Parówki w cieście francuskim

przez Malwina
Parówki w cieście przepis
Parówki w cieście francuskim 
Parówki w cieście francuskim to chyba najprostsza z możliwych przystawek, banalna w przygotowaniu, niekomplikowana i co najważniejsze smaczna. Nie jest to potrawa ani wyszukana, ani zdrowa, jednak raz na jakiś czas można sobie pozwolić na zjedzenie jej. Połówek kupuje parówki dość rzadko, raptem 2-3 razy do roku, i za każdym razem wybiera te, które prezentują się najlepiej pod względem składowym. Tym razem trafił na bardzo przyzwoite małe parówki bez polepszaczy, konserwantów i co ważne z 93 % mięsa z szynki w składzie. Zamiast parówek możecie do tego przepisu wykorzystać cienkie kiełbaski frankfurterki, pokrojone w mniejsze kawałki.
Parówki w cieście francuskim
 PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM


Składniki:

  • schłodzone opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g malutkich parówek 
  • 1 jajko
  • ulubione ziarna do posypania, np. sezam, czarnuszka, kminek
  • do podania: ketchup, pikana musztarda
Przygotowanie:
Z parówek zdejmujemy foliowe osłonki (jeśli je posiadają). Płat ciasta kroimy w paski o grubości około 1 cm. Każdy pasek owijamy wokół parówki. Parówki w cieście kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ulubionymi ziarnami. Ja wybrałam czarny sezam, który akurat miałam pod ręką. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Parówki w cieście francuskim podajemy z dodatkiem ketchupu i musztardy. Najlepiej serwować je w towarzystwie kufla z zimnym piwem.

Uwagi:

– Zamiast parówek można wykorzystać w tym przepisie pokrojone w mniejsze kawałki kiełbaski frankfurterki 

Parówki w cieście przepis

Parówki pieczone w cieście
Parówki w cieście francuskim 

Czas przygotowania: 25 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Zuzanna Ploch 05/08/2015 - 4:02 pm

Gdy jadłam jeszcze mięso, bardzo często robiłam takie parówki na imprezy, dodając do środka jeszcze żółtego sera. Bardzo prosto się je robi a były hitem każdego przyjęcia 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/08/2015 - 7:19 pm

ale super wyglądają 🙂 mniam mniam

Odpowiedz
Anonimowy 24/07/2016 - 4:03 pm

Ja dodaję jeszcze suszonego pomidora do środka, polecam spróbować

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies