Szwedzka surówka do pizzy

przez Malwina
Szwedzka surówka z kapusty
Szwedzka surówka do pizzy 
Pizzasallad to szwedzka surówka do pizzy, którą przygotowuje się na bazie białej kapusty. Kiedy pierwszy raz o niej usłyszałam (a dokładniej przeczytałam kilka lat temu w jakiejś powieści) byłam mocno zdziwiona, jak do pizzy można serwować prostego coleslawa. Widocznie niektórym takie zestawienie musi smakować. Pizzasallad można przygotować w wersji najprostszej, czyli jedynie z białą kapustą lub wzbogacić ją o dodatek innych warzyw. Wujek Google i jego galeria podpowiedział mi, że najczęściej w  duecie z kapustą występuje papryka i taką też wersję przygotowałam. 

Przepis na szwedzką surówkę do pizzy bierze udział w akcji Mopsika- Skandynawskie Lato.

Szwedzki coleslaw

SZWEDZKA SURÓWKA DO PIZZY

Składniki:
  • 3 szklanki poszatkowanej kapusty
  • pół czerwonej papryki
  • 2-3 łyżki octu z białego wina
  • 1,5 łyżeczki drobnego cukru
  • 2 łyżki oliwy lub oleju (np. rzepakowego tłoczonego na zimno)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę umieszczamy w misce, doprawiamy ją solą i ugniatamy dłonią przez około minutę (w przypadku młodej kapusty) lub 3-4 minuty (w przypadku starej kapusty). Dzięki temu zabiegowi kapusta szybciej zmięknie. Oczyszczoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy paprykę, ocet, cukier, olej lub oliwę, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Surówkę mieszamy. Jeśli używamy młodej kapusty, można ją podawać od razu po przygotowaniu, w przypadku starszych główek, surówkę należy odstawić na około 30 minut lub dłużej w chłodne miejsce.

Szwedzka surówka do pizzy
Szwedzka surówka do pizzy 

Czas przygotowania: 10 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Kasia knifeandspoon 15/07/2015 - 4:11 pm

Takie surówki to ja lubię do wszystkiego 😉

Odpowiedz
SPEKTRUM SMAKU 15/07/2015 - 9:17 pm

Oh, wystarczy mi w zupełności nawet zamiast pizzy! 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 16/07/2015 - 12:43 pm

A to ciekawostka. W sumie dlaczego nie? Im więcej świeżych warzyw tym lepiej.

Odpowiedz
FitHealthyLife 21/07/2015 - 9:42 am

Surówka do pizzy? Tego jeszcze nie było!!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies