Curry ze szparagami i ciecierzycą

przez Malwina
Żółte curry przepis
Curry ze szparagów i ciecierzycy

Dzień dobry,

Póki trwa sezon na szparagi, chciałabym się z Wami podzielić jeszcze kilkoma przepisami z wykorzystaniem tego pysznego warzywa. Dziś przyszła kolej na proste warzywne curry, które przygotujecie w mniej niż 20 minut. To opcja dla wegetarian oraz wegan, a także wszystkich tych, którzy zmuszeni są unikać laktozy w swojej diecie. 

Danie swój kolor zawdzięcza dodatkowi żółtej pasty curry. Jest ona mniej popularna, aniżeli czerwona i zielona pasta, ale równie ciekawa w smaku i warta uwagi. Przede wszystkim jest o wiele łagodniejsza w smaku. Wyczuwa się w niej także korzenne przyprawy, takie jak goździki, anyż i kurkuma. Sama nie przepadam za dwoma pierwszymi, ale ich obecność w tej paście w ogóle mi nie przeszkadza. 
Takie curry najlepiej podawać w towarzystwie ryżu. Ja najczęściej sięgam po bardzo przeze mnie lubiany ryż jaśminowy. 
Żółta pasta curry przepisy

Curry ze szparagami i ciecierzycą

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 średniej wielkości
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 2-3 łyżeczki żółtej pasty curry (lub więcej do smaku)*
  • pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • 10 świeżych mini kolb kukurydzy
  • 150 g brązowych pieczarek
  • 2/3 puszki mleka kokosowego (gęstego), około 260 ml
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego do smaku 
  • sok z połowy limonki
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu)
  • sos sriracha do smaku
  • do podania: ugotowany ryż jaśminowy
  • do posypania: posiekana nać pietruszki lub dymka

Jak zrobić curry ze szparagami i ciecierzycą?

Cebulę siekamy w piórka. Czosnek i imbir drobno kroimy. Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki. Jeśli szparagi są grubsze i łykowate, wówczas warto je delikatnie obrać przy pomocy kuchennej obieraczki. Odcinamy główki od szparagów i odkładamy do miseczki. Łodygi szparagów kroimy na 2-3 kawałki. Jeśli są dość grube, warto je przekroić na pół. Kolby kukurydzy kroimy na pół. Pieczarki kroimy w plasterki. 
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy cebulę, czosnek i imbir. Smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy szparagi (bez główek), kolby kukurydzy. Smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy pieczarki i główki szparagów, smażymy dalej przez około 3 minuty, aż warzywa będą miękkie, ale w dalszym ciągu chrupiące. Dodajemy pastę curry (warto zacząć od mniejszej ilości) i przesmażamy ją z warzywami. Wlewamy wymieszane mleko kokosowe, dodajemy ciecierzycę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia pasty. Próbujemy sosu, dodajemy sok z limonki i sos sojowy do smaku. Żółta pasta curry jest dość łagodna w smaku, więc ja dodatkowo dodałam do curry troszkę czerwonego sosu sriracha. 
Do miseczek nakładamy ugotowany ryż jaśminowy oraz curry ze szparagami, posypujemy posiekaną natką lub dymką i podajemy. 
*Moja pasta miała w składzie olej sojowy, trawę cytrynową, sól, chili, szalotkę, cukier, kurkumę, czosnek, nasiona kolendry, cynamon, anyż, goździki i kminek. 
Wegańskie curry z ciecierzycą
Curry ze szparagami

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Anna S. 09/06/2017 - 8:05 am

Pyszne danie, a dodatek curry sprawia, że nabiera charakteru 🙂 Pycha 🙂

Odpowiedz
Małgorzata 09/06/2017 - 10:41 am

Chętnie bym zjadła ❤

Odpowiedz
Martynosia 09/06/2017 - 11:02 am

Wygląda niezwykle apetycznie, nieomalże czuje zapach tego curry 😉

Odpowiedz
Agnieszka D 09/06/2017 - 5:37 pm

Mało mi znane smaki. Chętnie przepis wypróbuję, bo szparagi kocham miłością wielką, a niedługo sezon na nie się skończy 🙂

Odpowiedz
Malwina 10/06/2017 - 12:25 pm

Też ubolewam nad tym, że sezon szparagowy trwa tak krótko 🙁

Odpowiedz
Lonna 09/06/2017 - 5:46 pm

Cudownie wygląda to danie i na pewno tak samo smakuję 🙂 Bardzo lubię takie wyraziste i aromatyczne dania 🙂

Odpowiedz
Celiak w podróży 10/06/2017 - 7:35 am

Wspaniałe curry, doskonałe połączenie składników, chętnie bym takie zjadła.

Odpowiedz
EllaCanto 10/06/2017 - 12:46 pm

Dawno nie jadłam takiego curry, ale wygląda tak apetycznie, że ślinka leci 🙂

Odpowiedz
Natalie 10/06/2017 - 6:31 pm

O mamo ten kolor <3 Idealne połączenie smaków 🙂

Odpowiedz
Fat loser 11/06/2017 - 1:01 pm

Gdzie dostanę taką pastę curry lub jak ją zrobić? Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/06/2017 - 1:12 pm

Szukaj w dużych supermarketach i hipermarketach na dziale z żywnością orientalną. Ja swoją kupowałam w Auchan, widziałam ją też w Tesco. Użyłam pasty marki Thai Pride. Bez problemu zamówisz ją przez Internet. Na blogu pojawią się niedługo jeszcze 2 fajne przepisy z jej wykorzystaniem.

Odpowiedz
Ania 12/06/2017 - 11:30 am

A kukurydza z puszki się nada? Gdzie kupic te małe kolby?

Odpowiedz
Malwina 12/06/2017 - 11:36 am

Puszkowa odpada. To zupełnie inny smak. Ja świeże kolby kupuję w Lidlu.

Odpowiedz
Fat loser 12/06/2017 - 3:39 pm

Dziękuję bardzo! Już nie mogę się doczekać!

Odpowiedz
Ania 13/06/2017 - 11:46 am

Kurcze, byłam w Lidlu…nie ma 🙁 I co teraz? Nie dawać? Dać jakiś zamiennik?

Odpowiedz
Malwina 13/06/2017 - 11:47 am

Aniu, po prostu pomiń. Możesz w to miejsce dorzucić pokrojoną cukinię, o ile oczywiście lubisz.

Odpowiedz
Ania 14/06/2017 - 1:06 pm

Ha! Zdobyłam. Bedzie na jutro obiad w pełnej krasie. Dziękuje.

Odpowiedz
Malwina 14/06/2017 - 1:35 pm

Udanego pichcenia w takim razie 🙂

Odpowiedz
Ania 21/06/2017 - 7:52 am

Curry jest mega, a że byłam w Tajlandii w marcu i dokładnie wiem jak smakuje tajskie jedzenie to w tym wypadku musze powiedzieć, że sos smakuje bardzo podobnie….wiadomo, że szparagów i pieczarek w Tajlandii na próżno szukać 😛 ale pasta curry robi robotę 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies