie;)
O raju,chcę je!!!
Oryginalne nadzienie, z chęcią bym spróbowała takich gołąbków 🙂
Wyglada smakowicie!
Rzeczywiście gołąbki są pracochłonne, ale ja lubię je robić …a jak już zrobię to cały gar i zajadamy przez 3-4 dni … a jak się skończą to każdy żałuje …. bo gołąbków nie da się nie lubić:) …. a kasza jaglana, drób i sos pieczarkowy to doskonałe połaczenie:)
Piękne i z pewnością pyszne!
Wyglądają super! Ja też planuję dietetyczną wersję gołąbków, a ponieważ na parze zrobią się szybciej chyba częściej będę gościć nimi domowników.
Właśnie się nimi zajadamy:) Są pyszne:) Trochę pracochłonne, ale warto je zrobić. Świetny przepis:)
bardzo dobry pomysł, polecam…zrobiłam z powyższych skladników, tylko do masy dodałam pieczarki, do tego troszke zmieniłam bo ta kapusta bez gotowania to za twarda jest, więc pokroiłam i zrobiłam gołąbki bez zawijania, uformowałam klopsy, włożyłam do naczynia żaroodornego i zalałam sosem pomidorowym, i wstawiłam do piekarnika na minut.