Lunchbox do pracy |
Dzień dobry,
Standardowo nowy tydzień rozpoczynamy od dawki lunchboxowych inspiracji. Tym razem mam dla Was pudełka z dwóch ostatnich dni, ponieważ pierwszą część tygodnia spędziłam na wyjeździe. Także Połówek wrócił do zabierania ze sobą pudełeczek, co bardzo mnie cieszy. Wiosna to idealny moment na rozpoczęcie przygody z bento. Za chwilę skrzynki na ryneczku będą się uginać od pysznych warzyw i owoców. Taka różnorodność produktów jest świetną motywacją do codziennego zapełniania pojemniczków.
Przy okazji przypominam, że moje bento poczynania możecie śledzić na Instagramie – klik i Facebooku – klik. Zachęcam do śledzenia, komentowania i oznaczania Waszych lunchboxowych fotek hasztagiem #makebentonotwar.
CZWARTEK
U mnie w Monbento jogurt wiśniowy wymieszany z 2 łyżkami płatków owsianych, posypany nasionami konopi, jagodami goji. Obok truskawki.
Na drugim pięterku sałatka ze szpinaku, marynowanych szparagów, oliwek, awokado, ogórka, pomidora, ciecierzycy, cebulki z dymki. W małym pojemniczku oliwa ev wymieszana z octem balsamicznym, odrobiną oregano i solą oraz pieprzem.
U Połówka prosty sushi bowl w wersji wege. W pojemniku zaprawiony ryż do sushi, kiełki brokułu, czerwona kapusta, ogórek, dymka, papryka, rzodkiewka, marynowany imbir plus czarnuszka. W małym pojemniku japoński sos sojowy.
Ryż do sushi gotuję zazwyczaj od razu w większej ilości (zazwyczaj całe opakowanie), zaprawiam i potem przechowuję w pojemniku w lodówce. Mam gotową bazę do sushi. Taki zaprawiony ryż można przechowywać w lodówce do około 3 dni. Warto przechowywać go w szczelnym pudełku, dzięki czemu nie będzie podchodził wodą.
PIĄTEK
U mnie rolka sushi z czerwoną kapustą. Sushi robiliśmy sobie na kolację, więc resztą zapakowałam do pudełka. W małym pojemniku sos sojowy.
Na drugim pięterku tofu z rzodkiewką, dymką i kiełkami brokułu. Obok pomidor ze szczypiorkiem.
U Połówka pozostałość obiadu z dnia poprzedniego, czyli pieczone warzywa (ziemniaki, bataty, młode marchewki, seler korzeniowy, bakłażan, czerwona cebula), kofty drobiowe plus pomidor.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
2 komentarze
Jak zawsze Twoje bento boxy zrobiły na mnie wrażenie:)
Sushi bowl skradł moje serce! Na pewno wykorzystam na piknik, bo teraz akurat pracuję zdalnie, więc do roboty mi się nie przyda 🙂 Pozdrawiam! Lisia Kita z Places and Plants