Sałatka z zielonymi warzywami i jajkiem |
Mam wrażenie, że od samego patrzenia na tę sałatkę człowiek czuje się zdrowszy. Chrupiące warzywa i grzanki, delikatne jajko, kremowy ser i wyrazisty w smaku kwaskowaty zatar – tę sałatkę na pewno zapamiętacie na długo. To przy okazji prawdziwa bomba witaminowa, dlatego proponuję podać ją na śniadanie.
W sałatce pojawiły się dwa elementy typowe dla kuchni arabskiej, czyli labneh – jogurtowy kremowy serek oraz aromatyczna mieszanka zatar. Ten pierwszy bez problemu przygotujecie sami w domu, wystarczy Wam jedynie odpowiedni jogurt naturalny, gaza i odrobina cierpliwości. Z kolei zatar zakupicie w praktycznie każdym sklepie z przyprawami na wagę, ewentualnie przez Internet.
W sałatce pojawiły się dwa elementy typowe dla kuchni arabskiej, czyli labneh – jogurtowy kremowy serek oraz aromatyczna mieszanka zatar. Ten pierwszy bez problemu przygotujecie sami w domu, wystarczy Wam jedynie odpowiedni jogurt naturalny, gaza i odrobina cierpliwości. Z kolei zatar zakupicie w praktycznie każdym sklepie z przyprawami na wagę, ewentualnie przez Internet.
SAŁATKA Z ZIELONYMI WARZYWAMI I JAJKIEM
Śniadanie Mistrzów #286
Śniadanie Mistrzów #286
Składniki (na 3 porcje):
- 200 g bobu
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 jajka
- 1-2 liście jarmużu
- 100 g mrożonego groszku
- pół awokado (plus sok z cytryny do skropienia)
- 2 ogórki gruntowe
- 1-2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
- 2 kromki razowego chleba na zakwasie
- ser labneh
- sos: 150 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki soku z cytryny, pół ząbka czosnku, sól i pieprz
- do posypania zatar
Przygotowanie:
Bób gotujemy al dente (czas gotowania będzie uzależniony od tego, czy używamy wczesnego, czy późnego bobu i zajmie od 3 do 10 minut). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Fasolkę obieramy, gotujemy na parze al dente. Przelewamy i hartujemy zimną wodą. Jarmuż wrzucamy na wrzątek, gotujemy przez około 2 minuty, odcedzamy i przekładamy do miski z zimną wodą. Groszek zalewamy wrzątkiem, po 5 minutach odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Awokado obieramy, kroimy w kawałki, kropimy sokiem z cytryny. Ogórki kroimy w plasterki. Dymki siekamy. Chleb opiekamy na suchej patelni, aż stanie się chrupiący. Studzimy i łamiemy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo lub półmiękko, następnie zalewamy zimną wodą, studzimy i obieramy. Kroimy na pół lub w ćwiartki.
Jogurt łączymy z sokiem z cytryny, czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki sałatki umieszczamy w misce, posypujemy grzankami, dodajemy podzielony na kawałki labneh, polewamy sosem i posypujemy zatarem. Delikatnie mieszamy i podajemy.Uwagi:
– do tego przepisu możecie wykorzystać także tabat labneh, czyli kulki z labneh obtoczone w zatarze. Ja miałam w lodówce jedynie labneh w całości, dlatego podzieliłam go na mniejsze kawałki.
Labneh – arabski serek z jogurtu |
Sałatka z zielonymi warzywami i jajkiem |
Czas przygotowania: 30 minut.
9 komentarzy
Na te upały cudna!
Smacznie 🙂
Musi być pyszna i sycąca 🙂
Idealna! Dzisiaj ide po zielone cuda do warzywniaka 🙂 Dzięki za inspiracje!
Ta sałatka jest bardzo dobra 🙂
Nie miałam awokado i jarmużu, ale za to dałam surowego brokuła, poszatkowanego na mandolinie – fajny chrupiący akcent. Jajko oczywiście w koszulce, żeby było w czym grzankę umoczyć 🙂 Tylko sos jakoś mi tu dzisiaj bardziej pasował mocno ziołowy vinaigrette.
Podsumowując – świetny obiad dziś był. I nie jest to tylko moje zdanie 🙂 Nie dość, że można wykorzystać wszystko co jest obecnie na straganach, to jeszcze idealna na upały, lekka, ale konkretna.
Jajeczko w koszulce to super dodatek do tej sałatki. A sezonowe jedzenie to w końcu podstawa 🙂
Kiedy w sezonie wchodzę na rynek, to czuję się jak dziecko w sklepie z cukierkami – najchętniej wszystko bym wzięła 🙂 A dzięki tej sałatce – mogłam :))
No to mamy podobnie. Ja mam latem warzywny szał i kupuję jak głupia wszystko co mi wpadnie w ręce, tym bardziej że w soboty mam okazję nabyć wiele produktów prosto z pola. A potem Połówek wracając do domu wygląda jak wielbłąd 😉