Wołowina w sosie pomidorowym z oliwkami

przez Malwina
Kotlety wołowe w sosie
Wołowina w sosie pomidorowym z oliwkami
Ciąg dalszy odkrywania arabskich smaków i aromatów. Po wołowych koftach w pikantnym sosie mam dla Was przepis na pachnącą korzennymi przyprawami wołowinę w pomidorach z dodatkiem oliwek. Inspiracją do stworzenia tego przepisu było kilka receptur odnalezionych w rewelacyjnej książce „The Lebanese Kitchen” autorstwa S. Hage.

Wołowinę do tego przepisu pokroiłam w plastry, jednak jeśli macie ochotę, możecie po prostu posiekać ją w kostkę, tak jak na gulasz. Do przygotowania tej potrawy niezbędna będzie mieszanka 7 smaków. Przepis na nią również znajdziecie na blogu. Zaopatrzcie się więc w kilka aromatycznych przypraw, moździerz i ładny kawałek wołowiny, a na Waszym stole wyląduje takie niezwykle apetyczne arabskie danie.

 

Kotlety wołowe w sosie

 

WOŁOWINA W SOSIE POMIDOROWYM Z OLIWKAMI


Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500 g wołowiny bez kości (u mnie ładny kawałek łopatki wołowej)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 zielone papryczki chili, pozbawione pestek i posiekane
  • 2 puszki pomidorów, posiekanych, bez skóry (2 x 400 g)
  • 80 g zielonych oliwek, odsączonych, bez pestek
  • 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków
  • sól do smaku
  • do podania: kuskus, bulgur, ryż, chlebki z patelni, chlebki pita (do wyboru)
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy plastry mięsa z obu stron i przekładamy do szerokiego rondla. Na patelnię dodajemy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3 minuty. Zawartość patelni przekładamy do mięsa. Do rondla wlewamy pomidory wraz z sokiem. W razie potrzeby dolewamy wodę do naszego sosu. Sosu powinno być tyle, by zakrywał mięso. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny lub dłużej, aż mięso będzie miękkie (jeśli sos zbyt mocno się zredukuje, dolewamy więcej wody do rondelka).Po około godzinie od rozpoczęcie gotowania dodajemy przyprawę 7 smaków oraz sól. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy oliwki i krótko podgrzewamy. Wołowinę w sosie pomidorowym nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami (patrz: sugestie przy liście składników).

Kotlety wołowe w sosie
Wołowina w sosie pomidorowym z oliwkami

 

Czas przygotowania: 1 godzina i 40 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Martynosia 16/06/2015 - 5:15 pm

Fajny przepis 😉 Kuchnia arabska jest super! Zaraz będę robić rybę w sosie pomidorowym z tej samej książki 😉 U mnie dziś na blogu wołowina z groszkiem i marchewką 😉

Odpowiedz
FitHealthyLife 18/06/2015 - 4:40 pm

Bardzo lubię wołowinę.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies