Tartinki – mini kanapki na imprezę

przez Malwina
Tartinki - mini kanapki na imprezę
Tartinki – mini kanapki na imprezę
Najczęściej na spotkaniach z przyjaciółmi serwuję sporą ilość przystawek typu finger food. Są małe, niezobowiązujące i znikają ze stołu w oka mgnieniu. Jedną z tego typu przekąsek są tartinki, czyli niewielkich rozmiarów kanapki koktajlowe. Robi się je stosunkowo szybko. Najlepiej przygotować je w kilku wersjach, aby nasi goście mieli możliwość wyboru.

Mam dziś dla Was trzy przepisy na mini kanapki na imprezę. Mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu.
 Tartinki z łososiem
Tartinki z wędzonym łososiem

 

TARTINKI Z ŁOSOSIEM 

Składniki:

  • okrągły mini pumpernikiel
  • kremowy serek kanapkowy
  • wędzony łosoś na zimno w plastrach
  • kapary
  • koperek
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny
Przygotowanie:
Kromki chleba smarujemy kremowym serkiem. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, kropimy sokiem z cytryny. Rybę układamy na serku, dokładamy kapara, gałązkę koperku, oprószamy kolorowym pieprzem.  Układamy na desce lub dużym talerzu i podajemy.

 

Kanapki z kawiorem
Tartinki z pastą jajeczną i kawiorem

 

TARTINKI Z PASTĄ JAJECZNĄ I KAWIOREM


Składniki:

  • okrągły mini pumpernikeil
  • pasta jajeczna: 2 jajka ugotowane na twardo, pół łyżeczki gładkiej musztardy, majonez, 1-2 dymki wraz ze szczypiorem, sól i pieprz do smaku
  • kawior

Przygotowanie:

Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w niedużą kostkę. Dymkę i szczypior drobno siekamy. Do jajek dodajemy cebulkę ze szczypiorem, musztardę i kilka łyżeczek majonezu. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na pumpernikiel nakładamy pastę jajeczną i kawior. Układamy na desce lub dużym talerzu i podajemy.
Kanapki z serem pleśniowym
Tartinki z burakiem i serem pleśniowym

 

TARTINKI Z SEREM PLEŚNIOWYM I BURAKIEM

Składniki:

Przygotowanie:

Chlebek smarujemy cienką warstwą masła, Buraczki kroimy w plastry, ser w mniejsze kawałki. Na chlebie układamy kilka listków roszponki, plaster sera i buraka. Układamy na desce lub dużym talerzu i podajemy.

 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Evi 02/02/2016 - 10:05 am

Smakowicie! Bardzo lubię połączenie łososia z serkiem i koperkiem, a ser pleśniowy z burakiem zapowiada się świetnie (do tej pory najbardziej smakował mi kozi w tej konfiguracji), przygotuję przy okazji następnej imprezy 🙂

Odpowiedz
Kinga 02/02/2016 - 11:34 am

Wygląda apetycznie! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/02/2016 - 5:12 pm

Czy w najbliższym czasie na stronie pojawi się przepis na pieczony naleśnik jaglany? Po grudniowej zapowiedzi-nie mogę się doczekać, kiedy poznam tajemnicę tego dania…

Odpowiedz
Malwina 04/02/2016 - 10:53 am

Przepis powinien się pojawić na blogu jeszcze w lutym.

Odpowiedz
Anonimowy 03/02/2016 - 1:05 pm

Z nieba mi spadłaś! Mąż ma niedługo urodziny i takie małe fikuśne kanapeczki za mną chodziły. Już zacieram ręce z radości 🙂 Aneta

Odpowiedz
Magdalena Cendrowska 03/02/2016 - 8:08 pm

Wspaniałe 🙂 Idealne na imprezę

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 06/02/2016 - 12:51 pm

Mój faworyt to te z serem pleśniowym i burakiem, są niebanalne 🙂

Odpowiedz
Edyta B. 07/02/2016 - 6:49 pm

Blogujesz? No popatrz ja też. Smakowite te Twoje przepisy.Pozdrawiam.

Odpowiedz
JustInka 12/02/2016 - 8:17 pm

Zakochałam się. Są cudne!

Odpowiedz
Ilona Przetacznik 04/01/2017 - 7:49 pm

Super! Ja już zapisuję i robię na urodzinki dziecka. Oczywiście w części dla dorosłych 🙂

Odpowiedz
Kasia 13/10/2022 - 4:19 pm

Ile wcześniej można przygotować takie kanapki żeby w momencie podania wyglądały świeżo?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedz
Malwina 26/10/2022 - 6:29 am

Najlepiej wcześniej pokroić sobie składniki i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. Składamy około godziny przed przyjęciem gości.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies