Trufelki z marcepanu

przez Malwina

Trufelki, które widzicie na zdjęciach powędrowały w święta w ręce mojej Mamy. Uwielbia marcepan, dlatego doszłam do wniosku, że będzie to idealny dla niej prezent. Wyglądają na prawdę uroczo, do tego robi się je stosunkowo szybko. Niejedna osoba ucieszyła by się z takich domowych łakoci. Sam marcepan zrobiłam z podwójnej porcji, drugą wykorzystałam do upieczenia ciasteczek, które postaram się w najbliższym czasie Wam przedstawić. 

Przepis dodaję do akcji Domowy wyrób.

TRUFELKI Z MARCEPANU

Składniki (na około 30 trufelek):
[przepis własny]

  • 100 g migdałów, obranych, zmielonych na mąkę
  • 60 g cukru pudru*
  • 25-30 ml amaretto
  • ew. 2-3 krople aromatu migdałowego
  • gorzka czekolada do obtoczenia
Migdały mieszamy z cukrem pudrem, dolewamy amaretto i opcjonalnie aromat, wyrabiamy zwartą masę. Formujemy z niej małe kuleczki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, obtaczamy nią kuleczki i układamy je na foli aluminiowej (na początku nadziewałam marcepan na wykałaczki, jednak łatwiej i o wiele szybciej jest je pojedynczo wrzucać do miseczki z czekoladą i wyjmować za pomocą małej łyżeczki). Gdy czekolada ostygnie, wkładamy je do lodówki. Po kilku godzinach czekolada powinna ładnie stwardnieć. Trufelki możemy przechowywać w lodówce, moje przez trzy dni leżały w temperaturze pokojowej i nic się z nimi nie stało. 

*jeśli chcemy słodszą wersję dodajemy więcej cukru
19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Avelina 27/12/2011 - 5:39 pm

Takich jeszcze nie robiłam, wypróbuje na przyszłe święta.

Odpowiedz
Majana 27/12/2011 - 6:16 pm

Pysznosci! 🙂

Odpowiedz
Lovelykate 27/12/2011 - 6:23 pm

Wyglądają fantastycznie, a do tego uwielbiam marcepan 🙂
Idealne jako przekąska, czy słodycz do kawy.

Odpowiedz
Patrycja 27/12/2011 - 6:27 pm

Mam zamrożony domowy marcepan i też mi się marzą takie trufelki…

Odpowiedz
vanilla 27/12/2011 - 6:57 pm

uwielbiam marcepan i sama jeszcze nie r0biłam, dlatego dodaje do noworocznych must do 🙂

Odpowiedz
Kermeet 27/12/2011 - 6:59 pm

Pięknie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Nemi 27/12/2011 - 7:30 pm

Najadłam się słodkości w święta, ale jednak jak patrzę na Twoje dzieło, to mam na nie gigantyczną ochotę:)

Odpowiedz
Dusia 27/12/2011 - 8:03 pm

uwielbiam marcepanowe pyszności.

Odpowiedz
Kamila 27/12/2011 - 8:28 pm

Słodkie cudeńka!

Odpowiedz
Barbara 27/12/2011 - 9:25 pm

Mama dostała bardzo słodki prezent 😉 Osobiście nie przepadam za marcepanem, ale mój Tata na pewno by się ucieszył z takich łakoci 🙂

Odpowiedz
flusso 28/12/2011 - 9:59 am

Jakie urocze maleństwa 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 28/12/2011 - 12:02 pm

I już wiem jak wykorzystać robiony przez siebie niedawno marcepan 🙂
Pozdrawiam cieplutko.

Odpowiedz
kachna 28/12/2011 - 12:35 pm Odpowiedz
ŁAKOMCZUCHY 28/12/2011 - 2:58 pm

nie przepadam za marcepanem, ale takich domowych trufelków chętnie bym spróbowała 🙂

Odpowiedz
Sekrety Czekolady 28/12/2011 - 5:30 pm

Lubię to 🙂

Odpowiedz
Sekrety Czekolady 28/12/2011 - 5:36 pm

Proponuję jednak zatemperować czekoladę. Więcej pracy, ale efekt dużo ciekawszy, twarda, lśniąca wierzchnia warstwa bez nalotu. 3/4 czekolady podgrzewamy do 45oC, zdejmujemy z gazu, dodajemy pokruszoną resztę czekolady, mieszając schładzamy do 27oC, potem krótko podgrzewamy do 32oC, w tej właśnie temperaturze pracując z czekoladą. Dla białej i mlecznej czekolady – wszystko 2 stopnie niżej.

Odpowiedz
"moje pasje" 28/12/2011 - 8:43 pm

:0 Powiem Ci że mimo iż posłodzona na maxa przez Święta jestem… to chyba bym nie odmówiła 😀

Odpowiedz
kuchennefascynacje 29/12/2011 - 6:15 pm

Marcepanowych jeszcze nie jadłam, muszę się skusić na ten przepis 🙂

Odpowiedz
Maggie 30/12/2011 - 7:48 am

Dobrze ma z toba ta Mama 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies