Chlebki z przyprawą za’atar |
Przepis na manakeesh vel manakish jest na blogu od kilku lat. Czym jest manakish? To płaskie chlebki (flatbread) z dodatkiem mieszanki przypraw za’atar. O samym zatarze wspomniałam Wam już kilkakrotnie. W ramach przypomnienia to popularna w krajach arabskich mieszanka, w której skład wchodzi m.in. sumak, ziarno sezamu i zioła, najczęściej tymianek i/lub oregano.Manakeesh przygotowuje się w piekarniku. Można pokusić się również o zrobienie ich na patelni. Takie chlebki są inne w smaku aniżeli pieczone manakeesh. Są mięciutkie, z powodzeniem można w nie zawinąć ulubione dodatki. Nie myślcie jednak, że zrobienie ich na patelni sprawi, że zaoszczędzicie troszkę czasu. Wbrew pozorom, manakesh z patelni wymagają od nas więcej pracy, warto jednak od czasu do czasu je przygotować. Na pewno będą miłą i smaczną odmianą dla wersji pieczonej.
CHLEBKI Z PRZYPRAWĄ ZA’ATAR
- 3 szklanki mąki pszennej bułeczkowej lub chlebowej (typ 650 lub 750)
- 1,5 łyżeczki soli
- 18 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka ciepłej wody
- do posmarowania chlebków: 4 łyżki mieszanki za’atar plus oliwa
- do podania: ulubione dodatki, np. shawarma, świeże lub grillowane warzywa, ulubiony dip lub sos
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę i sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, dodajemy cukier, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, oliwę, pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je delikatnie mąką. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy je na 9 równych części. Każdą wałkujemy na cienki okrągły placek, podsypując lekko mąką, by ciasto nie kleiło się do wałka. Za’atar mieszamy z oliwą do powstania pasty.
Nagrzewamy suchą patelnię z nieprzywierającym dnem. Chlebek kładziemy na nagrzanej patelni, jego wierzch smarujemy za’atarem wymieszanym z oliwą (najłatwiej robić to przy pomocy silikonowego pędzelka). Po około 2-3 minutach chlebek odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty. Podany czas jest orientacyjny, wszystko uzależnione jest od grubości dna patelni, grubości ciasta oraz płomienia pod patelnią. Chlebki powinny być rumiane, bez śladów surowego ciasta. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Co jakiś czas warto wytrzeć dno patelni papierowym ręcznikiem, aby część za’ataru która na niej pozostanie, nie zaczęła się przypalać.
Chlebki z zatarem podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z sałatką z pomidorów, cebuli i oregano oraz dipem szpinakowym.
Chlebki z przyprawą za’atar |
Chlebki z przyprawą za’atar |
Czas przygotowania: 2 godziny.
10 komentarzy
Piękne są te wasze wschodnie smaki:-)
Smacznie 😉
Mmm pychotka 🙂
wyglądają bardzo smakowicie!
Apetyczne! A może jakiś przepis na domowy za'atar ;-)?
Przepis na za'atar jest u tej Kasi podlinkowanej w opisie. Łatwy i super. Ja juz robiłam.
Uwielbiam te chlebki.
Zrobione na jutro do pracy, z sałatką właśnie 🙂
Przepis super. Jak długo można taki chlebek przechowywać?
Najlepsze są tego samego dnia po przygotowaniu.