Placuszki bez glutenu (ryżowo-kokosowe) |
Przy okazji czerwcowych wpisów w cyklu „Make bento, not war!” wspominałam Wam, że moja Mama od kilku miesięcy jest na diecie bezglutenowej. To właśnie z myślą o niej staram się co jakiś czas wymyślać proste przepisy bez glutenu. I o ile jeszcze jakiś rok temu uważałam dietę bezglutenową za bezsensowną przelotną modę, to dziś jestem przekonana o jej zdrowotnych właściwościach. Także Połówek już od ponad pół roku ogranicza produkty z glutenem, co ewidentnie mu służy. Sama jestem świadoma tego, że ze względów zdrowotnych i ja wkrótce będę musiała się pożegnać z pszenicą. Jedynymi produktami glutenowymi w mojej diecie są makaron i kuskus. Jadam je dość rzadko, ale mimo wszystko wiem, że mi nie służą .
Z myślą o bezglutenowcach wymyśliłam bardzo prosty przepis na placki bez pszenicy. Robi się je ekspresowo i smaży bez problemów. W smaku przypominają rosyjskie syrniki, choć w składzie nie zawierają nawet grama twarogu. Polecam wszystkim miłośnikom placuszków, nie tylko osobom na diecie bezglutenowej.
PLACUSZKI BEZ GLUTENU
(RYŻOWO-KOKOSOWE)
Śniadanie Mistrzów #316
Składniki:
- 220 g gęstego jogurtu greckiego
- 30 g mąki ryżowej
- 30 g mąki kokosowej
- 2 łyżki słodzidła (używam erytrolu)
- 1 jajko (L)
Placuszki bez glutenu- przygotowanie:
W misce umieszczamy jogurt, jajko i erytrol. Mieszamy. Dodajemy mąkę ryżową i mąkę kokosową. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy odstawić je na około 15 minut. Mąka kokosowa zgęstnieje i dodatkowo zagęści ciasto.Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron do zrumienienia. Usmażone placuszki odkładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z dodatkiem owoców i ulubionej konfitury (lub sosu owocowego).
Placuszki bez glutenu (ryżowo-kokosowe) |
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
18 komentarzy
Juz od około 2 tygodni dzień w dzień jadam owsianki ze wzgledu na wyjazd. Juz się nie mogę doczekać kiedy zafunduję sobie choćby takie placuszki! 🙂
O! Coś dla mnie 😀
Ile wychodzi placuszków z takiej ilości składników?
pozdrawiam
dzikuska22 😉
Około 12 małych placuszków.
Zrobiłam 🙂 Matko, jakie to pyszne! :)) Mąka kokosowa to absolutnie moje odkrycie roku! jak ona ładnie pachnie i jaki daje fajny posmak :))) nie wiem czy tak miało być, ale moje placuszki wyszły delikatnie kruche, z fajnym posmakiem kokosa i kwaskowatością jogurtu 🙂 jako słodzidło wykorzystałam zwykły cukier 😉 I szczerze mówiąc nie zdążyłam wyciągnąć żadnej konfitury czy owoców, ba! nawet nie zdążyłam dojść do stołu 😀 Dzięki za super przepis 🙂 Pierwszy, ale na pewno nie ostatni z tej strony 🙂 (zwłaszcza, gdy dotrze moje śniadaniowe pudełko 😛 )
serdecznie pozdrawiam 🙂
dzikuska22
Bardzo się cieszę, że smakowały. Jeśli były kruche, to znaczy, że spędziły zbyt dużo czasu na patelni. Ja smażę je krócej i w środku pozostają wilgotne. Ale to oczywiście kwestia preferencji 🙂
Czy da się czymś zastąpić ten jogurt? Niestety nie mogę jeść nabiału.
Wypróbuj w takim razie przepis na bezglutenowe placki bananowo-kokosowe. Ewentualnie w tym przepisie możesz użyć jogurtu naturalnego sojowego, jednak trzeba będzie go dodać mniej (jogurty roślinne są o wiele bardziej rzadkie od jogurtów bałkańskich).
A jakieś zastępstwo dla mąki kokosowej? Preferencje smakowe – nie lubię kokosa 😉
Polecam równie pyszne placuszki owsiano-ryżowe 🙂
Placuszkom nigdy nie powiem "nie" 😉
a czy mozna uzyc jedynie maki ryzowej i na przykład wiórki kokosowe? w jakich proporcjach?dziekuje za odpowiedz
W tym przepisie wiórki się nie sprawdzą. Polecam przepis na placuszki ryżowo-owsiane. Jeśli nie masz mąki owsianej, wystarczy zmielić płatki w młynku do kawy lub rozdrabniaczu.
Zamiast mąki ryżowej użyłam mąki jaglanej. Placuszki "posłodziłam" dojrzałymi bananami. Dziękuję za proporcje. Placuszki są bardzo dobre. :>
Bardzo dobre placuszki. Zrobione według przepisu. Smaczne i sycące. Na pewno do powtórzenia Polecam.
Ciekawy przepis i smak. Placuszki pyszne i bardzo sycące 🙂
Cześć, przede wszystkim brawo za najlepszy blog kulinarny jaki z Mężem znamy z którym gotujemy od kilku miesięcy 🙂 Placuszki również zrobiliśmy ( mąka kokosowa to hit ❤️) natomiast za bardzo nam się rozpadają przy pieczeniu. Czy sugerujesz jakiś konkretny tłuszcz? Nie wiem z czego to wynika. Pomocy, placki są przepyszne!
Jaka inną mąkę można zastąpić mąkę ryżowa?