Tartinki – mini kanapki na imprezę |
Najczęściej na spotkaniach z przyjaciółmi serwuję sporą ilość przystawek typu finger food. Są małe, niezobowiązujące i znikają ze stołu w oka mgnieniu. Jedną z tego typu przekąsek są tartinki, czyli niewielkich rozmiarów kanapki koktajlowe. Robi się je stosunkowo szybko. Najlepiej przygotować je w kilku wersjach, aby nasi goście mieli możliwość wyboru.
Mam dziś dla Was trzy przepisy na mini kanapki na imprezę. Mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu.
Tartinki z wędzonym łososiem |
TARTINKI Z ŁOSOSIEM
Składniki:
- okrągły mini pumpernikiel
- kremowy serek kanapkowy
- wędzony łosoś na zimno w plastrach
- kapary
- koperek
- świeżo mielony pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Kromki chleba smarujemy kremowym serkiem. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, kropimy sokiem z cytryny. Rybę układamy na serku, dokładamy kapara, gałązkę koperku, oprószamy kolorowym pieprzem. Układamy na desce lub dużym talerzu i podajemy.
Tartinki z pastą jajeczną i kawiorem |
TARTINKI Z PASTĄ JAJECZNĄ I KAWIOREM
Składniki:
- okrągły mini pumpernikeil
- pasta jajeczna: 2 jajka ugotowane na twardo, pół łyżeczki gładkiej musztardy, majonez, 1-2 dymki wraz ze szczypiorem, sól i pieprz do smaku
- kawior
Przygotowanie:
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w niedużą kostkę. Dymkę i szczypior drobno siekamy. Do jajek dodajemy cebulkę ze szczypiorem, musztardę i kilka łyżeczek majonezu. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na pumpernikiel nakładamy pastę jajeczną i kawior. Układamy na desce lub dużym talerzu i podajemy.
Tartinki z burakiem i serem pleśniowym |
TARTINKI Z SEREM PLEŚNIOWYM I BURAKIEM
Składniki:
- okrągły mini pumpernikiel
- masło
- ser pleśniowy camembert
- marynowane buraczki
- roszponka
Przygotowanie:
Chlebek smarujemy cienką warstwą masła, Buraczki kroimy w plastry, ser w mniejsze kawałki. Na chlebie układamy kilka listków roszponki, plaster sera i buraka. Układamy na desce lub dużym talerzu i podajemy.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
12 komentarzy
Smakowicie! Bardzo lubię połączenie łososia z serkiem i koperkiem, a ser pleśniowy z burakiem zapowiada się świetnie (do tej pory najbardziej smakował mi kozi w tej konfiguracji), przygotuję przy okazji następnej imprezy 🙂
Wygląda apetycznie! 🙂
Czy w najbliższym czasie na stronie pojawi się przepis na pieczony naleśnik jaglany? Po grudniowej zapowiedzi-nie mogę się doczekać, kiedy poznam tajemnicę tego dania…
Przepis powinien się pojawić na blogu jeszcze w lutym.
Z nieba mi spadłaś! Mąż ma niedługo urodziny i takie małe fikuśne kanapeczki za mną chodziły. Już zacieram ręce z radości 🙂 Aneta
Wspaniałe 🙂 Idealne na imprezę
Mój faworyt to te z serem pleśniowym i burakiem, są niebanalne 🙂
Blogujesz? No popatrz ja też. Smakowite te Twoje przepisy.Pozdrawiam.
Zakochałam się. Są cudne!
Super! Ja już zapisuję i robię na urodzinki dziecka. Oczywiście w części dla dorosłych 🙂
Ile wcześniej można przygotować takie kanapki żeby w momencie podania wyglądały świeżo?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Najlepiej wcześniej pokroić sobie składniki i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. Składamy około godziny przed przyjęciem gości.