Frużelina wiśniowa |
Czy warto zamknąć w słoiczkach wiśniową frużelinę? Oj warto i to baarrrdzoooo! To chyba najsmaczniejszy dodatek do gofrów, placuszków i deserów.
Przepis na frużelinę wiśniową bierze udział w akcji W wiśniowym sadzie.
FRUŻELINA WIŚNIOWA
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni (waga po wydrylowaniu)
- 250 g cukru (lub więcej wg preferencji)
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Uwagi:
– z podanego przepisu otrzymacie 5 małych słoiczków frużeliny wiśniowej (słoiczki po 180-200 ml)
– frużelinę można przygotować również zimą z mrożonych i wydrylowanych wiśni
– frużelinę możecie dodatkowo zapasteryzować (około 10 minut dla małych słoiczków w kąpieli wodnej). Ja od minionego roku tego nie robię i wszystkie słoiczki spokojnie wytrzymują do kolejnego sezonu. Należy jednak pamiętać o tym, by do słoików nakładać bardzo gorącą frużelinę (temp. około 95 stopni) i studzić je do góry dnem pod przykryciem.
Frużelina wiśniowa |
Frużelina wiśniowa |
Czas przygotowania (bez czasu drylowania i odstawienia owoców): 30 minut.
22 komentarze
Cudowna 😀 Uwielbiam 🙂
jakie pyszności można wyczarować z 3 składników!
Orientujesz się może, kiedy będzie szczyt sezonu wiśniowego? Tak by wyszło najtaniej. Planuję placuszki, ciasto, a po twoim poście nabrałam ochotę na frużelinę +_+
Powiem Ci tak, cena tak naprawdę zależy od dnia, dostawcy i samej pogody. U mnie są obecnie od 4 do 6 zł. Taniej na pewno (przynajmniej u mnie) nie zlecą cenowo. Najlepiej się rozglądać po warzywniakach, a jeszcze lepiej kupić u jakiejś babuleńki.
Wiśnie wglądają zniewalająco! Chyba się skuszę!
Najlepsza do gofrów 🙂
I do bezy! Uwielbiam 🙂
My mom does a very similar jelly-compote like this and it's amazing! I usually eat it with chocolate pudding. I believe that this "fruzelina" is awesome too, the photos are wonderful, they make me drool over the keyboard 😀
Cudowna:) Swoją już zrobiłam, po raz pierwszy:) … jest pyszna:). Bardzo apetyczne zdjęcia, przez nie znów będą za mną wiśnie chodziły:)
Wiśniowa to zdecydowanie moja ulubiona frużelina. Gofry tylko z nią mi smakują 🙂 Szkoda, że właśnie kończy mi się ostatni słoiczek.
a mogę owoce zasypać cukrem wieczorem a następnego dnia zrobić resztę?
Oczywiście, sama często tak robię.
frużelinę wiśniową już zrobiłam. pycha !!! moje 12 słoiczków już powędrowało do piwnicy. Mam jeszcze pytanie, chciałabym zrobić jeszcze frużelinę z malin rozumiem, że niestety maliny się "rozciapią" prawda? Masz Malwina na to jakiś patent czy zostawiasz tak jak jest? czy robisz mieszane z borówką aby "lepiej wyglądało" ? 🙂
Frużelina malinowa również jest na blogu. Ta akurat bardziej przypomina dżem, bo jak wspomniałaś maliny się rozpadają. Mnie zupełnie to nie przeszkadza. Na dniach dorzucę jeszcze przepis na porzeczkową. Polecam zrobić również frużelinę z czereśni. Uważaj tylko z ilością cukru, bo czereśnie są dość słodkie.
Przecież można zakonserwować same wiśnie w czystym cukrze (otrzymać także sporo soku/suropu) a potem, przy okazji robienia wypieków/deserów dodać skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą albo żelatynę – wg konkretnego przepisu. Tak konserwowane owoce nie muszą być pasteryzowane bo utrwala je dostatecznie cukier, wysoka temperatura i oczywiście czystość naczyń. Ja tak robię od lat. Inne, np jagodowe – podobnie. Maliny zanurzam w spirytusie/wódce czystej i wkładam delikatnie na gorący syrop.Syropu b. niewieele – maliny puszczą sok! Potrząsam naczyniem lekko podgrzewając nie dopuszczając do wrzenia, po czym delikatnie umieszczam w wyparzonych słoiczkach. Są prawie wszystkie całe. Smakoszom SMACZNEGO.
A jeżeli chodzi o brzoskwinie, czy można je zrobić podobnie?
Oczywiście. Tylko gotowałabym je odrobinę krócej, aby skórka na owocach nie zaczęła odchodzić.
Ja według tego przepisu zrobiłam i wyszły bardzo żadkie, a dałam nawet troche więcej mąki ziemniaczanej
Należało dodać jeszcze więcej mąki (albo wiśnie były bardzo soczyste, albo mąka kiepska). Teraz po otworzeniu słoika możesz tę frużelinę podgrzać i zagęścić tak samo, jak na etapie jej przygotowania.
Jak mozna przechowywac kisiel w sloikach?
Zakonserwowac wisnie w soku wlasnym a fruzeline zrobic tuz przed dodaniem do ciasta. Proste!
Super przepis na :Frużelinę z wiśni jakie to proste w tym naszym zagonionym świecie. Naprawdę daje 200% przyjemności za takie pyszności. Dzięki za ten przepis. Pozdrawiam ciepło 😘😉
Wiśnie to prawdziwy skarb. Na surowo nie przepadam, ale frużelina, dżem lub kompot zawsze jest zrobiony na zimę. Śliczne zdjęcia!