Śledzie w sosie chrzanowym z burakami

przez Malwina
Śledź w chrzanie
Śledzie z chrzanem i burakami
Dzień dobry,
Przygotowałam dla Was w tym roku małą porcję świątecznych przepisów. Nie będzie tego zbyt wiele, bo jak Wam już wspominałam, Połówek od jakiegoś czasu jest w rozjazdach, a ja sama nie nadążam ze zjadaniem wszystkiego, co ugotuję. Zaczynamy od śledzi. Co jak co, ale pomysłów na śledzie nigdy mi nie brakuje. Można je przygotować na setki smacznych sposobów. Tym razem zestawiłam je z słodko-kwaśnym marynowanym burakiem własnej produkcji i sosem chrzanowym. Efekt jest bardzo ciekawy, dlatego zachęcam do odtworzenia przepisu we własnym domu. Kto wie, może będziecie częstować swoich gości  w te święta różowym śledzikiem?

Śledź z burakiem

 

ŚLEDZIE W SOSIE CHRZANOWYM Z BURAKIEM


Składniki:

  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany 12 lub 18 % (ew. jogurtu greckiego)
  • 150 g majonezu
  • 2-3 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru lub erytrolu (ew. miodu)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 małe buraczki marynowane
  • 5-6 solonych płatów śledziowych z beczki (500 g)
Jak zrobić śledzie w sosie chrzanowym?
Śledzie umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą. Moczymy przez około 2 godziny. W połowie moczenia należy wymienić wodę na świeżą. Po 2 godzinach próbujemy kawałek śledzia i jeśli jest dla nas w dalszym ciągu za słony, moczymy go troszkę dłużej.
Śledzie odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy je w mniejsze kawałki. Przygotowujemy sos chrzanowy do śledzi: w miseczce umieszczamy śmietanę lub jogurt grecki, majonez, chrzan, ocet winny, cukier lub erytrol. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem (nie przesadzajcie z ilością soli, bo śledzie są już słone). Buraczki odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę i dodajemy do sosu. Do sosu chrzanowego wkładamy śledzie, mieszamy. Śledzie przekładamy do pojemnika na żywność lub słoika, zamykamy i odstawiamy na około 24 godziny (lub dłużej). Śledzie z burakiem podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.

Całkowity czas przygotowania (bez czasu moczenia śledzi): 10 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Monika St 14/12/2016 - 6:17 pm

Wygląda bardzo apetycznie 😉

Odpowiedz
Anonimowy 15/12/2016 - 8:41 pm

Czy zamiast solonych można użyć śledzi marynowanych?

Odpowiedz
Malwina 15/12/2016 - 8:52 pm

A co masz na myśli przez śledzie marynowane? Te na tackach w oleju?

Odpowiedz
Anonimowy 15/12/2016 - 9:31 pm

Nie, takie w occie że słoika 😉 Nie wiem dlaczego, ale tylko takie jestem w stanie zjeść 🙄

Odpowiedz
Malwina 16/12/2016 - 8:08 am

Jeśli tylko takie lubisz, to będą jak najbardziej ok z tym sosem. Odsącz je, osusz papierowym ręcznikiem i zalej sosem.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies