Make bento, not war! #154

przez Malwina
Lunchbox przepisy
Dzień dobry, 
Jesień w pełni, a w lunchboxach całe mnóstwo kolorów. Takie pojemniki cieszą podwójnie. Nie tylko ze względu na smak, ale i wygląd. W końcu poniekąd jemy także oczami. Już końcówka października, a w mojej kuchni dopiero pierwszy raz zawitała dynia, którą przerobiłam na smaczne wytrawne placki z dodatkiem chili i ziół. Nie mamy jeszcze piekarnika, nad czym bardzo ubolewam. Marzą mi się ziemniaki pieczone z dynią i burakami, a do tego obowiązkowo sos tzatziki. Mniam!

Tymczasem zapraszam do lektury i przy okazji przypominam, że lunchboxowych inspiracji możecie szukać na moim nowym koncie na Instargamie —>>>klik. Zapraszam do obserwowania i komentowania. 

PONIEDZIAŁEK

W lunchboxie frittata z boczkiem wędzonym (surowym), cebulką, pieczarkami, zielonym groszkiem i szpinakiem. 

Na drugim pięterku placki dyniowe (wytrawne) oraz tzatziki. W wersji bezglutenowej do ciasta zamiast mąki pszennej, należy dodać mąkę ryżową. 

WTOREK

W Monbento placuszki gryczane otrębowe, jajko gotowane, ośmiorniczki z parówek i warzywa. 

W drugiej części pojemnika placuszki ryżowo-kokosowe plus konfitura ze śliwek

Dodatkowo w termosie pyszna, rozgrzewająca kwaśnica.  

ŚRODA

W pojemniku placki otrębowe (smażyłam je od razu z podwójnej, a dokładniej poczwórnej porcji), salami z pieprzem, jajko i warzywa. 

W drugiej części pojemnika placuszki bezglutenowe z jabłkami (przepis wkrótce), konfitura ze śliwek i owoce.

A w termosie oczywiście kwaśnica
8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Podstawywloskiego.pl 02/11/2016 - 8:39 pm

Świetne inspiracje na stworzenie własnego lunchboxu. Trzymam kciuki, żeby piekarnik był jak najszybciej! Jak dla mnie pierwsze danie na wtorek jest świetnym pomysłem. Tylko ciekawy jestem jak smakują te placuszki gryczane otrębowe 😀 Pożyję, wypróbuję zobaczę 😛

Odpowiedz
Nadija Berny 07/11/2016 - 8:34 am

Świetne. Na pewno skorzystam

Odpowiedz
Disturbing Dazzle 07/11/2016 - 2:01 pm

Hej. Uwielbiam Twoje przepisy i, komu mogę, polecam Twoją stronę! Szybkie pytanie "techniczne" – jakiej firmy parówki poleciłabyś jako stosunkowo najmniej junkfoodowe? 🙂

Odpowiedz
Malwina 07/11/2016 - 2:25 pm

Firma Konspol ma parówki o dobrym składzie (podobnie kabanosy). Na pewno mają te produkty w Tesco. Dalej Piratki z Lidla i jakaś nowość parówki z szynki bez konserwantów również z Lidla (nie kupowałam, bo obecnie do Lidla mi nie po drodze). Możesz sobie zerknąć jeszcze na parówki Drobimex. Ta firma ma świetne kabanosy (w składzie jedynie mięso i przyprawy). A i jeszcze parówki cielęce z Bacówki.

Odpowiedz
Disturbing Dazzle 08/11/2016 - 1:38 pm

Super, dzięki wielkie, będę szukać na półkach! 🙂

Odpowiedz
Ja Kuraniedomowa 08/11/2016 - 7:45 am

Ja Ci strasznie dziękuję za taki wpis. Uwielbiam takie uporządkowania, że tego dnia to, tego tamto. Jestem strasznie rozlazła jeśli chodzi o organizację, a kwestia jedzenia to moja pięta Achillesa. Dziękuję jeszcze raz. Biorę wszystkie:)

Odpowiedz
Olga Pietraszewska 08/11/2016 - 8:30 am

Bardzo fajne pomysły! No i dużo placków, które uwielbiam w każdej postaci 🙂

Odpowiedz
afterfour.co.uk 08/11/2016 - 5:25 pm

Mam nadzieję, że niedługo będzie piekarnik, bo z taką kulinarną fantazją na pewno poszalejesz w kuchni! 🙂 sprawdziłam ten przepis na placuszki z dynii w sobotę będę pichcić tyl mam dyni, że ciągle szukam nowych inspiracji!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies