Jak upiec bataty? |
Dzień dobry,
Czy są tu miłośnicy batatów? Jeśli tak, to śpieszę do Was z bardzo prostym przepisem na danie, które dość często gości na naszym stole. Mowa o pieczonych batatach. W połączeniu z sosem tzatziki smakują po prostu rewelacyjnie. Pieczone słodkie ziemniaki przyrządzam na różne sposoby, ale szczególnie te doprawione zaatarem smakują mi najbardziej. Czym jest zaatar? To mieszanka przypraw wywodząca się z kuchni arabskiej. W każdym kraju robi się ją inaczej. Ja najbardziej lubię ją w najprostszej wersji złożonej z dzikiego tymianku, prażonego sezamu, sumaku, soli i oliwy. Niby tak niewiele, a smakowo taki miks mocno podkręca dania.
Słodkie ziemniaki/bataty |
Oczywiście bataty możecie doprawić na swój własny sposób, za każdym razem otrzymując, jakby nie patrzeć, troszkę inną potrawę. Można np. doprawić je ostrą papryką, pokruszonym rozmarynem, mieszanką curry. Postawcie na to, co lubicie najbardziej.
Do czego podawać pieczone bataty? Ja najczęściej serwuję je z koftami, kotletami drobiowymi lub w wersji bezmięsnej z lekką sałatką i warzywnymi kotlecikami.
Bataty |
Bataty pieczone
Składniki:
- 500 g batatów (słodkich ziemniaków)
- 1 łyżka oliwy lub neutralnego w smaku oleju (np. ryżowego)
- 1 lekko czubata łyżka zaataru
- sól do smaku
Jak upiec bataty?
Bataty możecie obrać lub piec ze skórką. Osobiście nie przepadam za tymi ze skórką, więc za każdym razem obieram je przy pomocy obieraczki do warzyw. Bataty kroimy w grubszą kostkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej bataty, polewamy olejem/oliwą, doprawiamy solą, zaatarem (lub innymi ulubionymi przyprawami), mieszamy dłońmi. Słodkie ziemniaki powinny być rozłożone na blasze w jednej warstwie.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę ze słodkimi ziemniakami wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut lub dłużej, aż bataty będą miękkie. Uważamy, by nie przypalić ziemniaków, bo wówczas staną się gorzkie (jeśli zaczną się zbyt mocno przypiekać, wystarczy zmniejszyć temperaturę lub przykryć blachę, np. folią aluminiową).
Pieczone bataty podajemy z ulubionymi dodatkami. Obowiązkowo z lekkim dipem, np. sosem tzatziki. Takie bataty możecie też dorzucić do sałatki, są bowiem także smaczne na zimno.
Bataty z zatarem |
Jak upiec bataty? |
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
6 komentarzy
Właśnie weszłam na stronę by znaleźć pomysł jak przygotować batata i jest, dziękuje 🙂
Uwielbiam bataty! Często jem je w postaci frytek. Mniam!
Ja też uwielbiam, dziś zrobię z zatarem;) wg twojego przepisu, dzięki! Do tej pory jeszcze posypywałam mąka kukurydzianą. I taki dip: jogurt grecki, troche pasty chipotle, suszone pomidorki, kilka pokrojonych, No i troszkę syropu klonowego;) uwielbiam!
Gdzie Pani kupuje zaatar?
Większość przypraw zamawiam u Skwroca przez Internet.
Obłędnie pyszne 🙂