Sałatka ziemniaczana z pomidorami |
Po porannej tarcie z pomidorami ciąg dalszy pomidorowych przepisów. Tym razem odrobina włoskich smaków. Insalata pantesca to popularna na Sycylii sałatka na bazie ziemniaków. Potrawa ta cieszy się dużą popularnością na wyspie Pantelleria i to właśnie od niej wzięła swoją nazwę. Oprócz ziemniaków sałatka zawiera pomidory koktajlowe, czerwoną cebulę, oliwki i kapary. Te ostatnie najlepiej by były solone, a jeszcze lepiej, by pochodziły właśnie z wysypy Pantelleria. Niestety w żadnym sklepie w moim mieście nie natrafiłam na kapary w soli, użyłam więc zwykłych małych kaparów. Sałatkę najlepiej przygotować na 1-2 godziny przed jedzeniem i odstawić do lodówki. Jest wówczas jeszcze smaczniejsza. Można ją także wzbogacić (jak zrobiłam to ja) o dodatek tuńczyka z puszki. Dzięki temu nadal będzie bardzo smaczna i dodatkowo bardziej pożywna. Czyli idealna do bento.
Przepis na włoską sałatkę ziemniaczaną dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI
(WŁOCHY)
Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje):
- 600 g mniejszych ziemniaków (waga po obraniu)
- 1 czerwona cebula
- 2-3 łyżeczki kaparów, posiekanych (jeśli używacie solonych kaparów, należy je opłukać pod wodą)
- 300 g pomidorków koktajlowych
- kilkanaście czarnych oliwek
- 2-3 łyżki octu z czerwonego wina
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz i suszone oregano
- listki świeżej bazylii
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w piórka, zalewamy octem, odstawiamy na 30 minut. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ja najczęściej gotuję je na parze). Odlewamy wodę, ziemniaki pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy w plastry. Pomidorki kroimy na pół. Do ziemniaków dodajemy pomidory, posiekane kapary, oliwki, odcedzoną cebulę, polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano. Do smaku dodajemy niewielką ilość octu z marynowania cebulki. Delikatnie mieszamy. Dekorujemy listkami bazylii. Jest to podstawowa wersja tej sałatki. Ja wzbogaciłam ją o dodatek odsączonego tuńczyka w puszce, dzięki czemu sałatka jest jeszcze bardziej pożywna i w dalszym ciągu smaczna.
*Przepis pochodzi ze strony Giallo Zafferano
Sałatka ziemniaczana z pomidorami |
Czas przygotowania: 25 minut.
6 komentarzy
Przepiękne kolory królują na talerzu.Ciekawy przepis
Zapraszam do mnie
Idealna do mojej akcji 😉 Twoje zdjęcia są przepiękne.
Wygląda kolorowo i pysznie! 🙂
Pięknie wygląda! Czas wakacji się "zatrzymał" w tej miseczce 🙂
Dzięki za ten przepis (sama wiesz, że ostatnio fascynują mnie dania z wysp śródziemnomorskich) 🙂 Ta sałatka to dowód, że Włosi traktują ziemniaki jak każde inne warzywo:)
Ojejku, ale kusisz tymi kolorami! Zwłaszcza żółtymi pomidorkami. Jaka szkoda, że nie mam do takich dostępu. Choć nie narzekam, bo mam co tydzień dostawę przepięknych malinówek.