Leczo z cukinią na zimę

przez Malwina
Leczo z cukinii na zimę
Leczo z cukinią na zimę

Leczo, które dziś Wam prezentuję, nie ma zbyt wiele wspólnego z węgierskim lesco (no dobra, coś tam ma, w końcu są tu i pomidory i papryka). To popularny w naszym kraju gulasz warzywny z dodatkiem cukinii i papryki. Doskonale znany zapewne w każdym polskim domu. Postanowiłam zamknąć troszkę tego smacznego warzywnego sosu na zimę.

Swój specyficzny smak zawdzięcza on dodatkowi wędzonej papryki i oregano. Gdy tylko będę miała wolną chwilę z pewnością zrobię jeszcze jedną porcję. Zimą wystarczy je tylko odgrzać, ewentualnie dodać usmażonego kurczaka lub kawałki kiełbasy, i mamy pyszny ekspresowy obiad. Niedługo pokażę Wam jeszcze inną wersję leczo. A teraz wracam do kuchni dalej bawić się w chowanie lata do słoików.

Przepis na leczo z cukinią bierze udział
w akcji Warzywa psiankowate oraz Paprykujemy 5.
Leczo z cukinii na zimę przepis

LECZO Z CUKINIĄ NA ZIMĘ


Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek i posiekane (pomińcie, jeśli nie lubicie pikantnych dań)
  • 750 g papryki (u mnie różne kolory: czerwona, pomarańczowa, żółta, biała, zielona), polecam obrać paprykę ze skórki przy pomocy ręcznej obieraczki do warzyw. 
  • 1/2 kg cukinii (najlepiej wybrać mniejsze cukinie)
  • 1,5 kg pomidorów lima
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1-2 łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej, wg preferencji)
  • sól do smaku (dałam 2 łyżeczki)
  • pieprz (dodałam pół łyżeczki)
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę oczyszczamy, kroimy w grubszą kostkę (warto ją obrać ze skórki przy pomocy ostrej ręcznej obieraczki do warzyw). Cukinie kroimy wzdłuż na pół (lub na cztery części jeśli jest duża) i siekamy w plastry. Jeśli jest przerośnięta, pozbawicie ją pestek. Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, po 1-2 minutach odlewamy wodę i zalewamy je zimną wodą. Obieramy ze skórki i pozbawiamy je szypułek. Pomidory siekamy w kostkę i umieszczamy w dużym garnku. 
Cebulę z chili i czosnkiem smażymy przez około 5 minut. Dodajmy do pomidorów. Garnek z pomidorami przykrywamy i gotujemy przez 20 minut. W tym czasie na dużej patelni przesmażamy przez 5 minut paprykę (jeśli nie macie wystarczająco dużej patelni, zróbcie to w kilku partiach). Po 20 minutach dodajemy do pomidorów paprykę. Gotujemy dalej pod przykryciem przez około 10-15 minut. Dodajemy cukinię i gotujemy dalej przez 15-20 minut lub dłużej do preferowanej miękkości warzyw. Ja nie przepadam za rozgotowanymi warzywami, dlatego po dodaniu cukinii gotowałam je 15 minut. Dodajemy słodką i wędzoną paprykę, oregano, sól  i pieprz do smaku, mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Gorące leczo nakładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20 minut od zagotowania wody. Z podanych proporcji otrzymałam 7 słoików po około 300 ml.

Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Anonimowy 03/09/2014 - 4:28 pm

Czytasz mi w myślach! Właśnie szukałam przepisu na leczo!

Odpowiedz
Anonimowy 03/09/2014 - 5:38 pm

Witam. Zaciekawił mnie przepis na Fatayer.. Widziałam dwa przepisy u Pani na blogu jeden z dodatkiem mleka a drugie bez. Czy wie moze Pani jaki jest orginalny przepis? I jako to rodzaj ciasta? Krucho-drożzowe?

Odpowiedz
Malwina 05/09/2014 - 6:03 am

Ja robię zawsze na drożdżowym (podobnie jak sambousek). Sprawdziłam w kilku książkach, które mam w biblioteczce i w nich także jest ciasto drożdżowe. Co do kwestii woda/mleko, myślę, że nie ma to większego znaczenia. Mleko wpłynie tylko lekko na sam smak i przyspieszy pracę drożdży.

Odpowiedz
Majana 03/09/2014 - 8:04 pm

Cudowne zdjęcia! Takie leczo jest pyszne, uwielbiam z cukinią. 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 04/09/2014 - 11:23 am

Ja też zrobiłam leczo z cukinią do słoików na zimę w tym roku 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/09/2014 - 5:53 pm

I ja się narobiłam przy leczo 🙂 Przepis u mnie też będzie.

Odpowiedz
JustInka 05/09/2014 - 12:47 pm

Wiesz, kusisz mnie tym leczo. Może się skuszę i coś na zimę zrobię 🙂

Odpowiedz
justyna_mojemenu 09/09/2014 - 4:07 am

gdzie można kupić paprykę wędzoną?

Odpowiedz
Malwina 09/09/2014 - 6:02 am

Justyno, ja zamawiam ją przez internet (w skworca- ma do wyboru słodką i pikantną). W stacjonarnych sklepach się z nią nie spotkałam. Spróbuj w kuchniach świata, almie. Ewentualne zamów w sieci.

Odpowiedz
Malwina 09/09/2014 - 6:04 am

Właśnie znalazłam w sieci info, że kotanyi ma w swojej ofercie słodką wędzoną paprykę.

Odpowiedz
Magda 21/09/2015 - 4:03 pm

W Tesco jest również ich "firmowa" papryka wędzona

Odpowiedz
Ola K 09/08/2015 - 5:46 pm

czy takie leczo można zamrozić?

Odpowiedz
Malwina 09/08/2015 - 6:27 pm

Oczywiście.

Odpowiedz
Anonimowy 05/01/2017 - 1:10 pm

Leczo wyszło rewelacyjne! W przyszlym roku zrobię większe ilości 🙂 Polecam!

Odpowiedz
Kasia 16/03/2019 - 11:45 am

Ja do leczo dodaję jeszcze kiełbaskę, jest wtedy bardzo sycące.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies