Kurczak w cieście naleśnikowym

przez Malwina
Kurczak w cieście naleśnikowym przepis
Kurczak w cieście naleśnikowym
Kurczaka w cieście naleśnikowym przygotowuję od czasu do czasu na domówki i zazwyczaj serwuję w towarzystwie jakiegoś fajnego dipu. Plusem tego dania jest to, że fajnie smakuje podane na zimno. Pracy przy nim również jest niewiele – kroimy mięso, mieszamy kilka składników na ciasto, zanurzamy i smażymy. Raz dwa i gotowe. Do tego typu przystawki polecam szczególnie dip miodowo-musztardowy, ewentualnie sos barbecue .

Kurczak w cieście
KURCZAK W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM


Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka 
  • pół szklanki mąki pszennej lub pszennej razowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki cayenne
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki wody lub mleka
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • do podania: ulubiony dip, np. czosnkowy, miodowo-musztardowy

Przygotowanie:
Oczyszczone piersi z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Ja najczęściej kroję je w podłużne paski, ewentualnie używam do tego przepisu polędwiczek z kurczaka. Mięso przyprawiamy do smaku solą. 
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: w misce przy pomocy trzepaczki łączymy mąkę, sól, pieprz, oregano, wędzoną paprykę, cayenne, jajko i wodę/mleko. Dymki i natkę bardzo drobno siekamy, dodajemy do ciasta. Mieszamy. 
Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z obu stron, aż mięso przestanie być surowe w środku, a ciasto ładnie się zrumieni. Usmażone kawałki mięsa podajemy z dodatkiem ulubionego sosu. Ja do kurczaka w cieście naleśnikowym przygotowałam sos miodowo-musztardowy. 
Uwagi:
– Jeśli chcecie, by panierka na kurczaku była grubsza, zmieńcie proporcje mąki do wody/mleka na 2:1. 
– Do ciasta naleśnikowego można wykorzystać zwykłą mąkę pszenną, mąkę orkiszową lub pszenną razową
Kąski kurczaka w cieście
Ciasto naleśnikowe do panierowania
Kurczak w cieście naleśnikowym

Czas przygotowania: 20 minut.

8 komentarzy
0

8 komentarzy

Ala Z 05/08/2015 - 6:02 pm

O rany, nigdy czegoś takiego nie jadłam! A że jestem fanką i naleśników i kurczaka – koniecznie muszę wypróbować 🙂

Odpowiedz
Kinga 05/08/2015 - 6:23 pm

Pysznie 🙂

Odpowiedz
Justyna Kwil 05/08/2015 - 8:17 pm

Swietny pomysl 🙂 Musze zapamietac 😉

Odpowiedz
Anonimowy 05/08/2015 - 8:23 pm

a można upiec?

Odpowiedz
Malwina 06/08/2015 - 4:53 am

Można, tylko pytanie, czy jest sens, bo smakowo wypadnie to o wiele gorzej. Na upartego ten kurczak wyjdzie nawet smażony na małej ilości tłuszczu (około 3 g), o ile masz dobrą patelnię.

Odpowiedz
*Nataleczka* 06/08/2015 - 11:07 am

Robie czasami i polecam w cieście piwnym.

Odpowiedz
Magda C. 07/08/2015 - 4:04 pm

Muszę zrobić 🙂 Pycha!

Odpowiedz
jeff 09/08/2015 - 12:46 pm

właśnie zabieram się za przygotowanie ciasta naleśnikowego. coś czuję, że będzie pyszne! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies