Sałatka ziemniaczana z pomidorami (insalata pantesca)

przez Malwina
Włoska sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana z pomidorami 

Po porannej tarcie z pomidorami ciąg dalszy pomidorowych przepisów. Tym razem odrobina włoskich smaków. Insalata pantesca to popularna na Sycylii sałatka na bazie ziemniaków. Potrawa ta cieszy się dużą popularnością na wyspie Pantelleria i to właśnie od niej wzięła swoją nazwę. Oprócz ziemniaków sałatka zawiera pomidory koktajlowe, czerwoną cebulę, oliwki i kapary. Te ostatnie najlepiej by były solone, a jeszcze lepiej, by pochodziły właśnie z wysypy Pantelleria. Niestety w żadnym sklepie w moim mieście nie natrafiłam na kapary w soli, użyłam więc zwykłych małych kaparów. Sałatkę najlepiej przygotować na 1-2 godziny przed jedzeniem i odstawić do lodówki. Jest wówczas jeszcze smaczniejsza. Można ją także wzbogacić (jak zrobiłam to ja) o dodatek tuńczyka z puszki. Dzięki temu nadal będzie bardzo smaczna i dodatkowo bardziej pożywna. Czyli idealna do bento.

Przepis na włoską sałatkę ziemniaczaną dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.
Sałatka z ziemniaków i pomidorów

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI
(WŁOCHY)


Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje):

  • 600 g mniejszych ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1  czerwona cebula
  • 2-3 łyżeczki kaparów, posiekanych (jeśli używacie solonych kaparów, należy je opłukać pod wodą)
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 2-3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz i suszone oregano
  • listki świeżej bazylii
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w piórka, zalewamy octem, odstawiamy na 30 minut. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ja najczęściej gotuję je na parze). Odlewamy wodę, ziemniaki pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy w plastry. Pomidorki kroimy na pół. Do ziemniaków dodajemy pomidory, posiekane kapary, oliwki, odcedzoną cebulę, polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano. Do smaku dodajemy niewielką ilość octu z marynowania cebulki. Delikatnie mieszamy. Dekorujemy listkami bazylii. Jest to podstawowa wersja tej sałatki. Ja wzbogaciłam ją o dodatek odsączonego tuńczyka w puszce, dzięki czemu sałatka jest jeszcze bardziej pożywna i w dalszym ciągu smaczna. 

*Przepis pochodzi ze strony Giallo Zafferano

Sałatka z ziemniaków i oliwek przepis

Letnia sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana z pomidorami 

Czas przygotowania: 25 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Kamilla Mn 18/08/2014 - 4:46 pm

Przepiękne kolory królują na talerzu.Ciekawy przepis
Zapraszam do mnie

Odpowiedz
mopswkuchni 18/08/2014 - 5:22 pm

Idealna do mojej akcji 😉 Twoje zdjęcia są przepiękne.

Odpowiedz
Magda C. 18/08/2014 - 6:13 pm

Wygląda kolorowo i pysznie! 🙂

Odpowiedz
Fav Cook 18/08/2014 - 6:59 pm

Pięknie wygląda! Czas wakacji się "zatrzymał" w tej miseczce 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 20/08/2014 - 11:06 am

Dzięki za ten przepis (sama wiesz, że ostatnio fascynują mnie dania z wysp śródziemnomorskich) 🙂 Ta sałatka to dowód, że Włosi traktują ziemniaki jak każde inne warzywo:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/08/2014 - 8:24 am

Ojejku, ale kusisz tymi kolorami! Zwłaszcza żółtymi pomidorkami. Jaka szkoda, że nie mam do takich dostępu. Choć nie narzekam, bo mam co tydzień dostawę przepięknych malinówek.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies