Placuszki bez glutenu (ryżowo-kokosowe)

przez Malwina
Placki bez glutenu
Placuszki bez glutenu (ryżowo-kokosowe)
Przy okazji czerwcowych wpisów w cyklu „Make bento, not war!” wspominałam Wam, że moja Mama od kilku miesięcy jest na diecie bezglutenowej. To właśnie z myślą o niej staram się co jakiś czas wymyślać proste przepisy bez glutenu. I o ile jeszcze jakiś rok temu uważałam dietę bezglutenową za bezsensowną przelotną modę, to dziś jestem przekonana o jej zdrowotnych właściwościach. Także Połówek już od ponad pół roku ogranicza produkty z glutenem, co ewidentnie mu służy. Sama jestem świadoma tego, że ze względów zdrowotnych i ja wkrótce będę musiała się pożegnać z pszenicą. Jedynymi produktami glutenowymi w mojej diecie są makaron i kuskus. Jadam je dość rzadko, ale mimo wszystko wiem, że mi nie służą .

Z myślą o bezglutenowcach wymyśliłam bardzo prosty przepis na placki bez pszenicy. Robi się je ekspresowo i smaży bez problemów. W smaku przypominają rosyjskie syrniki, choć w składzie nie zawierają nawet grama twarogu. Polecam wszystkim miłośnikom placuszków, nie tylko osobom na diecie bezglutenowej.

Placki bez glutenu przepisy

 

PLACUSZKI BEZ GLUTENU
(RYŻOWO-KOKOSOWE)
Śniadanie Mistrzów #316

Składniki:

  • 220 g gęstego jogurtu greckiego
  • 30 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki słodzidła (używam erytrolu)
  • 1 jajko (L)
Placuszki bez glutenu- przygotowanie:
W misce umieszczamy jogurt, jajko i erytrol. Mieszamy. Dodajemy mąkę ryżową i mąkę kokosową. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy odstawić je na około 15 minut. Mąka kokosowa zgęstnieje i dodatkowo zagęści ciasto.Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron do zrumienienia. Usmażone placuszki odkładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z dodatkiem owoców i ulubionej konfitury (lub sosu owocowego).

Placki bez glutenu
Placuszki bez glutenu (ryżowo-kokosowe)

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Angelika B 13/08/2016 - 11:21 am

Juz od około 2 tygodni dzień w dzień jadam owsianki ze wzgledu na wyjazd. Juz się nie mogę doczekać kiedy zafunduję sobie choćby takie placuszki! 🙂

Odpowiedz
strawmerry 13/08/2016 - 7:48 pm

O! Coś dla mnie 😀

Odpowiedz
Anonimowy 16/08/2016 - 4:51 pm

Ile wychodzi placuszków z takiej ilości składników?

pozdrawiam
dzikuska22 😉

Odpowiedz
Malwina 16/08/2016 - 5:13 pm

Około 12 małych placuszków.

Odpowiedz
Anonimowy 17/08/2016 - 2:57 pm

Zrobiłam 🙂 Matko, jakie to pyszne! :)) Mąka kokosowa to absolutnie moje odkrycie roku! jak ona ładnie pachnie i jaki daje fajny posmak :))) nie wiem czy tak miało być, ale moje placuszki wyszły delikatnie kruche, z fajnym posmakiem kokosa i kwaskowatością jogurtu 🙂 jako słodzidło wykorzystałam zwykły cukier 😉 I szczerze mówiąc nie zdążyłam wyciągnąć żadnej konfitury czy owoców, ba! nawet nie zdążyłam dojść do stołu 😀 Dzięki za super przepis 🙂 Pierwszy, ale na pewno nie ostatni z tej strony 🙂 (zwłaszcza, gdy dotrze moje śniadaniowe pudełko 😛 )
serdecznie pozdrawiam 🙂
dzikuska22

Odpowiedz
Malwina 17/08/2016 - 3:17 pm

Bardzo się cieszę, że smakowały. Jeśli były kruche, to znaczy, że spędziły zbyt dużo czasu na patelni. Ja smażę je krócej i w środku pozostają wilgotne. Ale to oczywiście kwestia preferencji 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 19/08/2016 - 12:29 am

Czy da się czymś zastąpić ten jogurt? Niestety nie mogę jeść nabiału.

Odpowiedz
Malwina 19/08/2016 - 6:21 am

Wypróbuj w takim razie przepis na bezglutenowe placki bananowo-kokosowe. Ewentualnie w tym przepisie możesz użyć jogurtu naturalnego sojowego, jednak trzeba będzie go dodać mniej (jogurty roślinne są o wiele bardziej rzadkie od jogurtów bałkańskich).

Odpowiedz
Psujka 21/08/2016 - 4:36 pm

A jakieś zastępstwo dla mąki kokosowej? Preferencje smakowe – nie lubię kokosa 😉

Odpowiedz
Malwina 22/08/2016 - 6:43 am

Polecam równie pyszne placuszki owsiano-ryżowe 🙂

Odpowiedz
gin 04/09/2016 - 11:39 am

Placuszkom nigdy nie powiem "nie" 😉

Odpowiedz
Anonimowy 02/10/2016 - 2:34 pm

a czy mozna uzyc jedynie maki ryzowej i na przykład wiórki kokosowe? w jakich proporcjach?dziekuje za odpowiedz

Odpowiedz
Malwina 03/10/2016 - 7:34 am

W tym przepisie wiórki się nie sprawdzą. Polecam przepis na placuszki ryżowo-owsiane. Jeśli nie masz mąki owsianej, wystarczy zmielić płatki w młynku do kawy lub rozdrabniaczu.

Odpowiedz
kwiatko 09/01/2017 - 10:34 am

Zamiast mąki ryżowej użyłam mąki jaglanej. Placuszki "posłodziłam" dojrzałymi bananami. Dziękuję za proporcje. Placuszki są bardzo dobre. :>

Odpowiedz
Anonimowy 07/07/2017 - 7:26 pm

Bardzo dobre placuszki. Zrobione według przepisu. Smaczne i sycące. Na pewno do powtórzenia Polecam.

Odpowiedz
Magdalena 12/07/2017 - 9:40 am

Ciekawy przepis i smak. Placuszki pyszne i bardzo sycące 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/02/2018 - 7:17 pm

Cześć, przede wszystkim brawo za najlepszy blog kulinarny jaki z Mężem znamy z którym gotujemy od kilku miesięcy 🙂 Placuszki również zrobiliśmy ( mąka kokosowa to hit ❤️) natomiast za bardzo nam się rozpadają przy pieczeniu. Czy sugerujesz jakiś konkretny tłuszcz? Nie wiem z czego to wynika. Pomocy, placki są przepyszne!

Odpowiedz
Natalia 12/05/2023 - 9:50 am

Jaka inną mąkę można zastąpić mąkę ryżowa?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies