Szwedzka surówka do pizzy |
Pizzasallad to szwedzka surówka do pizzy, którą przygotowuje się na bazie białej kapusty. Kiedy pierwszy raz o niej usłyszałam (a dokładniej przeczytałam kilka lat temu w jakiejś powieści) byłam mocno zdziwiona, jak do pizzy można serwować prostego coleslawa. Widocznie niektórym takie zestawienie musi smakować. Pizzasallad można przygotować w wersji najprostszej, czyli jedynie z białą kapustą lub wzbogacić ją o dodatek innych warzyw. Wujek Google i jego galeria podpowiedział mi, że najczęściej w duecie z kapustą występuje papryka i taką też wersję przygotowałam.
Przepis na szwedzką surówkę do pizzy bierze udział w akcji Mopsika- Skandynawskie Lato.
SZWEDZKA SURÓWKA DO PIZZY
Składniki:
- 3 szklanki poszatkowanej kapusty
- pół czerwonej papryki
- 2-3 łyżki octu z białego wina
- 1,5 łyżeczki drobnego cukru
- 2 łyżki oliwy lub oleju (np. rzepakowego tłoczonego na zimno)
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę umieszczamy w misce, doprawiamy ją solą i ugniatamy dłonią przez około minutę (w przypadku młodej kapusty) lub 3-4 minuty (w przypadku starej kapusty). Dzięki temu zabiegowi kapusta szybciej zmięknie. Oczyszczoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy paprykę, ocet, cukier, olej lub oliwę, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Surówkę mieszamy. Jeśli używamy młodej kapusty, można ją podawać od razu po przygotowaniu, w przypadku starszych główek, surówkę należy odstawić na około 30 minut lub dłużej w chłodne miejsce.
Szwedzka surówka do pizzy |
Czas przygotowania: 10 minut.
4 komentarze
Takie surówki to ja lubię do wszystkiego 😉
Oh, wystarczy mi w zupełności nawet zamiast pizzy! 🙂
A to ciekawostka. W sumie dlaczego nie? Im więcej świeżych warzyw tym lepiej.
Surówka do pizzy? Tego jeszcze nie było!!!