Śledzie z suszonymi pomidorami

przez Malwina
Śledzie z pomidorami suszonymi
Śledź z suszonymi pomidorami
Dzień dobry,
Przygotowałam dla Was kolejny smaczny przepis na śledzie. To śledzie z suszonymi pomidorami, karmelizowaną cebulką i ziołami. Niezwykle aromatyczne za sprawą dodatku bazylii i oregano. U mnie są hitem na każdej imprezie i znikają dosłownie w kilka chwil.

Śledzie z suszonymi pomidorami możecie zalać oliwą lub olejem (wybierzcie raczej neutralny w smaku olej, np. rzepakowy, ryżowy) lub wykorzystać zalewę z suszonych pomidorów (koniecznie kupcie pomidory o dobrym składzie!). Pamiętajcie, że przy smażeniu cebuli pośpiech nie jest wskazany. Dłuższe smażenie na małym ogniu wydobędzie z niej przyjemną słodycz.
Śledzie z pomidorami najlepiej przygotować na 1-2 dni przed planowanym podaniem. Przez ten czas śledzie skruszeją i przejdą smakiem przypraw i dodatków.
Śledzie z pomidorami suszonymi przepis

 

ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • 5-6 płatów solonych śledzi (500 g)
  • 1 bardzo duża biała cebula lub 2 średniej wielkości
  • 80 g suszonych pomidorów ze słoiczka (waga po odcieku)
  • 1 łyżeczka cukru lub erytrolu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 łyżki octu winnego (z białego lub czerwonego wina)
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • olej lub oliwa (ew. olej/oliwa z suszonych pomidorów)
Jak zrobić śledzie z suszonymi pomidorami?
Śledzie wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 2 godziny. W połowie moczenia zmieniamy wodę na świeżą. Próbujemy kawałek śledzia. Jeśli jest dla Was w dalszym ciągu zbyt słony, wymieńcie wodę i moczcie śledzie troszkę dłużej. Ja moczę śledzie maksymalnie przez 2 godziny.
Wymoczone śledzie wyjmujemy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w mniejsze kawałki. Suszone pomidory wyjmujemy z oleju/oliwy, siekamy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka lub pół plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej (1-2 łyżki). Wrzucamy cebulę, smażymy na małym ogniu przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Uważamy, aby nie przypalić cebuli. Na 5 minut przed końcem smażenia dodajemy suszone pomidory, cukier/erytrol, oregano i bazylię. Usmażoną cebulkę studzimy.
Na dnie słoika lub pojemnika na żywność układamy 1/4 kawałków śledzia, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, nakładamy 1/4 cebuli z suszonymi pomidorami. Polewamy łyżką octu. Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki. W połowie wkładamy do słoika liść laurowy i ziele angielskie.
Śledzie zalewamy olejem lub oliwą. Można wykorzystać olej/oliwę z suszonych pomidorów. Oleju wlewamy tyle, by sięgał górnej warstwy śledzi. Słoik zakręcamy, a śledzie z suszonymi pomidorami odstawiamy do lodówki na 1-2 dni. Podajemy je z dodatkiem pieczywa.
Śledzie z suszonymi pomidorami przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.
Polecam inne przepisy na śledzie:
Śledzie ze śmietaną
Śledź w śmietanie
Śledź z rodzynkami
Śledzie z rodzynkami
Śledź z pieczarkami
Śledzie z pieczarkami

Czas przygotowania: 20 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Beata, Magazyn Kuchenny 15/12/2016 - 10:54 am

Zawsze o tej porze roku przypominam sobie, że bardzo lubię śledzie. W tym wszelkie ich pomidorowe wersje 🙂

Odpowiedz
Avrea 15/12/2016 - 12:17 pm

wypróbuję , mam swoje pomidory suszone i w sumie chodził mi taki pomysł żeby je połączyć ze śledzikami 🙂 , a zapytam po co ocet ?

Odpowiedz
Malwina 15/12/2016 - 12:18 pm

Próbuj, bo warto 🙂 Co do octu, to śledzie stają się bardziej kruche i delikatnie ostrzejsze w smaku.

Odpowiedz
Monika St 15/12/2016 - 1:40 pm

Wyglądają bardzo apetycznie ; )

Odpowiedz
Anonimowy 15/12/2016 - 1:51 pm

Moga byc sledzie w oleju Nie lubie tych do moczenia?

Odpowiedz
Malwina 15/12/2016 - 1:53 pm

Z braku laku mogą być, ale z solonymi efekt zawsze będzie lepszy (bardziej wchłoną smak przypraw i dodatków).

Odpowiedz
Anonimowy 19/12/2016 - 11:13 pm

ile wychodzi tych śledzi?? Na słoik 0,5l, czy słoik 1l??

Odpowiedz
Malwina 20/12/2016 - 8:42 am

Lepiej układać w litrowym.

Odpowiedz
Unknown 18/12/2017 - 10:41 pm

Czy można użyć czerwonej cebulki?

Odpowiedz
Malwina 19/12/2017 - 8:31 am

Oczywiście, proszę tylko uważać, aby jej nie przepalić.

Odpowiedz
Marta 18/12/2019 - 9:17 am

Ja zawsze używam śledzi w oleju i wychodzi przepysznie. Po prostu wolimy takie śledzie. Stoją dwa dni dłużej w zalewie i pięknie chłoną smaki. I zamiast Brazylii suszonej dodaję świeżą posiekaną. Przepis super 🙂 smacznego

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies