Śledzie z pieczarkami i cebulką

przez Malwina
Śledź z pieczarkami
Śledzie z pieczarkami i cebulką
Dziś mam dla Was przepis na proste i smaczne śledzie. Robiłam je jakiś czas temu z myślą o wieczorze sylwestrowym. Najczęściej śledzie w oleju przygotowuję z dodatkiem ogórków kiszonych lub konserwowych, Tym razem postawiłam na marynowane pieczarki, które w połączeniu ze śledziami smakowały nadzwyczaj dobrze.

Takie śledziki najlepiej przygotować na około 1-2 dni przed planowanym podaniem. Dobrze wpiszą się w imprezowe menu, pamiętajcie więc o tym przepisie szczególnie teraz w okresie karnawału.

Śledź w oleju z grzybami

ŚLEDZIE Z PIECZARKAMI I CEBULĄ

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych (solonych), około 6 płatów
  • 1 duża biała cebula
  • 1 słoik marynowanych pieczarek (160 g; waga po odcieku)
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej
  • 4 łyżki octu winnego
Przygotowanie śledzi z pieczarkami i cebulą:
Filety śledziowe zalewamy zimną wodą. Moczymy je przez około 1-2 godzin. Czas moczenia będzie uzależniony od użytych śledzi oraz osobistych preferencji. Najlepiej odkroić kawałek śledzia i spróbować, czy są już wystarczająco wymoczone. W trakcie moczenia warto zmienić wodę na świeżą. 
Wymoczone śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Pieczarki odcedzamy, kroimy w plasterki (najlepiej sprawdzą się stosunkowo małe pieczarki). W litrowym słoiku układamy kilka kawałków śledzi, oprószamy pieprzem, posypujemy cebulką i pieczarkami. Kolejno układamy następne warstwy, postępując w ten sam sposób. Całość zalewamy olejem i octem winnym. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 1-2 doby. Takie śledzie z pieczarkami można przechowywać w lodówce do 10 dni.

Wypróbuj inne przepisy na śledzie:

Śledzie z rodzynkami i cebulą
Śledzie z rodzynkami
 Śledzie z pieczarkami
Śledzie z pieczarkami
 Śledzie w oleju
Śledzie w oleju
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie

Czas przygotowania (bez czasu moczenia): 15 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Marzena 07/01/2015 - 2:10 pm

Każde śledzie dla mnie są pyszne:-) Malwinko, szczęśliwego Nowego Roku!:-)

Odpowiedz
Pani M. 07/01/2015 - 5:32 pm

W weekend bede miała rybolubnych gości… Muszę wypróbować tój przepis.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/01/2015 - 1:49 pm

Nie znam takiego połaczenia, ale bardzo mi ise podoba bo lubię śledzie z konserwowymi dodatkami:)

Odpowiedz
Malwina 08/01/2015 - 2:02 pm

Ja zazwyczaj robię z korniszonami, ale z racji tego, że na święta już takie robiłam, na Sylwestra chciałam przygotować jakieś inne. A że w lodówce miałam akurat otwarty słoik pieczarek, to powstały właśnie takie.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/01/2015 - 11:51 am

Jak ja kocham śledzie pid każdą postacią! A te ujęcia. ..ach!♡

Odpowiedz
Anonimowy 21/12/2015 - 9:29 am

Ile daje Pani oleju? Niestety nie robię w litrowym słoiku. Czy olen należy przed zalaniem śledzi wymieszać z octem?

Odpowiedz
Malwina 21/12/2015 - 9:59 am

Olej z octem się nie wymiesza. Możesz albo octem polewać poszczególne warstwy, albo polać nim śledzie przed zalaniem olejem. Oleju nigdy nie odmierzam, po prostu wlewam go tyle, aby poszczególne warstwy były nim zakryte. Jeśli robisz śledzie w pojemniku na żywność (ja w tym roku wszystkie robię w pojemnikach, bo w litrowych słojach siedzą jeszcze przetwory), to po prostu polej śledzie octem i stopniowo wlewaj olej. Śledzie mają być pokryte olejem, ale nie mogą w nim pływać. Myślę, że na pół kg śledzi potrzebne będzie około 1/2-3/4 szklanki oleju.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies