Make bento, not war! #165

przez Malwina
Lunchbox przepisy
Lunchbox do pracy
Dzień dobry, 
Standardowo nowy tydzień rozpoczynamy od dawki lunchboxowych inspiracji. Tym razem mam dla Was pudełka z dwóch ostatnich dni, ponieważ pierwszą część tygodnia spędziłam na wyjeździe. Także Połówek wrócił do zabierania ze sobą pudełeczek, co  bardzo mnie cieszy. Wiosna to idealny moment na rozpoczęcie przygody z bento. Za chwilę skrzynki na ryneczku będą się uginać od pysznych warzyw i owoców. Taka różnorodność produktów jest świetną motywacją do codziennego zapełniania pojemniczków. 

Przy okazji przypominam, że moje bento poczynania możecie śledzić na Instagramie – klik i Facebooku – klik. Zachęcam do śledzenia, komentowania i oznaczania Waszych lunchboxowych fotek hasztagiem #makebentonotwar.
Bento przepisy
CZWARTEK

U mnie w Monbento jogurt wiśniowy wymieszany z 2 łyżkami płatków owsianych, posypany nasionami konopi, jagodami goji. Obok truskawki. 
Na drugim pięterku sałatka ze szpinaku, marynowanych szparagów, oliwek, awokado, ogórka, pomidora, ciecierzycy, cebulki z dymki. W małym pojemniczku oliwa ev wymieszana z octem balsamicznym, odrobiną oregano i solą oraz pieprzem. 
Weganski lunchbox
U Połówka prosty sushi bowl w wersji wege. W pojemniku zaprawiony ryż do sushi, kiełki brokułu, czerwona kapusta, ogórek, dymka, papryka, rzodkiewka, marynowany imbir plus czarnuszka. W małym pojemniku japoński sos sojowy. 
Ryż do sushi gotuję zazwyczaj od razu w większej ilości (zazwyczaj całe opakowanie), zaprawiam i potem przechowuję w pojemniku w lodówce. Mam gotową bazę do sushi. Taki zaprawiony ryż można przechowywać w lodówce do około 3 dni. Warto przechowywać go w szczelnym pudełku, dzięki czemu nie będzie podchodził wodą. 
Przepisy do lunchboxy

PIĄTEK
U mnie rolka sushi z czerwoną kapustą. Sushi robiliśmy sobie na kolację, więc resztą zapakowałam do pudełka. W małym pojemniku sos sojowy. 
Na drugim pięterku tofu z rzodkiewką, dymką i kiełkami brokułu. Obok pomidor ze szczypiorkiem. 

Lunchbox przepisy

U Połówka pozostałość obiadu z dnia poprzedniego, czyli pieczone warzywa (ziemniaki, bataty, młode marchewki, seler korzeniowy, bakłażan, czerwona cebula), kofty drobiowe plus pomidor. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Aguś kulinarnie 03/04/2017 - 1:35 pm

Jak zawsze Twoje bento boxy zrobiły na mnie wrażenie:)

Odpowiedz
Places and Plants Blog 12/04/2017 - 3:10 pm

Sushi bowl skradł moje serce! Na pewno wykorzystam na piknik, bo teraz akurat pracuję zdalnie, więc do roboty mi się nie przyda 🙂 Pozdrawiam! Lisia Kita z Places and Plants

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies